ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΒΛΑΒΗΣ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

Intervertebral Disc Lesions

Θεραπεία με PRP: Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια

H Θεραπεία με PRP αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες και ευρέως χρησιμοποιούμενες ορθοβιολογικές θεραπείες σήμερα και προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη βιολογική λύση για να επιταχυνθεί η επούλωση τενόντων, μυϊκών τραυματισμών της αρχόμενης οστεοαρθρίτιδας, αλλά και βλαβών του μεσοσπονδυλίου δίσκου στην σπονδυλική στήλη με φυσικό τρόπο χωρίς να εμπεριέχει κινδύνους.

Αποτελεί την κορωνίδα ενός νεοσύστατου κλάδου της ιατρικής, που ονομάζεται Orthobiologics ή Regenerative Orthopaedics και βασίζεται στην ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να θεραπεύεται με δικά του αποκλειστικά μέσα.

Τι είναι το PRP;

Το Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma-PRP) είναι ένα αυτόλογο κλάσμα του αίματος με υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων. Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα γνωστά για την συμμετοχή τους στην πήξη του αίματος. Όταν ενεργοποιούνται στο σώμα, απελευθερώνουν πρωτεΐνες επούλωσης, που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες. Οι αυξητικοί παράγοντες δρουν συνεργικά επιταχύνοντας την αποκατάσταση της βλάβης.Το αντικείμενο του συγκεκριμένου επιστημονικού κλάδου είναι η ενεργοποίηση και η ενίσχυση της έμφυτης ικανότητας του σώματος να επιδιορθώνει και να αναγεννά τους ιστούς και τα όργανά του. Η θεραπεία PRP τον τελευταίο καιρό έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον ως μια ασφαλής, μη χειρουργική, βιολογική θεραπεία σε τραυματικές και εκφυλιστικές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.

Διαδικασία

Η διαδικασία συνοπτικά έχει ως ακολούθως: αφού ληφθεί μια μικρή ποσότητα αίματος 20-60 cc, από τον ίδιο τον ασθενή (η διαδικασία είναι όμοια με μία τυπική εξέταση αίματος) τοποθετείται σε ειδικό δοχείο και υποβάλλεται σε φυγοκέντριση ώστε να απομονωθεί το πλάσμα που περιέχει τα αιμοπετάλια.

Έπειτα τα αιμοπετάλια ενεργοποιούνται χημικά με χλωριούχο ασβέστιο ώστε να εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες που έχουν αποθηκευμένους στα κοκκία τους (PDGF, TGF-β, VEGF, EGF, FGF, IGF-1).Ιδανικά η έγχυση στην σπονδυλική στήλη γίνεται υπό την καθοδήγηση ακτινοσκοπικού μηχανήματος για απόλυτη ακρίβεια. Τα αιμοπετάλια συνεχίζουν την παραγωγή και έκκριση των αυξητικών παραγόντων περίπου για τις πρώτες 7 ημέρες, οπότε το έργο τους συνεχίζεται από άλλα κύτταρα.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα, γίνεται σε χειρουργική αίθουσα, ολοκληρώνεται στον ίδιο χρόνο, δεν απαιτείται νοσηλεία ή ειδική προφύλαξη μετά την έγχυση. Μέσω διαδερμικής προσπέλασης, υπό μέθη ή και γενική αναισθησία, με δύο συνήθως βελόνες και αφού με ακτινοσκοπικό μέσο καθορίσουμε τη σωστή θέση αυτών, ενίεται το ήδη παρασκευασμένο υπό άσηπτες συνθήκες δείγμα PRP. Εφαρμόζεται μικρή πιεστική επίδεση. Δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας ή υπερευαισθησίας μιας και χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο το ίδιο το αίμα του ασθενούς. Μπορεί να επαναληφθεί σε μία εβδομάδα και ανάλογα τη βαρύτητα του προβλήματος μπορεί να φθάσει και τις πέντε εγχύσεις.

Τα αποτελέσματα από τη διεθνή βιβλιογραφία είναι πολύ ενθαρρυντικά αφού η μέθοδος χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στο εξωτερικό εδώ και μερικά χρόνια. Οι εγχύσεις αποδεδειγμένα ανακουφίζουν από οξύ και χρόνιο πόνο και επιταχύνουν την επούλωση. Με τον τρόπο αυτό έχουμε ταχύτερη αποκατάσταση και πρώϊμη επάνοδο στις δραστηριότητες του πάσχοντος.

