ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΗΛΗΣ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ LASER – ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ

Laser MicroDiscectomy

Στα πλαίσια της γενικότερης τάσης στο χώρο της χειρουργικής να εφαρμόζονται τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας χρησιμοποιήθηκε για την αποσυμπίεση κηλών μεσοσπονδυλίου δίσκου και την ύφεση των νευρολογικών συμπτωμάτων και το laser. Μέσω ουσιαστικά μιας διαδερμικής προσπέλασης των ιστών μπορεί πλέον ο χειρουργός να αποκαταστήσει προβλήματα πίεσης προερχόμενα από την ανάπτυξη κηλών στην σπονδυλική στήλη.Ιστορικά η τεχνική έχει αναπτυχθεί από την δεκαετία του ΄80 και σιγά σιγά βρήκε ευρεία ανταπόκριση στους κόλπους των χειρουργών σπονδυλικής στήλης. Όπως συμβαίνει συνήθως έστω και λίγο καθυστερημένα τέτοιες τεχνικές κάνουν την εμφάνισή τους και στην χώρα μας.

Πλεονεκτήματα της τεχνικής

Πως εφαρμόζεται

Υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, αφού ληφθούν οι απαραίτητες μετρήσεις και σχεδιαστούν τα κατάλληλα landmarks στο δέρμα του ασθενούς, εισάγεται μια βελόνη διαδερμικά μέχρι το επιθυμητό βάθος στοχεύοντας σαφώς στον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Εν συνεχεία διαμέσου της βελόνης, που δρα ως σκόπευτρο, εισάγεται οπτική ίνα μέσω της οποίας διέρχεται δέσμη ενέργειας ικανή να προκαλέσει τοπικά θερμική ρίκνωση και κατά συνέπεια ελάττωση του όγκου του ιστού στο σημείο δημιουργώντας κάποιου βαθμού απορρόφησης της κήλης. Αποσυμπιέζεται έτσι η περιοχή και παρατηρείται ύφεση της νευρολογικής συμπτωματολογίας, μειώνοντας τον πόνο και τις διαταραχές αισθητικότητας.Μετά την επέμβαση ένα μικρό αυτοκόλλητο επίθεμα εφαρμόζεται στο σημείο εισόδου και ο ασθενής χρειάζεται 1-2 ημέρες ξεκούρασης σε κλινοστατισμό.Μετά αρχίζει προοδευτική κινητοποίηση του ασθενούς και επιστροφή στις δραστηριότητές τους μέσα σε 4-5 ημέρες.
Για την επέμβαση δεν χρειάζεται τομή παρά μονάχα μια μικρή οπή και δεν υπάρχει ουλή. Καθώς ένα μικρό μόνο μέρος του δίσκου ρικνώνεται, δεν υπάρχει καμιά αποσταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Σε αντίθεση με την ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση δεν υπάρχει καμιά βλάβη των οπίσθιων μυών, ούτε εξαγωγή σπονδύλων ούτε χειρουργικές τομές.H αποσυμπίεση της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου με τη χρήση του laser μειώνει σε σημαντικό βαθμό τυχόν επιπλοκές που παρατηρούνται στην ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση.