ΣΦΥΡΟΔΑΚΤΥΛΙΑ

Hammer Toe

Εισαγωγή

Η σφυροδακτυλία είναι μια παραμόρφωση που αφορά στο δεύτερο, τρίτο ή τέταρτο δάκτυλο. Σε αυτήν την κατάσταση, το δάκτυλο κάμπτεται στη μεσαία άρθρωση και μοιάζει με σφυρί. Αρχικά, οι σφυροδακτυλίες είναι εύκαμπτες και μπορούν να διορθωθούν με απλά μέτρα, αλλά, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορούν να γίνουν σταθερές και να απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Άτομα με σφυροδακτυλία μπορεί να παρουσιάζουν και τύλους στην κορυφή της μέσης άρθρωσης του δακτύλου ή στην άκρη αυτού. Μπορεί επίσης να αισθάνονται πόνο στα δάκτυλα και να δυσκολεύονται να βρουν άνετα παπούτσια.

Αιτιοπαθογένεση

Η σφυροδακτυλία είναι αποτέλεσμα χρήσης ακατάλληλων υποδημάτων ή και μυϊκής ανισορροπίας, συνήθως σε συνδυασμό με έναν ή περισσότερους άλλους παράγοντες. Οι μύες λειτουργούν σε ζευγάρια για να εκτείνουν και να κάμψουν τα δάχτυλα των ποδιών. Εάν το δάκτυλο κάμπτεται και συγκρατείται σε αυτή τη θέση αρκετό καιρό, οι μύες και οι τένοντες μαζεύουν και δεν μπορούν πλέον να τεντωθούν.

Υποδήματα με στενό πρόσθιο θάλαμο μπορεί να κάνουν το πόδι να φαίνεται μικρότερο. Αλλά ωθούν επίσης τα μικρότερα δάχτυλα σε λυγισμένη θέση. Τα δάκτυλα τρίβονται στο παπούτσι, οδηγώντας στο σχηματισμό τύλων, οι οποίοι επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση. Ένα ψηλό τακούνι αναγκάζει το πόδι σε προς τα κάτω θέση και συμπιέζει τα δάχτυλα των ποδιών στο παπούτσι, αυξάνοντας την πίεση και την κάμψη στο δάκτυλο. Τελικά, οι μύες των δακτύλων αδυνατούν με τον καιρό να τεντώσουν το δάχτυλο, ακόμη και όταν δεν υπάρχει πλέον περιορισμός από το παπούτσι.

Θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία ξεκινά με διαλογή νέων υποδημάτων που να έχουν μαλακό και ευρύχωρο πρόσθιο θάλαμο. Τα παπούτσια πρέπει να έχουν μήκος 1-1,5 εκ μεγαλύτερο από το μακρύτερο δάκτυλό σας. (Σημείωση: Για πολλά άτομα, το δεύτερο δάκτυλο είναι μεγαλύτερο από το μεγάλο δάχτυλο.) Αποφύγετε να φοράτε σφιχτά, στενά, ψηλοτάκουνα παπούτσια. Ένα κατάστημα επισκευής παπουτσιών μπορεί να είναι σε θέση να διευρύνει κάποιο στενό σημείο, ώστε να υποδέχεται καλύτερα το παραμορφωμένο δάκτυλο. Τα σανδάλια μπορεί να βοηθήσουν, αρκεί να μην τραυματίσουν και άλλες περιοχές του ποδιού.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ενθαρρύνει τη διενέργεια μερικών ασκήσεων για δάχτυλα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να διατείνετε και να ενισχύσετε τους μυς. Για παράδειγμα, μπορείτε να τεντώσετε απαλά τα δάχτυλα με το χέρι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δάχτυλά σας για να σηκώσετε μικροπράγματα από το πάτωμα. Ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση ή διαβάζετε, μπορείτε να βάλετε μια πετσέτα κάτω από τα πόδια σας και να χρησιμοποιήσετε τα δάχτυλά σας για να την αναδιπλώνετε.

Τέλος, ο γιατρός σας μπρεί να σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε ιμάντες, μαξιλάρια ή μη φαρμακευτικά επιθέματα τύλων που διατίθενται στο εμπόριο για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα. Εάν έχετε διαβήτη, κακή κυκλοφορία ή διαταραχές αισθητικότητας στα πόδια σας, μιλήστε με το γιατρό σας πριν επιχειρήσετε οποιαδήποτε αυτοθεραπεία. Η σφυροδακτυλία μπορεί να διορθωθεί πολύ εύκολα με χειρουργική επέμβαση εάν αποτύχουν τα συντηρητικά μέτρα. Συνήθως, η χειρουργική επέμβαση γίνεται σε εξωτερική βάση ημερήσιας νοσηλείας με τοπική αναισθησία και με ήπια καταστολή. Η πραγματική διαδικασία θα εξαρτηθεί από τον τύπο και την έκταση της παραμόρφωσης. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να υπάρχει κάποια δυσκαμψία, πρήξιμο και ερυθρότητα και το δάκτυλο μπορεί να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο ή μικρότερο από πριν. Θα είστε σε θέση να περπατήσετε, αλλά δεν πρέπει να προγραμματίσετε μεγάλες πεζοπορίες ενώ το δάκτυλο επουλώνεται και θα πρέπει να κρατάτε το πόδι σας ανυψωμένο όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ιδιαίτερα καλά και αισθητικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται με τη διαδερμική χειρουργική.