Τα αποτελέσματα από τη διεθνή βιβλιογραφία είναι πολύ ενθαρρυντικά αφού η μέθοδος χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στο εξωτερικό εδώ και μερικά χρόνια. Οι εγχύσεις αποδεδειγμένα ανακουφίζουν από οξύ και χρόνιο πόνο και επιταχύνουν την επούλωση. Με τον τρόπο αυτό έχουμε ταχύτερη αποκατάσταση και πρώϊμη επάνοδο στις δραστηριότητες του πάσχοντος.

Μια πρόσφατη μελέτη (‘’Lumbar Intradiskal Platelet-Rich Plasma (PRP) Injections: A Prospective, Double-Blind, Randomized Controlled Study’’. Yetsa A.Tuakli-Wosornu MD, MPHα et al) κατέληξε στο συμπέρασμα πως ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια εμφάνισαν στατιστικά σημαντικότερη βελτίωση σε κλίμακες πόνου (FRI, NRS,NASS) συγκριτικά με ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο σε διάστημα 8 εβδομάδων. Επιπλέον το καλό αποτέλεσμα διατηρήθηκε για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους μετά την έγχυση. Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι είναι μία ασφαλής και πολλά υποσχόμενη μέθοδος, χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές, αλλά περαιτέρω έρευνα πρέπει να διεξαχθεί ώστε να προσδιορισθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ενδείξεις έγχυσης καθώς και τα επιλέγονται με σωστά κριτήρια οι υποψήφιοι προς έγχυση, να παρασκευάζονται ακόμα πιο καθαρά δείγματα με υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων και να κριθεί ο σωστός αριθμός εγχύσεων, ώστε να μεγιστοποιηθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Σήμερα εφαρμόζονται παγκοσμίως διάφορες παραπλήσιες τεχνικές που αφορούν τον τρόπο παρασκευής του διαλύματος PRP και έχουν σαν κοινό παρανομαστή την φυγοκέντριση του αίματος, μικρές παρεκκλίσεις όμως στην τεχνική, που έχουν τεράστια διαφορά στο τελικό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Έχουμε επιλέξει να ακολουθούμε την μεθοδολογία και το πρωτόκολλο, που με βάση την διεθνή βιβλιογραφία έχει να επιδείξει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Θεραπευτικές Ενδείξεις

Αντενδείξεις – Κίνδυνοι

Δεδομένου ότι το PRP παρασκευάζεται από αυτόλογο αίμα, θεωρητικά υπάρχει μηδενικός κίνδυνος για μετάδοση ασθενειών, για εμφάνιση αλλεργιών και αυτοάνοσων αντιδράσεων. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες, αλλά, όπως με κάθε ένεση, υπάρχει πάντα ένας μικρός κίνδυνος νοσηρότητας στο σημείο της ένεσης. Η πιο συχνή ήπια παρενέργεια του PRP είναι η προσωρινή επιδείνωση των τοπικών συμπτωμάτων μετά την έγχυση υγρού στον ιστό.

Γενικές Παρατηρήσεις

Είναι σημαντικό να αποφεύγονται αντιφλεγμονώδη σκευάσματα τόσο πριν την έγχυση όσο και για μια περίπου εβδομάδα μετά. Την εφαρμογή του PRP πρέπει να ακολουθεί ξεκούραση οπωσδήποτε για τις δύο επόμενες ημέρες και γενικά την πρώτη εβδομάδα. Με το πέρας της εβδομάδας ο ασθενής μπορεί να αρχίσει ήπιο εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Η επανένταξη σε δραστηριότητες αυξημένης βαρύτητας δεν είναι άμεση, μιας και η διαδικασία επούλωσης είναι σταδιακή και μακρά και σαφώς συνυφασμένη με την βαρύτητα του προβλήματος.Το Ιατρείο Orthopaedia Health & Wellness Clinics αναλαμβάνει την εφαρμογή ορθοβιολογικών θεραπειών με εκτεταμένη εμπειρία στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου, παθήσεις των χόνδρων, τενοντοπάθειες και άλλες παθήσεις των αρθρώσεων και πλέον και στην σπονδυλική στήλη σε συνεργασία με νευροχειρουργό. Επιπλέον επειδή η διαδικασία γίνεται από άνθρωπο έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε καθαρό διάλυμα αιμοπεταλίων απαλλαγμένο από ερυθρά αιμοσφαίρια, αφήνοντας ή αφαιρώντας τα λευκά αιμοσφαίρια αναλόγως του θεραπευτικού στόχου. Έχουμε δει ότι η χειρωνακτική παρασκευή του PRP σε σχέση με την τυποποιημένη μηχανική, ή την χρήση συσκευών που δεν προορίζονται για τον σκοπό αυτό, προσφέρει μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας και χρειάζεται λιγότερες θεραπευτικές εφαρμογές.