ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΒΑΣΗΣ ΑΝΤΙΧΕΙΡΑ

Arthritis of the Thumb

Η αρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική κατάσταση όπου καταστρέφεται μια άρθρωση. Παρόλο που υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας, αυτός που επηρεάζει περισσότερο την άρθρωση στη βάση του αντίχειρα (βασική άρθρωση) είναι η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα.

Περιγραφή

Τα άκρα των οστών καλύπτονται από λείο και ομαλό αρθρικό χόνδρο, ο οποίος επιτρέπει στα οστά να ολισθαίνουν εύκολα στην άρθρωση. Χωρίς τον αρθρικό χόνδρο τα οστά τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας βλάβη στις επιφάνειες τους και κατά συνέπεια στην άρθρωση. Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται όταν ο χόνδρος αρχίζει να φθείρεται.

Η άρθρωση στη βάση του αντίχειρα, κοντά στον καρπό, επιτρέπει στον αντίχειρα να περιστρέφεται, να κάμπτεται και να λαμβάνει θέση αντίταξης απέναντι στα άλλα δάκτυλα, ώστε να μπορούμε να πιάνουμε αντικείμενα με το χέρι.

Η αρθρίτιδα της βάσης του αντίχειρα είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των σαράντα. Προγενέστερα κατάγματα ή άλλοι τραυματισμοί στην άρθρωση μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης αυτής της κατάστασης.

Συμπτωματολογία

Ιατρική εξέταση

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, για τυχόν προγενέστερους τραυματισμούς, τα χαρακτηριστικά του πόνου ή για δραστηριότητες που επιδεινώνουν τη συμπτωματολογία.

Μια από τις δοκιμασίες που διενεργούνται είναι η σταθερή συγκράτηση της άρθρωσης στη βάση ενώ κινούμε τον αντίχειρα περιστροφικά. Εάν εκλύεται πόνος ή ήχος τριβής ή τριγμός, αυτό σημαίνει πως τα οστά τρίβονται άμεσα μεταξύ τους (grind test).

Μια ακτινογραφία μπορεί να απεικονίσει την επιδείνωση της άρθρωσης όταν έχουν πια αναπτυχθεί οστεόφυτα και εναποθέσεις αλάτων ασβεστίου.

Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα στη βάση του αντίχειρα έχουν επίσης συμπτώματα συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, οπότε ο γιατρός μπορεί επίσης να ελέγξει και αυτό.

Θεραπεία

Συντηρητική Θεραπεία

Στα πρώτα στάδια της, η αρθρίτιδα στη βάση του αντίχειρα θα ανταποκρίνεται στα συντηρητικά μέσα θεραπείας.

Αυτά μπορεί να είναι:

Επειδή η αρθρίτιδα είναι μια προοδευτική, εκφυλιστική ασθένεια, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Η επόμενη φάση της θεραπείας περιλαμβάνει την έγχυση ενός διαλύματος στεροειδών απευθείας στην άρθρωση. Αυτό συνήθως παρέχει ανακούφιση για αρκετούς μήνες. Ωστόσο, αυτές οι ενέσεις δεν μπορούν να επαναληφθούν επ ‘αόριστον. Μια πιο σύγχρονη θεραπεία είναι η ενδαρθρική έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια και/ή υαλουρονικού οξέος και η κολλαγονοθεραπεία με ενέσιμο κολλαγόνο χοίρου.

Χειρουργική Θεραπεία

Όταν η μη χειρουργική θεραπεία δεν είναι πλέον αποτελεσματική, η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή ανάγκης. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ασθενείς σε εξωτερική βάση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές διαφορετικές τεχνικές.

Μια επιλογή περιλαμβάνει την κατάργηση της κινητικότητας των οστών της άρθρωσης (αρθρόδεση). Αυτό, ωστόσο, θα περιορίσει την κίνηση.

Μια άλλη επιλογή είναι να εξαιρεθεί ένα τμήμα της άρθρωσης και να την ανακατασκευασθεί το έλλειμα με τενόντιο μόσχευμα είτε με κάποιο τεχνητό υλικό.

Εσείς και ο γιατρός σας θα συζητήσετε τις επιλογές και θα επιλέξετε αυτό που είναι καλύτερο για σας.

Αποκατάσταση

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να φοράτε ένα νάρθηκα για 4 έως 8 εβδομάδες, ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιείται. Ένα πρόγραμμα αποκατάστασης, σας βοηθά να ανακτήσετε την κίνηση και τη δύναμη στο χέρι. Ενδέχεται να αισθανθείτε κάποια δυσφορία κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων του προγράμματος αποκατάστασης, αλλά αυτό θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Η πλήρης αποκατάσταση από τη χειρουργική επέμβαση διαρκεί αρκετούς μήνες Οι περισσότεροι ασθενείς θα είναι σε θέση να συνεχίσουν χωρίς προβλήματα τις κανονικές τους δραστηριότητες.