ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΗΡΙΑΙΟΚΟΤΥΛΙΑΙΑΣ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ

Femoroacetabular Impingement

Το σύνδρομο μηριαιοκοτυλιαίας πρόσκρουσης (FAI) είναι μια κατάσταση στην οποία επιπλέον οστό αναπτύσσεται κατά μήκος ενός ή και των δύο οστών που σχηματίζουν την άρθρωση του ισχίου, δίνοντας τους ακανόνιστο σχήμα. Επειδή δεν ταιριάζουν απόλυτα, τα οστά τρίβονται μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της κίνησης. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η τριβή μπορεί να βλάψει την άρθρωση, προκαλώντας πόνο και περιορισμό δραστηριότητας

Ανατομία

Το ισχίο είναι μια άρθρωση όπου μια σφαιρική δομή, η κεφαλή του μηριαίου οστού, αρθρώνεται με μια πυελική υποδοχή, την κοτύλη. Ένας ιστός, που ευνοεί την ολίσθηση και που ονομάζεται αρθρικός χόνδρος καλύπτει τις επιφάνειες των δύο οστών. Δημιουργεί μια λεία επιφάνεια χαμηλής τριβής που βοηθά τα οστά να γλιστρούν εύκολα μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της κίνησης. Η κοτύλη αφορίζεται περιφερικά από ένα ισχυρό ινοχόνδρινο δακτυλιοειδή ιστό που ονομάζεται labrum. Ο σχηματισμός αυτός σφραγίζει περιφερικά τη σύνδεση των οστών βοηθώντας στην παροχή σταθερότητας στην άρθρωση.

Περιγραφή

Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη οστού περιφερικά, τα γνωστά οστεόφυτα, γύρω από την μηριαία κεφαλή και κατά μήκος της κοτύλης. Αυτό το επιπλέον οστό προκαλεί ανώμαλη επαφή μεταξύ των οστών του ισχίου και τα εμποδίζει να κινηθούν ομαλά κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση του αρθρικού χόνδρου (οστεοαρθρίτιδα).

Τύποι Πρόσκρουσης

Υπάρχουν τρεις τύποι FAI: pincer, cam και συνδυασμός αυτών.

Παθολογία

Η υπέρχρηση των μυών και τενόντων του αντιβραχίου είναι η πιο συχνή αιτία.

Πολλές φορές η επανάληψη κινήσεων απλών προκαλεί την φλεγμονή του κοινού τένοντα και την μερική ρήξη των ινών του. Το κάρφωμα, το βίδωμα, η άρση βαρέων αντικειμένων μπορεί να προκαλέσουν επικονδυλίτιδα.

Ο οργανισμός κινητοποιεί μηχανισμούς για την επούλωση αυτών των μικρών ρήξεων. Η συνεχιζόμενη χρήση όμως του χεριού, και η επανάληψη των ίδιων κινήσεων, προκαλούν νέες ρήξεις. Έτσι εμφανίζεται ουλώδης ιστός μέσα στη μάζα του τένοντα, με αποτέλεσμα ελάττωση της αντοχής και πόνο.

Η έξω επικονδυλίτις είναι ένα σύνδρομο φλεγμονής των μυών που εκτελούν έκταση του καρπού. Αυτοί οι μύες αρχίζουν στο ύψος του αγκώνα σε μία συγκεκριμένη εξοχή του οστού, τον έξω επικόνδυλο. Οι ίνες τους παθαίνουν μικροσκοπικές θλάσεις όταν επιβαρυνθούν υπερβολικά στην έκφυση (στο σημείο στο οποίο ενώνονται με τον επικόνδυλο) και αυτό προξενεί την φλεγμονή.

Η παθογένεση παραμένει ωστόσο άγνωστη. Σε πολλές περιπτώσεις η φλεγμονή εμφανίζεται χωρίς σημαντική επιβάρυνση στην περιοχή ή εμφανίζεται – συνήθως ετεροχρονισμένα – και στην άλλη πλευρά. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να γίνονται κάποιες εξετάσεις για αποκλεισμό άλλης παθολογίας, συνήθως ορμονικής ή μεταβολικής φύσεως, καθώς δυσλειτουργίες σε μεταβολικό επίπεδο επιδρούν συχνά σε μυοσκελετικά σύνδρομα.

Άιτια

Η πρόσκρουση συμβαίνει επειδή τα οστά του ισχίου δεν σχηματίζονται κανονικά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Είναι η παραμόρφωση pincer, cam και ο συνδυασμός αυτών, που οδηγεί σε βλάβη στις αρθρώσεις και πόνο. Όταν τα οστά του ισχίου σχηματίζονται ασυνήθιστα, υπάρχουν λίγα που μπορούν να γίνουν για την πρόληψη της FAI. Δεν είναι γνωστό πόσα άτομα πάσχουν από FAI. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ζήσουν αρκετά χρόνια, με ενεργή ζωή έχοντας FAI και να μην παρουσιάζουν ποτέ κλινικά προβλήματα. Όταν τα συμπτώματα αναπτύσσονται, ωστόσο, συνήθως υποδηλώνει ότι υπάρχει βλάβη στον χόνδρο και ότι η ασθένεια είναι πιθανό να προχωρήσει. Επειδή οι αθλητικοί άνθρωποι μπορεί να φθείρουν πιο έντονα την άρθρωση, μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται πόνο νωρίτερα από εκείνους που είναι λιγότερο δραστήριοι. Ωστόσο, η άσκηση δεν προκαλεί πρόσκρουση.

Συμπτωματολογία

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της FAI περιλαμβάνουν:
Ο πόνος εμφανίζεται συχνά στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, αν και μπορεί να εμφανιστεί και στην πλάγια χώρα. Η περιστροφή και το βαθύ κάθισμα μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο. Μερικές φορές, ο πόνος είναι απλώς αμβλύς.

Οικιακές θεραπείες

Όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, είναι χρήσιμο να προσπαθήσετε να εντοπίσετε μια δραστηριότητα ή κάτι που μπορεί να έχετε κάνει και που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τον πόνο. Μερικές φορές, μπορείτε απλά να τροποποιήσετε στις δραστηριότητές σας, να αφήσετε το ισχίο σας να ξεκουραστεί και να δείτε εάν ο πόνος θα ηρεμήσει. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, μπορεί να βοηθήσουν.

Εάν τα συμπτώματά σας επιμείνουν, θα χρειαστεί να δείτε έναν γιατρό για να προσδιορίσετε την ακριβή αιτία του πόνου σας και να σας υποδειχθούν θεραπευτικές επιλογές. Όσο καθυστερεί η θεραπευτική διαχείριση των μακροχρόνιων οδυνηρών συμπτωμάτων, τόσο μεγαλύτερη ζημιά μπορεί να προκαλέσει η πρόσκρουση στο ισχίο.

Κλινική εξέταση

Κατά τη διάρκεια της ιατρικής επίσκεψης, ο γιατρός θα συζητήσει μαζί σας για τη γενική κατάσταση της υγείας σας και για τα συμπτώματα στο ισχίο σας. Έπειτα θα ακολουθήσει η κλινική εξέταση της άρθρωσης.

Δοκιμασία Πρόσκρουσης

Στα πλαίσια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός πιθανότατα θα διενεργήσει το τεστ πρόσκρουσης, κάμπτοντας το γόνατό σας προς το στήθος και μετά περιστρέφοντάς το προς τα μέσα προς τον αντίθετο ώμο σας. Εάν αυτό αναπαράγει τον πόνο στο ισχίο, το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό για πρόσκρουση.

Απεικονιστικές Τεχνικές

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει τη διενέργεια εξετάσεων απεικόνισης για να προσδιορίσει εάν έχετε FAI.

Συντηρητική Θεραπεία

Τροποποίηση Δραστηριότων 

γιατρός σας μπορεί πρώτα να συστήσει απλώς να αλλάξετε την καθημερινή σας ρουτίνα και να αποφύγετε δραστηριότητες που προκαλούν συμπτώματα.

Χρήση Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών

Φαρμάκων Φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη μπορούν να χορηγηθούν και να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή.

Φυσικοθεραπεία

Ειδικές ασκήσεις μπορούν να βελτιώσουν το εύρος κίνησης στο ισχίο σας και να ενισχύσουν τους μύες που υποστηρίζουν την άρθρωση. Αυτό μπορεί να ανακουφίσει λίγο από το μηχανικό στρες στο τραυματισμένο οστό ή χόνδρο.

Χειρουργική Θεραπεία

Εάν οι εξετάσεις δείχνουν βλάβη στις αρθρώσεις που προκαλείται από FAI και ο πόνος σας δεν ανακουφίζεται με τη συντηρητική θεραπευτική προσέγγιση, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει χειρουργική επέμβαση.

Αρθροσκόπηση

Πολλά προβλήματα FAI μπορούν να αντιμετωπιστούν με αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση. Οι αρθροσκοπική προσέγγιση γίνεται με μικρές τομές και λεπτά όργανα. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί μια μικρή κάμερα, που ονομάζεται αρθροσκόπιο, για να βλέπει μέσα στο ισχίο.

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, ο γιατρός σας μπορεί να επιδιορθώσει ή να καθαρίσει τυχόν βλάβες στον επιχείλιο χόνδρο και στον αρθρικό χόνδρο Μπορεί έτσι να διορθώσει η FAI κόβοντας το οστό χείλος της κοτύλης και επίσης εξαιρώντας την παραμόρφωση στη μηριαία κεφαλή.

Ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν ανοιχτή επέμβαση με μεγαλύτερη τομή για να επιτευχθεί αυτό.

Μακροπρόθεσμα Αποτελέσματα

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει επιτυχώς τα συμπτώματα που προκαλούνται από πρόσκρουση. Η διόρθωση της πρόσκρουσης μπορεί να αποτρέψει από μελλοντικές βλάβες στην άρθρωση του ισχίου. Ωστόσο, δεν μπορεί να διορθωθεί πλήρως η βλάβη με χειρουργική επέμβαση, ειδικά εάν η θεραπεία έχει διακοπεί και η ζημιά είναι σοβαρή. Είναι πιθανό ότι περισσότερα προβλήματα ενδέχεται να αναπτυχθούν στο μέλλον.
Ενώ υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η χειρουργική επέμβαση να μην βοηθήσει, αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία της επώδυνης FAI.

Μελλοντικές Εξελίξεις

Καθώς τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης βελτιώνονται, οι γιατροί πιθανότατα θα προτείνουν πρώιμα χειρουργική επέμβαση για FAI Οι χειρουργικές τεχνικές συνεχίζουν να εξελίσσονται και στο μέλλον, οι υπολογιστές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τον χειρουργό να διορθώσει και να αναμορφώσει το ισχίο.