ΟΣΦΥΪΚΗ ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ

Lumbar Microdiscectomy

Οι βασικότερες ενδείξεις για πραγματοποίηση χειρουργικής μικροδισκετομής προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια ή παραπάνω οσφυϊκές δισκοκήλες είναι:

Η οσφυϊκή μικροδισκετομή είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται στην ΟΜΣΣ από τον Ο1 έως και Ι1 σπόνδυλο. Σε αντίθεση με την μικροδισκετομή στην αυχενική μοίρα, εδώ η προσπέλαση γίνεται οπίσθια από την πλευρά που έχει εντοπιστεί η προβολή (κήλη). Ο στόχος της επέμβασης είναι η απελευθέρωση του νευρικού ιστού από την πίεση, που του ασκεί ο προβεβλημένος μεσοσπονδύλιος δίσκος, με την αφαίρεση της προβολής (κήλης).

Η επέμβαση γίνεται με χρήση μικροσκοπίου, από μια τομή ελάχιστων εκατοστών με ειδικά μικρό-νευροχειρουργικά εργαλεία. Καθ’ όλη την διάρκεια της επέμβασης η δραστηριότητα του νευρικού συστήματος παρακολουθείται από συστήματα νευροφυσιολογικής απεικόνισης και ο χειρουργός ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για την επίδραση των χειρισμών του και του περιβάλλοντος (θερμοκρασία κ.α) στον νευρικό ιστό.

Ο ασθενής τοποθετείται μπρούμυτα στο χειρουργικό τραπέζι. Γίνεται μια μικρή τομή 2-4 εκατοστών στο δέρμα και διαμέσου των μυών. Ο χειρουργός με τη χρήση μικροσκοπίου και ειδικών μικροχειρουργικών εργαλείων αποκαλύπτει τη σπονδυλική στήλη και αφαιρεί ένα μικρό τμήμα του οστού (θυρίδα), του οπισθίου μέρους του σπονδύλου χωρίς να το αλλοιώσει ή να το αφαιρέσει πλήρως. Στη συνέχεια διέρχεται δια του ωχρού συνδέσμου στο σπονδυλικό κανάλι, παρεκτοπίζει ελαφρά το νωτιαίο μυελό και διαπερνώντας τον οπίσθιο επιμήκη σύνδεσμο αποκτά πρόσβαση στην κήλη του δίσκου, την οποία και αφαιρεί.

Σε μια τέτοιου είδους επέμβαση δεν είναι αναγκαία η χρήση υλικών και εμφυτευμάτων σπονδυλοδεσίας, διότι τα ανατομικά στοιχεία διατηρούνται ανέπαφα και ο μεσοσπονδύλιος δίσκος δεν αφαιρείται στο σύνολο του. Η χρήση υλικών σπονδυλοδεσίας αφήνεται πλέον για περιπτώσεις μηχανικής αστάθειας της σπονδυλικής στήλης και για περιπτώσεις μεγαλύτερων και πιο επεμβατικών χειρουργείων, όπως η εκτεταμένη πεταλεκτομή.

Εντός 24ου συνήθως ο ασθενής κινητοποιείται, λαμβάνει εξιτήριο και επιστρέφει στις καθημερινές του ασχολίες απαλλαγμένος από τα συμπτώματά του σε διάστημα 1 ή 1 1/2 εβδομάδας.