ΠΕΛΜΑΤΙΑΙΑ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΙΤΙΔΑ & ΑΚΑΝΘΑ ΠΤΕΡΝΗΣ

Plantar Fasciitis & Bone Spurs

Εισαγωγή

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία πόνου στο κάτω μέρος της πτέρνης. Περίπου 2 εκατομμύρια ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία για αυτήν την πάθηση κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα εκδηλώνεται όταν η ισχυρή ταινία ιστού που υποστηρίζει την ποδική καμάρα (πελματιαία απονεύρωση) ερεθίζεται και φλεγμαίνει.

Ανατομία

Η πελματιαία απονεύρωση είναι ένας μακρύς, λεπτός σύνδεσμος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα στο κάτω μέρος του ποδιού σας. Συνδέει την πτέρνη στο μπροστινό μέρος του ποδιού σας και υποστηρίζει την ποδική καμάρα.

Αιτιοπαθογένεση

Η πελματιαία απονεύρωση έχει δομή για να απορροφά τους κραδασμούς στις έντονες καταπονήσεις που υφίστανται τα άκρα μας. Όμως, μερικές φορές, η υπερβολική πίεση βλάπτει ή αποσκίζει τους ιστούς. Η φυσική απόκριση του σώματος στον τραυματισμό είναι η φλεγμονή, η οποία οδηγεί σε πόνο στην περιοχή της πτέρνης και σε δυσκαμψία στην πελματιαία απονεύρωση.

Παράγοντες κίνδυνου

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πελματιαία απονευρωσίτιδα αναπτύσσεται χωρίς συγκεκριμένο, αναγνωρίσιμο λόγο. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί παράγοντες που μπορούν να σας κάνουν πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση της κατάστασης αυτής:

 

• Σφιχτοί γαστροκνήμιοι μύες (γάμπα) που καθιστούν δύσκολη την κάμψη του ποδιού και ευνοούν την κίνηση των δακτύλων των ποδιών προς τα πάνω

• Παχυσαρκία

• Πολύ υψηλή ποδική καμάρα (κοιλοποδία)

• Επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα με έντονο αντίκτυπο (τρέξιμο / σπορ)

• Νέα ή έντονη δραστηριότητα

Άκανθα πτέρνης

Αν και πολλά άτομα με πελματιαία απονευρωσίτιδα έχουν και κάποια άκανθα στην περιοχή της πτέρνας, εντούτοις η ίδια η άκανθα δεν είναι η αιτία του πόνου της πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Ένας στους 10 ανθρώπους έχει άκανθα, αλλά μόνο 1 στα 20 άτομα (5%) έχει πόνο στα πόδια. Επειδή η άκανθα δεν είναι η αιτία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας , ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς αυτή να πρέπει απαραίτητα να αφαιρεθεί.

Συμπτωματολογία

Τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου αυτής περιλαμβάνουν:

• Πόνος στο κάτω μέρος του ποδιού κοντά στην πτέρνα προς την έσω μεριά


• Πόνος με τα πρώτα βήματα με την έγερση από το κρεβάτι το πρωί, μετά από μακρά περίοδο ανάπαυσης ή μετά από μια μακρά βόλτα με το αυτοκίνητο. Ο πόνος υποχωρεί μετά από λίγα λεπτά ενώ πλέον κινούμαστε.

• Μεγαλύτερος πόνος μετά και όχι κατά τη διάρκεια κάποιας άσκησης ή δραστηριότητας

Κλινική εξέταση

Αφού περιγράψετε τα συμπτώματά σας και συζητήσετε τις ανησυχίες σας, ο γιατρός θα σας εξετάσει το πόδι, αναζητώντας την παρακάτω σημειολογία:

• Υψηλή ποδική καμάρα

• Περιοχή μέγιστης ευαισθησίας στο κάτω μέρος του ποδιού σας, ακριβώς μπροστά από το οστό της πτέρνης

• Πόνο που να επιδεινώνεται όταν λυγίζετε το πόδι σας ενώ ο γιατρός ψηλαφεί την πελματιαία περιτονία. Ο πόνος βελτιώνεται όταν κάμπτετε τα δάχτυλά σας προς τα κάτω

• Περιορισμένη προς τα πάνω κίνηση της ποδοκνημικής

Κλινικές & απεικονιστικές δοκιμασίες

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει τη διενέργεια εξετάσεων απεικόνισης για να βεβαιωθεί ότι ο πόνος στην πτέρνη προκαλείται από πελματιαία απονευρωσίτιδα και όχι από άλλο πρόβλημα.

Ακτινογραφίες

Οι ακτινογραφίες παρέχουν σαφείς εικόνες των οστών. Είναι χρήσιμες για τον αποκλεισμό άλλων αιτιών πόνου στην πτέρνα, όπως κατάγματα ή αρθρίτιδα. Οι άκανθες διακρίνονται ευκρινώς σε ακτινογραφία.

Άλλες Δοκιμές Απεικόνισης

Άλλες εξετάσεις απεικόνισης, όπως η μαγνητική τομογραφία (MRI) και ο υπέρηχος, δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διάγνωση της πελματιαίας περιτονίας, αλλά σπάνια. Μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να ζητηθεί εάν ο πόνος στην πτέρνα δεν υφεθεί με τις αρχικές μεθόδους θεραπείας.

Συντηρητική Θεραπεία

Περισσότερο από το 90% των ασθενών με πελματιαία απονευρωσίτιδα θα βελτιωθεί εντός 10 μηνών από την έναρξη απλών μεθόδων θεραπείας.

Ανάπαυση

Η μείωση ή ακόμη και η διακοπή των δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τον πόνο είναι το πρώτο βήμα για τη μείωση των συμπτωμάτων. Ίσως χρειαστεί να σταματήσετε αθλητικές δραστηριότητες όπου τα πόδια βρίσκονται σε σκληρές επιφάνειες.

Παγοθεραπεία

Η κύλιση του ποδιού σας πάνω σε ένα μπουκάλι κρύου νερού ή πάγο για 20 λεπτά είναι αποτελεσματική. Αυτό μπορεί να γίνει 3 έως 4 φορές την ημέρα.

Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα

Φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή. Η χρήση του φαρμάκου για περισσότερο από 1 μήνα θα πρέπει να επανεξεταστεί με τον γιατρό σας.

Άσκηση

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα επιδεινώνεται όταν η γαστροκνημία είναι ιδιαίτερα μυώδης και ανελαστική. Η διάταση των γαστροκνημίων και της πελματιαίας απονεύρωσης είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφιστείτε από τον πόνο που συνδέεται με την πάθηση.

Διατάσεις Γαστροκνημίας

Γείρετε προς τα εμπρός σε έναν τοίχο με το ένα γόνατο ίσιο και τις πτέρνες στο έδαφος. Τοποθετήστε το άλλο πόδι μπροστά, με το γόνατο λυγισμένο. Για να κάνετε διατάσεις των γαστροκνήμιων μυών, σπρώξτε τους γοφούς σας προς τον τοίχο με ελεγχόμενο τρόπο. Κρατήστε τη θέση για 10 δευτερόλεπτα και χαλαρώστε. Επαναλάβετε αυτήν την άσκηση 20 φορές για κάθε πόδι. Ένα έντονο τράβηγμα στη γάμπα θα πρέπει να γίνει αισθητό κατά τη διάρκεια της έκτασης.

Διατάσεις Πελματιαίας Απονεύρωσης

Αυτή η διάταση εκτελείται σε καθιστή θέση. Διασχίστε το προσβεβλημένο πόδι σας πάνω από το γόνατο του άλλου ποδιού σας. Πιάστε τα δάχτυλα των ποδιών σας και τραβήξτε τα αργά προς εσάς με ελεγχόμενο τρόπο. Εάν είναι δύσκολο να φτάσετε το πόδι σας, τυλίξτε μια πετσέτα γύρω από το μεγάλο δάχτυλό σας για να τραβήξετε τα δάχτυλα των ποδιών ευκολότερα. Τοποθετήστε το άλλο σας χέρι κατά μήκος της πελματιαίας απονεύρωσης. Πρέπει να αισθάνεστε μια σφιχτή ταινία στο κάτω μέρος του ποδιού σας όταν εκτελείτε τις διατάσεις. Κρατήστε τη θέση αυτή για 10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε το 20 φορές για κάθε πόδι. Αυτή η άσκηση γίνεται καλύτερα το πρωί πριν από τη στάση ή το περπάτημα.

Ενέσεις Κορτιζόνης

Η κορτιζόνη, ένας τύπος στεροειδούς, είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Μπορεί να εγχυθεί στην πελματιαία περιτονία για να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο. Ο γιατρός σας μπορεί ελεγχόμενα να εκτελεί εγχύσεις. Πολλαπλές ενέσεις στεροειδών μπορεί να προκαλέσουν ρήξη της πελματιαίας περιτονίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πλατυποδία και χρόνιο πόνο.

