ΚΥΡΤΟΔΑΚΤΥΛΙΑ

Claw Toe

Εισαγωγή

Κάθε μέρα, ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει αρκετές ώρες όρθιος και κάνει χιλιάδες βήματα. Το περπάτημα ασκεί πίεση στα πόδια σας που ισοδυναμεί με 2-3 φορές το σωματικό σας βάρος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πόδια σας πονάνε!

Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα προβλήματα ποδιών μπορεί να οφείλονται όχι μόνο στο περπάτημα αλλά κυρίως στα παπούτσια σας. Οι τύλοι, για παράδειγμα, είναι κάλοι που σχηματίζονται στα δάχτυλα, επειδή τα οστά σπρώχνουν πάνω στο παπούτσι και ασκούν πίεση στο δέρμα. Το επιφανειακό στρώμα του δέρματος πυκνώνει και συσσωρεύεται, ερεθίζοντας τους ιστούς από κάτω. Οι σκληροί τύλοι βρίσκονται συνήθως στην κορυφή του δακτύλου ή στην πλευρά του μικρού δακτύλου. Οι μαλακοί τύλοι μοιάζουν με ανοιχτές πληγές και αναπτύσσονται μεταξύ των δακτύλων καθώς αυτά τρίβονται μεταξύ τους.

Αιτιοπαθογένεση

Ενοχοποιούνται κυρίως τα παπούτσια που δεν είναι τα σωστά. Εάν τα παπούτσια είναι πολύ σφιχτά, συμπιέζουν το πόδι, αυξάνοντας την πίεση. Εάν είναι πολύ χαλαρά, το πόδι μπορεί να γλιστρήσει και να τρίβεται στο παπούτσι, δημιουργώντας τριβή.

Κλινική εξέταση

Εάν έχετε συμπτώματα, δείτε τον γιατρό σας για αξιολόγηση. Μπορεί να χρειαστείτε ορισμένες εξετάσεις για να αποκλείσετε νευρολογικές διαταραχές που μπορούν να αποδυναμώνουν τους μύες των ποδιών σας, δημιουργώντας ανισορροπίες που λυγίζουν τα δάχτυλα των ποδιών σας. Το τραύμα και η φλεγμονή μπορούν επίσης να προκαλέσουν παραμόρφωση των νυχιών.

Διάγνωση &Θεραπεία

Η διάγνωση είναι απλή και οι βλάβες φαίνονται εύκολα. Μπορεί να έχουν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο στη μέση, περιτριγυρισμένο από κιτρινωπό νεκρό δέρμα. Η αντιμετώπιση προβλημάτων ποδιών όπως αυτό είναι μια σχετικά ομαδική προσπάθεια. Θα πρέπει να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να διασφαλίσετε ότι τα προβλήματα δεν θα επαναληφθούν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο ιατρείο

Για να αποκατασταθεί το φυσιολογικό περίγραμμα του δέρματος και να ανακουφιστείτε από τον πόνο, ο γιατρός σας μπορεί να καθαρίσει χειρουργικά ξυρίζοντας τα νεκρά στρώματα του δέρματος με ένα νυστέρι. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται από έναν επαγγελματία και όχι από εσάς, ειδικά εάν έχετε κακή κυκλοφορία, κακή όραση ή έλλειψη αίσθησης στα πόδια σας.

Εάν ο γιατρός ανακαλύψει ένα υποκείμενο πρόβλημα, όπως κάποια παραμόρφωση μπορεί να το διορθώσει. Οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν σε εξωτερική βάση σε μονάδα ημερήσιας νοσηλείας.

Στο σπίτι

Μπορείτε να μουλιάζετε τα πόδια σας τακτικά και να χρησιμοποιήσετε μια ελαφρόπετρα για να μαλακώσετε και να μειώσετε το μέγεθος των τύλων.

Φορώντας ένα αφρώδες μικροεπίθεμα σε κυκλικό σχήμα με οπή στη μέση θα βοηθήσει επίσης στην ανακούφιση της πίεσης. Χρησιμοποιήστε επιθέματα και όχι φάρμακα. Φαρμακευτικές ουσίες μπορεί να αυξήσουν τον ερεθισμό και να οδηγήσουν σε μόλυνση. Χρησιμοποιήστε λίγο μάλλινο ύφασμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας για να μαλακώσουν οι τύλοι. Φορέστε παπούτσια που ταιριάζουν και που έχουν ευρύχωρο πρόσθιο τμήμα.

Ιδιαίτερα καλά και αισθητικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται με τη διαδερμική χειρουργική.