ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ

Ankle Fractures

Εισαγωγή

Ένα σπάσιμο στην περιοχή της ποδοκνημικής άρθρωσης είναι επίσης γνωστό ως κάταγμα στον αστράγαλο, αν και ανατομικά ο αστράγαλος είναι διαφορετικό οστό λίγο πιο χαμηλά και εμπρός από την άρθρωση της ποδοκνημικής.

Ένα τέτοιο κάταγμα μπορεί να αφορά μια ρωγμώδη λύση της οστικής συνέχειας, το οποίο μπορεί να μην σας εμποδίσει να περπατήσετε, αλλά και να αφορά περισσότερα του ενός οστά, τα οποία φέρουν την άρθρωση σε παραμόρφωση και εξάρθρημα, και μπορεί να απαιτεί να μην βάζετε καθόλου βάρος σε αυτό το άκρο για μερικούς μήνες.

Με απλά λόγια, όσο περισσότερα κατάγματα υπάρχουν, τόσο πιο ασταθής γίνεται η άρθρωση. Μπορεί επίσης να συνυπάρχουν και συνδεσμικές βλάβες. Οι σύνδεσμοι συγκρατούν τα οστά σταθερά στην άρθρωση.

Τα κατάγματα ποδοκνημικής μπορούν να συμβούν σε όλες τις ηλικίες. Κατά τα τελευταία 30 έως 40 χρόνια, οι γιατροί παρατήρησαν σημαντική αύξηση του αριθμού και της σοβαρότητας των καταγμάτων αυτών σε μεγαλύτερες ηλικίες , εν μέρει λόγω ενός ενεργού ως προς δραστηριότητες, ηλικιωμένου πληθυσμού.

Ανατομία

Τρία οστά αποτελούν την άρθρωση της ποδοκνημικής:
Η κνήμη και η περόνη έχουν συγκεκριμένα μέρη που συνθέτουν την άρθρωση:

Οι γιατροί ταξινομούν τα κατάγματα της ποδοκνημικής ανάλογα με την περιοχή των οστών που έχει υποστεί βλάβη. Για παράδειγμα, ένα κάταγμα στο κάτω άκρο της περόνης κάταγμα έξω σφυρού ή αν και η κνήμη συμμετέχει στον τραυματισμό ονομάζεται αμφισφύριο κάταγμα.

Δύο αρθρώσεις εμπλέκονται σε κατάγματα των σφυρών:

Πολλαπλοί σύνδεσμοι συμβάλλουν στη σταθερότητα της άρθρωσης…

Αιτιοπαθογένεση

Συμπτωματολογία

Επειδή ένα σοβαρό διάστρεμμα ποδοκνημικής μπορεί να μη διακρίνεται κλινικά από ένα μη παρεκτοπισμένο κάταγμα, κάθε τραυματισμός στην περιοχή πρέπει να αξιολογείται από γιατρό.

Κοινά συμπτώματα κατάγματος ποδοκνημικής περιλαμβάνουν:

Κλινική εξέταση

Αφού συζητήσετε σχετικά με το γενικότερο ιατρικό σας ιστορικό, τα συμπτώματα και τον τρόπο με τον οποίο συνέβη ο τραυματισμός, ο γιατρός σας θα εξετάσει προσεκτικά την άρθρωση και το κάτω μέρος του ποδιού σας.

Τεχνικές απεικόνισης

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται κάταγμα στην ποδοκνημική, θα ζητήσει επιπρόσθετες εξετάσεις για να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τραυματισμό σας.

Ακτινογραφίες

Η απλή ακτινογραφία είναι η πιο κοινή και ευρέως διαθέσιμη τεχνική διαγνωστικής απεικόνισης. Η απεικόνιση αυτή μπορεί να δείξει εάν το οστό είναι σπασμένο και εάν υπάρχει μετατόπιση, κενό μεταξύ σπασμένων οστών. Μπορεί επίσης να δείξει πόσα τεμάχια οστικά υπάρχουν. Μπορεί να ληφθούν ακτινογραφίες σε διάφορες θέσεις και προβολές για να επιβεβαιωθεί η φύση των τραυματισμών.

Stress Test/Δυναμικές Ακτινογραφίες

Ανάλογα με τον τύπο του κατάγματος, ο γιατρός μπορεί να ασκήσει πίεση στην άρθρωση και να ζητήσει μια ειδική σειρά λήψεων, τις δυναμικές ακτινογραφίες. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διαπιστωθεί εάν ορισμένα κατάγματα απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Σάρωση Υπολογιστικής Τομογραφίας (CT)

Αυτός ο τύπος σάρωσης μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από εικόνες σε τρισδιάστατη βάση και να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τραυματισμό στην ποδοκνημική. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν το κάταγμα εκτείνεται ενδο-αρθρικά.

Σάρωση Μαγνητικής Τομογραφίας (MRI)

Αυτές οι δοκιμές παρέχουν εικόνες υψηλής ανάλυσης και των οστών και των μαλακών ιστών. Για ορισμένα κατάγματα στον αστράγαλο, μπορεί να γίνει σάρωση μαγνητικής τομογραφίας για την αξιολόγηση της συνδεσμικής σταθερότητας.

ΚΑΤΑΓΜΑ ΕΞΩ ΣΦΥΡΟΥ

Ένα κάταγμα έσω σφυρού αποτελεί ένα σπάσιμο στην κνήμη, στο εσωτερικό του κάτω άκρου. Τα κατάγματα μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα επίπεδα.

Τα κατάγματα του έσω σφυρού εμφανίζονται συχνά μαζί με κάταγμα περόνης, κάταγμα οπίσθιου σφυρού ή και με τραυματισμό στους συνδέσμους.

Συντηρηρική Θεραπεία

Εάν το κάταγμα δεν είναι παρεκτοπισμένο ή είναι πολύ χαμηλό κάταγμα με πολύ μικρά κομμάτια, μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Μπορεί να γίνει ακτινογραφία δυναμική διαπιστωθεί εάν το κάταγμα και η άρθρωση είναι σταθερά.

Το κάταγμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με νάρθηκα ή αφαιρούμενο στήριγμα. Συνήθως, πρέπει να αποφύγετε να βάλετε βάρος στο πόδι σας για περίπου 6 εβδομάδες.

Θα πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας για επαναλαμβανόμενες ακτινογραφίες για να βεβαιωθείτε ότι το κάταγμα δεν αλλάζει θέση.

Χειρουργική Θεραπεία

Εάν το κάταγμα είναι παρεκτοπισμένο ή η άρθρωση είναι ασταθής, μπορεί να συνιστάται χειρουργική επέμβαση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να εξεταστεί ακόμη και αν το κάταγμα δεν είναι εκτός θέσης. Αυτό γίνεται για να μειωθεί ο κίνδυνος αποτυχίας επούλωσης (κατάσταση που ονομάζεται ψευδάρθρωση) και να σας επιτρέψει να αρχίσετε να κινείτε την άρθρωση νωρίτερα.

Ένα κάταγμα έσω σφυρού μπορεί να ενέχει κάποιο βαθμό σύνθλιψης ή εσοχής της άρθρωσης. Αυτό συμβαίνει όταν μια δύναμη είναι τόσο μεγάλη που οδηγεί το άκρο ενός οστού σε ένα άλλο. Η επιδιόρθωση ενός κατάγματος μπορεί να απαιτεί μεταμόσχευση οστού. Αυτό το μόσχευμα λειτουργεί ως ικρίωμα για να αναπτυχθεί νέο οστό και μπορεί να μειώσει μεταγενέστερο κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας.

Ανάλογα με το κάταγμα, τα τεμάχια των οστών μπορούν να στερεωθούν χρησιμοποιώντας βίδες, πλάκα και βίδες ή και άλλες τεχνικές συγκράτησης.

ΚΑΤΑΓΜΑ ΟΠΙΣΘΙΟΥ ΣΦΥΡΟΥ

Ένα κάταγμα οπισθίου σφυρού είναι ένα κάταγμα του πίσω μέρους της κνήμης στο επίπεδο της ποδοκνημικής άρθρωσης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις καταγμάτων οπίσθιου σφυρού, σπάει επίσης κι το έξω σφυρό. Αυτό συμβαίνει επειδή συνδέονται συνδεσμικά. Μπορεί επίσης να συνυπάρξει και κάταγμα του έσω σφυρού.

Ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το οστικό τεμάχιο, το πίσω μέρος της άρθρωσης μπορεί να είναι ασταθές. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι εάν το κομμάτι είναι μεγαλύτερο από το 25% της άρθρωσης του αστραγάλου, η άρθρωση καθίσταται ασταθής και πρέπει να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση.

Είναι σημαντικό για το κάταγμα του οπίσθιου σφυρού να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί σωστά λόγω του κινδύνου εμφάνισης αρθρίτιδας. Το πίσω μέρος της κνήμης όπου σπάει το οστό καλύπτεται με χόνδρο. Ο χόνδρος είναι η λεία επιφάνεια των οστών. Εάν το σπασμένο κομμάτι του οστού είναι μεγαλύτερο από το 25% και είναι εκτός θέσης περισσότερο από μερικά χιλιοστά, η επιφάνεια του χόνδρου δεν θα επουλωθεί σωστά και η επιφάνεια της άρθρωσης δεν θα είναι λεία. Αυτή η ανώμαλη επιφάνεια συνήθως οδηγεί σε αυξημένη και άνιση πίεση στην επιφάνεια της άρθρωσης, η οποία οδηγεί σε βλάβη του χόνδρου και στην ανάπτυξη αρθρίτιδας.

Συντηρηρική Θεραπεία

Εάν το κάταγμα δεν είναι παρεκτοπισμένο και η άρθρωση είναι σταθερή, μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Η θεραπεία μπορεί να γίνει με κοντό νάρθηκα ή αφαιρούμενο στήριγμα. Συνιστάται στους ασθενείς να μην βάζουν βάρος στο πόδι για 6 εβδομάδες.

Χειρουργική Θεραπεία

Εάν το κάταγμα είναι εκτός θέσης ή εάν υπάρχει αστάθεια, μπορεί να προταθεί χειρουργική επέμβαση.

Διατίθενται διάφορες χειρουργικές επιλογές για τη θεραπεία καταγμάτων οπίσθιου σφυρού. Μια επιλογή είναι να τοποθετηθούν βίδες από το μπροστινό μέρος προς τα πίσω ή το αντίστροφο. Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετηθεί πλάκα και βίδες στο πίσω μέρος του οστού.

ΑΜΦΙΣΦΥΡΙΟ ΚΑΤΑΓΜΑ

Αμφισφύριο κλαταγμα σημαίνει ότι δύο από τα τρία μέρη της ποδοκνημικής και συγκεκριμένα τα σφυρά (malleoli) έχουν σπάσει.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτών των καταγμάτων ο αστράγαλος δεν είναι σταθερός.

Ισοδύναμο αμφισφύριο κάταγμα σημαίνει ότι εκτός από το κάταγμα του έξω συνήθως σφυρού, οι σύνδεσμοι στην εσωτερική πλευρά (έσω) τραυματίζονται, γεγονός που καθιστά επίσης τον αστράγαλο ασταθή και μπορεί να εμφανισθεί εξάρθρωση.

Μπορεί να διενεργηθεί δυναμική ακτινογραφία για να διαπιστωθεί ο τραυματισμός των συνδέσμων.

Συντηρηρική Θεραπεία

Αυτοί οι τραυματισμοί θεωρούνται ασταθείς και συνήθως συνιστάται χειρουργική επέμβαση.

Η μη χειρουργική θεραπεία μπορεί να προταθεί επίσης εάν συνυπάρχουν σημαντικά προβλήματα υγείας, όπου ο κίνδυνος επιπλοκών εκ της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να είναι πολύ μεγάλος ή εάν συνήθως ο σθενής δεν βαδίζει προ του τραυματισμού.

Η άμεση θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει εφαρμογή νάρθηκα για ακινητοποίηση της άρθρωσης έως ότου το οίδημα υποχωρήσει.
Θα πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά τον γιατρό σας και να γίνονται επαναληπτικές ακτινογραφίες ώστε να βεβαιωθείτε ότι η άρθρωση παραμένει σταθερή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η φόρτιση του σκέλους δεν επιτρέπεται για 6 εβδομάδες. Μετά από 6 εβδομάδες, η περιοχή μπορεί να προστατευτεί με αφαιρούμενο νάρθηκα καθώς συνεχίζει να επουλώνεται.

Χειρουργική Θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία συνιστάται συχνά επειδή αυτά τα κατάγματα καθιστούν την ποδοκνημική ασταθή.

Τα κατάγματα έσω και έξω σφυρού αντιμετωπίζονται γενικά με τις ίδιες χειρουργικές τεχνικές όπως γράφονται παραπάνω για κάθε κατάγμα που αναφέρεται.

ΤΡΙΣΦΥΡΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ

Τρισφύριο κάταγμα σημαίνει ότι και τα τρία τμήματα έχουν υποστεί τραυματισμό. Αυτοί είναι ασταθείς τραυματισμοί και μπορεί να σχετίζονται με εξάρθρωση.

Μη Χειρουργική θεραπεία

Αυτοί οι τραυματισμοί θεωρούνται ασταθείς και συνήθως συνιστάται χειρουργική επέμβαση.
Όπως συμβαίνει με τα αμφισφύρια κατάγματα, η χειρουργική θεραπεία μπορεί να εξεταστεί εάν έχετε σημαντικά προβλήματα υγείας, όπου ο κίνδυνος χειρουργικών επιπλοκών μπορεί να είναι πολύ μεγάλος ή εάν συνήθως δεν βαδίζατε πριν τον τραυματισμό.

Η μη χειρουργική θεραπεία είναι παρόμοια με τα αμφισφύρια κατάγματα, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Χειρουργική Θεραπεία

Κάθε κάταγμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις ίδιες χειρουργικές τεχνικές όπως γράφτηκε παραπάνω για κάθε μεμονωμένο κάταγμα.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΣΗΣ

Η άρθρωση που αφορά στην συνδέσμωση βρίσκεται μεταξύ της κνήμης και της περόνης και συγκρατείται από συνδέσμους. Ένας τέτοιος τραυματισμός αφορά μόνο τον σύνδεσμο, γνωστό ως υψηλό διάστρεμμα ποδοκνημικής. Ανάλογα με το πόσο ασταθής είναι η άρθρωση, αυτοί οι τραυματισμοί μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, αυτά τα διαστρέμματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν από το σύνηθες διάστρεμμα στην ποδοκνημική.

Σε πολλές περιπτώσεις, ένας συναδεσμωτικός τραυματισμός μπορεί να περιλαμβάνει ένα διάστρεμμα και ένα ή περισσότερα κατάγματα. Αυτοί είναι ασταθείς τραυματισμοί και δεν έχουν καλή πρόγνωση χωρίς χειρουργική θεραπεία.

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μια σειρά δυναμικών ακτινογραφιών για να διαπιστώσει εάν η συνδέσμωση έχει τραυματιστεί.

Αποθεραπεία

Επειδή υπάρχει τόσο μεγάλο εύρος τραυματισμών, υπάρχει επίσης ένα ευρύ φάσμα επιλογών με τις οποίες μπορεί να πλαισιωθεί η αποθεραπεία μετά τον τραυματισμό. Χρειάζονται τουλάχιστον 6 εβδομάδες για να επουλωθούν τα σπασμένα οστά. Θα χρειαστεί όμως περισσότερος χρόνος για να επουλωθούν οι εμπλεκόμενοι σύνδεσμοι και οι τένοντες.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο γιατρός σας πιθανότατα θα παρακολουθεί την επούλωση των οστών με επαναλαμβανόμενες ακτινογραφίες. Αυτό γίνεται συνήθως πιο συχνά κατά τις πρώτες 6 εβδομάδες εάν δεν έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση.

Διαχείρηση πόνου

Ο πόνος μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση είναι ένα φυσικό στοιχείο της διαδικασίας επούλωσης. Ο γιατρός θα σας βοηθήσει να υφεθεί ο πόνος σας, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να ανακάμψετε γρηγορότερα.

Τα φάρμακα συχνά συνταγογραφούνται για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο μετά από χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό. Πολλοί τύποι φαρμάκων είναι διαθέσιμοι για τη διαχείριση του πόνου, όπως οπιοειδή, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και τοπικά αναισθητικά. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό αυτών των φαρμάκων για να βελτιώσει την ανακούφιση του πόνου, καθώς και να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη για οπιοειδή.

Λάβετε υπόψη ότι αν και τα οπιοειδή βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου μετά από χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό, είναι ναρκωτικά και μπορεί να είναι εθιστικά. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε οπιοειδή μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μόλις αρχίσει να βελτιώνεται ο πόνος, σταματήστε να παίρνετε οπιοειδή. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν ο πόνος σας δεν έχει αρχίσει να βελτιώνεται μέσα σε λίγες ημέρες από την έναρξη της αγωγής.