Ορθοστατικά

Παπούτσια με παχιά πέλματα και απορροφητικά κραδασμών μπορούν να μειώσουν τον πόνο όταν στέκεστε και περπατάτε. Καθώς πατάτε και η φτέρνα σας χτυπά το έδαφος, μια σημαντική μηχανική ένταση εφαρμόζεται στην απονεύρωση, η οποία προκαλεί μικροτραύμα (μικρορήξεις). Ένα ένθετο υποδήματος μειώνει αυτή την ένταση και το μικροτραύμα που συμβαίνει σε κάθε βήμα. Τα μαλακά τακούνια σιλικόνης είναι φθηνά και λειτουργούν ανυψώνοντας την πτέρνη. Προκατασκευασμένα ή προσαρμοσμένα ορθοτικά (ένθετα παπουτσιών) είναι επίσης χρήσιμα.

Νυχτερινοί Νάρθηκες

Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται με τα πόδια στραμμένα προς τα κάτω. Αυτό χαλαρώνει την πελματιαία απονεύρωση και είναι ένας από τους λόγους για τον πόνο στην πτέρνα το πρωί. Ένας νυχτερινός νάρθηκας διατείνει ενώ κοιμάστε. Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να κοιμηθείς, ένας νυχτερινός νάρθηκας είναι πολύ αποτελεσματικός.

Φυσικοθεραπεία

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει να συνεργαστείτε με έναν φυσιοθεραπευτή σε ένα πρόγραμμα άσκησης που εστιάζει στο τέντωμα των μυών της γαστροκνημίας και του πέλματος. Εκτός από ασκήσεις όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω, ένα πρόγραμμα φυσικής θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει εξειδικευμένες θεραπείες πάγου, μασάζ και φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής γύρω από την πελματιαία περιτονία.

Θεραπεία Εξωσωματικών Κρουστικών Κυμάτων (ESWT)

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα ερεθίσματα κύματος υψηλής ενέργειας διεγείρουν τη διαδικασία επούλωσης στον κατεστραμμένο ιστό της πελματιαίας περιτονίας. Το ESWT δεν έχει δείξει συνεπή αποτελέσματα και, ως εκ τούτου, δεν εκτελείται συνήθως.

Το ESWT είναι μη επεμβατικό – δεν απαιτεί χειρουργική τομή. Λόγω του ελάχιστου κινδύνου, το ESWT δοκιμάζεται μερικές φορές πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργείου.

Χειρουργική Θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση εξετάζεται μόνο μετά από 12 μήνες επιθετικής μη χειρουργικής θεραπείας.

Επιμήκυνση Γαστροκνημίας

Πρόκειται για χειρουργική επιμήκυνση των μυών της γάμπας. Επειδή οι σφιχτοί μύες αυξάνουν την τάση στην πελματιαία απονεύρωση, αυτή η διαδικασία είναι χρήσιμη για ασθενείς που εξακολουθούν να δυσκολεύονται να κάμπτουν τα πόδια τους, παρά ένα έτος διατάσεων.

Στην επιμήκυνση, ένας από τους δύο μύες που συνθέτουν τη γαστροκνημία επιμηκύνεται για να αυξήσει το εύρος κίνησης της ποδοκνημικής. Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με μια παραδοσιακή, ανοιχτή τομή ή με μια μικρότερη τομή και ένα ενδοσκόπιο, ένα όργανο που περιέχει μια μικρή κάμερα. Ο γιατρός σας θα συζητήσει τη διαδικασία που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.

Τα ποσοστά επιπλοκών για την επιμήκυνση είναι χαμηλά, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν βλάβη των νεύρων.

Απελευθέρωση Πεματιαίας Περιτονίας

Εάν έχετε φυσιολογικό εύρος κίνησης στην ποδοκνημική και συνεχή πόνο στην πτέρνη, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει διαδικασία μερικής απελευθέρωσης. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο σύνδεσμος της πελματιαίας περιτονίας κόβεται μερικώς για να ανακουφίσει την ένταση στον ιστό. Εάν έχετε και άκανθα, θα αφαιρεθεί επίσης. Αν και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί ενδοσκοπικά, είναι πιο δύσκολη από ότι με ανοιχτή τομή. Επιπλέον, η ενδοσκόπηση έχει μεγαλύτερο κίνδυνο νευρικής βλάβης.

Επιπλοκές

Οι πιο συχνές επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης απελευθέρωσης περιλαμβάνουν την ατελή ανακούφιση του πόνου και τη βλάβη των νεύρων.

Αποκατάσταση

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν καλά αποτελέσματα από τη χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, επειδή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο και δυσαρέσκεια, συνιστάται μόνο μετά την εξάντληση όλων των μη χειρουργικών μέτρων.