ΣΗΣΑΜΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

Sesamoiditis

Εισαγωγή

Τα περισσότερα οστά στο ανθρώπινο σώμα συνδέονται μεταξύ τους μέσω των αρθρώσεων. Υπάρχουν όμως μερικά οστά που δεν συνδέονται με κανένα άλλο οστό. Αντί αυτού, συνδέονται μόνο με τένοντες, συνδέσμους ή είναι ενσωματωμένα σε κάποιο μυοτενόντιο σχηματισμό. Αυτά είναι τα σησαμοειδή. Στο γόνατο, η επιγονατίδα είναι το μεγαλύτερο σησαμοειδές. Στο κάτω μέρος του πρόσθιου πόδα βρίσκονται στο κάτω μέρος του ποδιού δύο άλλα πολύ μικρά σησαμοειδή περίπου στο μέγεθος ενός σπόρου καλαμποκιού, ένα στην εξωτερική πλευρά του ποδιού και το άλλο πιο κοντά στο μέσο του ποδιού.

Τα σησαμοειδή οστά δρουν σαν τροχαλίες. Παρέχουν μια λεία επιφάνεια στην οποία γλιστρούν οι τένοντες, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα των τενόντων να μεταφέρουν μυϊκές δυνάμεις. Τα σησαμοειδή βοηθούν επίσης στην αντοχή στο βάρος και βοηθούν στην ανύψωση των οστών του μεγάλου δακτύλου. Όπως και άλλα οστά, αυτά μπορούν να σπάσουν. Επιπλέον, οι τένοντες που περιβάλλουν τα σησαμοειδή μπορούν να ερεθιστούν και να φλεγμαίνουν. Αυτό ονομάζεται σησαμοειδίτιδα και είναι μια μορφή τενοντίτιδας. Είναι κοινή βλάβη των χορευτών μπαλέτου, των δρομέων και άλλων αθλημάτων

Συμπτωματολογία

Διάγνωση

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός θα αναζητήσει ευαισθησία στα οστά. Θα ψηλαφήσει ελαφρώς το οστό και θα σας ζητήσει να λυγίσετε και να τεντώσετε το δάκτυλο. Μπορεί επίσης να λυγίσει το μεγάλο δάχτυλο ραχιαία για να δει εάν ο πόνος εντείνεται.

Ο γιατρός σας θα ζητήσει ακτινογραφίες του πρόσθιου ποδιού για να εξασφαλίσει τη σωστή διάγνωση. Σε πολλούς ανθρώπους, το σησαμοειδές οστό προς το κέντρο του ποδιού, μπορεί να έχει δύο μέρη (διφυές). Επειδή τα άκρα ενός διφυούς σησαμοειδούς είναι γενικά λείες και οι άκρες ενός σπασμένου είναι γενικά οδοντωτές, μια ακτινογραφία είναι χρήσιμη για την κατάλληλη διάγνωση. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει ακτινογραφίες και του άλλου ποδιού για σύγκριση της δομής των οστών. Εάν αυτές είναι φυσιολογικές, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει αξονική τομογραφία.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι γενικά μη χειρουργική. Ωστόσο, εάν αποτύχουν τα συντηρητικά μέτρα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση και αφαίρεση του σησαμοειδούς οστού.

Σησαμοειδίτιδα

Κάταγμα Σησαμοειδούς