Αποκατάσταση

Η αποκατάσταση είναι πολύ σημαντική ανεξάρτητα από τις θεραπευτικές επιλογές που ακολουθούνται.

Όταν ο γιατρός σας επιτρέπει να αρχίσετε να κινητοποιηθεί η τραυματισμένη περιοχή, τα προγράμματα φυσικής θεραπείας και άσκησης στο σπίτι είναι πολύ σημαντικά. Το να εκτελείτε τις ασκήσεις σας τακτικά είναι το κλειδί.

Κάποια στιγμή εντάσσονται στο πρόγραμμα και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να αποκτήσουν οι μύες γύρω από την ποδοκνημική αρκετή δύναμη για να βαδίζετε χωρίς περιορισμούς και να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Και πάλι, οι ασκήσεις κάνουν τη διαφορά μόνο αν τις εκτελείτε συστηματικά.

Φόρτιση Σκέλους

Το κάθε κάταγμα καθορίζει το πότε μπορείτε να αρχίσετε να βάζετε βάρος στο πόδι. Ο γιατρός θα σας επιτρέψει να αρχίσετε τη φόρτιση όταν αισθανθεί ότι το κάταγμα είναι αρκετά σταθερό.

Εάν η κινητοποίηση είναι πρώιμη, τα κατεαγότα άκρα μπορεί να παρεκτοπισθούν και η χειρουργική επέμβαση να αποτύχει ενώ ίσως χρειαστεί να αναθεωρηθεί το χειρουργείο.

Υποστηρικτικά Βοηθήματα

Είναι πολύ συνήθης η χρήση διαφόρων συσκευών υποστήριξης της τραυματισμένης περιοχής, ανάλογα με τον τραυματισμό.

Αρχικά, στα περισσότερα κατάγματα εφαρμόζεται νάρθηκας για την προστασία της περιοχής και την ύφεση του οιδήματος. Μετά από αυτό, μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και κυκλοτερής γύψος ή αφαιρούμενο στήριγμα.

Ακόμα και αφού το κάταγμα επουλωθεί, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να φοράτε ένα τέτοιο στήριγμα για αρκετούς μήνες ιδιαίτερα όταν κάνετε αθλητικές δραστηριότητες.

Επιπλοκές

Τα άτομα που καπνίζουν, έχουν διαβήτη ή είναι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών μετά τη χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που σχετίζονται με την επούλωση πληγών. Αυτό συμβαίνει επειδή η επούλωση των οστών μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

Επιπλοκές Συντηρητικής Θεραπείας

Χωρίς χειρουργική επέμβαση, υπάρχει ο κίνδυνος το κάταγμα να απομακρυνθεί από τη θέση του πριν επουλωθεί. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Εάν τα άκρα του κατάγματος μετακινούνται και τα οστά επουλωθούν σε λανθασμένη θέση, αυτό ονομάζεται ατελής πώρωση. Η θεραπεία για αυτό καθορίζεται από το πόσο μακριά βρίσκονται τα οστά και από το πόσο επηρεάζεται η σταθερότητα της άρθρωσης.

Εάν εκδηλωθεί μια τέτοια κατάσταση, αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε εκφυλιστική αρθρίτιδα.
Επιπλοκές Χειρουργικής Θεραπείας

Γενικότερες χειρουργικές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

Πόνος από τις μεταλλικές πλάκες και τις βίδες που χρησιμοποιούνται για το χειρουργείο. Μερικοί ασθενείς επιλέγουν να τους αφαιρεθούν αρκετούς μήνες μετά τη θεραπεία του κατάγματος

Αποτελέσματα

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν σε κανονικές καθημερινές δραστηριότητες, εκτός από τα αθλήματα, εντός 3 έως 4 μηνών, μελέτες έχουν δείξει ότι τα κατάγματα μπορούν να επουλωθούν ακόμη και 2 χρόνια μετά τη θεραπεία. Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να σταματήσετε να χωλαίνετε ενώ περπατάτε και πριν μπορέσετε να επιστρέψετε στα αθλήματα σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Οι περισσότεροι επιστρέφουν στην οδήγηση εντός 9 έως 12 εβδομάδων από τη στιγμή που τραυματίστηκαν.
Τι θα πρέπει να συζητήσετε με τον ορθοπεδικό χειρουργό σας: