ΣΤΕΝΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Tight Shoes and Foot Problems

Εισαγωγή

Καθώς οι διαδικτυακές αγορές αυξάνονται σε δημοτικότητα, υπάρχει μεγαλύτερος πειρασμός να αγοράσετε, να διατηρήσετε και να φορέσετε παπούτσια που φαίνονται μοντέρνα, αλλά μπορεί να μην ταιριάζουν σωστά στο πόδι σας.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί ενήλικες φορούν παπούτσια που δεν είναι κατάλληλα για το σχήμα ποδιού και το μέγεθός τους. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αγοράσουν ένα παπούτσι που να είναι πολύ μικρό, θέτοντάς τους σε κίνδυνο ανάπτυξης κάλων, κοτσιού και άλλων παραμορφώσεων που μπορεί να απαιτήσουν διόρθωση με χειρουργική επέμβαση.

Παραμορφώσεις δάκτυλων

Εξόστωση (Κότσι)

Ως εξόστωση ορίζεται μια προπέτεια, διεύρυνση των οστών ή των ιστών γύρω από την άρθρωση στη βάση συχνότερα του μεγάλου δακτύλου. Καθώς η παραμόρφωση μεγαλώνει, το μεγάλο δάκτυλο μπορεί να στραφεί προς το δεύτερο δάκτυλο και να προκαλέσει οίδημα και πόνο.

Παρόλο που γενετικοί παράγοντες μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της παραμόρφωσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή αποδίδεται ευρέως τόσο σε ανατομικούς παράγοντες όσο και στην υποδηματική συμπεριφορά χρησιμοποιώντας ψηλά και σφιχτά παπούτσια.

Η μη χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει την επιλογή και χρήση παπουτσιών με πλατύτερο πρόσθιο χώρο για το πόδι, τη χρήση αποστάτη μεταξύ του μεγάλου και του δεύτερου δακτύλου, τον τρόπο που πατάμε και την εφαρμογή πάγου στο δάχτυλο. Εάν αυτά τα απλά μέτρα θεραπείας δεν είναι αποτελεσματικά, ο γιατρός σας μπορεί να συζητήσει μαζί σας για το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση της παραμόρφωσης.

Τύλος

Τύλος είναι ουσιαστικά ένας κάλλος που αναπτύσσεται όταν σφιχτά παπούτσια ασκούν σταθερή πίεση στο δέρμα.

Η απλή θεραπεία περιλαμβάνει την εφαρμογή αφρώδους επιθέματος πάνω από τη δερματική βλάβη για την ανακούφιση της πίεσης. Επιπλέον, η χρήση παπουτσιών που ταιριάζουν σωστά και έχουν ευρύχωρο φόρεμα θα βοηθήσει.

Σφυροδακτυλία

Σφυροδακτυλία εμφανίζεται όταν το δάχτυλο αρχίζει να κυρτώνεται αντί να είναι σε έκταση. Η μεσαία άρθρωση του δακτύλου θα λυγίσει και εάν έχετε το πόδι σας σε ένα σφιχτό παπούτσι, θα τρίβεται πάνω στην επιφάνεια του παπουτσιού και θα προκαλέσει πόνο. Επιπλέον, οι μύες που προσκολλώνται στα οστά των δακτύλων θα συνεχίσουν να εξασθενίζουν εάν το πόδι παραμείνει σε αυτήν την ανώμαλη θέση.

Οι απλές επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν τεχνικές χειρομαλάξεων, έλξης με ιμάντες, χρήση άνετων υποδημάτων με ευρύ πρόσθιο χώρο, χρήση νάρθηκα και εφαρμογή πάγου στην πληγείσα περιοχή. Εάν αυτές οι τεχνικές δεν είναι αποτελεσματικές, η χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της παραμόρφωσης μπορεί να είναι η τελική επιλογή. Συχνά στο σημείο κάμψης υπάρχει και κάποιος κάλλος.

Διασταυρούμενα Δάκτυλα

Ένα crossover δάκτυλο σχηματίζεται όταν ο διαθέσιμος χώρος για την υποδοχή των δακτύλων είναι πολύ μικρός και η σταθερή πίεση προκαλεί το δεύτερο ή το τρίτο συνήθως δάκτυλο να κινείται πάνω από το διπλανό του.
Μια απλή θεραπεία συνίσταται στο να φοράτε παπούτσια με ένα φαρδύτερο χώρο για τα δάχτυλα, να χρησιμοποιείτε αποστάτες για να κρατήσετε τα δάκτυλα μακριά, και να εφαρμόσετε πάγο στην πληγείσα περιοχή. Εάν αποτύχει αυτή η συντηρητική θεραπεία, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι η πλέον διαθέσιμη επιλογή.

Είσφρυση Όνυχος

Η είσφρυση εμφανίζεται συνήθως στο μεγάλο δάκτυλο όταν το νύχι κόβεται κοντά στην άκρη του δακτύλου. Αυτός ο τραυματισμός μπορεί να επιδεινωθεί όταν βάζετε το πόδι σας σε ένα παπούτσι που είναι πολύ σφιχτό, προκαλώντας το πρώτο δάχτυλό σας να πιέζεται στο δεύτερο δάχτυλο και να οδηγήσει σε ανώμαλη πίεση στο νύχι. Η συνεχής πίεση οδηγεί σε φλεγμονή και πόνο.

Η απλή θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση παπουτσιού με ένα φαρδύτερο πρόσθιο χώρο για τα δάχτυλα και ποδόλουτρο τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα σε ζεστό νερό. Κόψτε τα νύχια σας ευθεία και αποφύγετε να κόβετε τις γωνίες.

Διαβητικό Πόδι

Τα άτομα με διαβήτη συχνά υποφέρουν από νευρική βλάβη (περιφερική νευροπάθεια) στο πόδι και δεν είναι σε θέση να αισθανθούν ερεθισμούς του δέρματος ή ακόμη και τραυματισμούς. Εάν ένα παπούτσι είναι πολύ σφιχτό στο πόδι τους, μπορεί να οδηγήσει σε φουσκάλες ή πληγές που μπορούν γρήγορα να εξελιχθούν σε σοβαρές λοιμώξεις.

Εάν είστε διαβητικός, ελέγχετε τα πόδια σας καθημερινά για περιοχές πίεσης, ερυθρότητα, φουσκάλες, πληγές, γρατζουνιές και προβλήματα στα νύχια.

Οδηγίες επιλογής κατάλληλων υποδημάτων

Στόχος είναι να βρείτε ένα παπούτσι που να προσεγγίζει το σχήμα του ποδιού σας – και όχι το πόδι σας να πάρει το σχήμα του παπουτσιού.

Φορέστε παπούτσια και κάλτσες που ταιριάζουν και δώστε στα δάχτυλά σας άφθονο χώρο.