ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Kinesio Taping

Η εφαρμογή ταινιών κινησιοθεραπείας με την μέθοδο Kinesio Taping, ως γνωστό από την γένεσή της, τείνει να μιμηθεί τις ιδιότητες του δέρματος.

Για την καλύτερη κατανόηση των υπερκείμενων εννοιών της μεθόδου Kinesio Taping μπορούμε να φανταστούμε τις βασικές και διορθωτικές τεχνικές που εφαρμόζουμε κάθε φορά που τοποθετούμε τα χέρια μας πάνω σε ασθενή, προκειμένου να προσδώσουμε εύρος κίνησης (ROM), τόσο παθητικά (PROM) όσο και ενεργητικά (AROM). Κρατώντας την ιδέα της ταινίας να αναπαράγει την τοποθέτηση των χεριών μας πάνω στον ασθενή, σε συνδυασμό με την ιδέα της ταινίας να μιμείται τις ιδιότητες του δέρματος, θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε την φιλοσοφία της μεθόδου Kinesio Taping.

Η ταινία Kinesio Tex® έχει σχεδιαστεί ώστε να επιτρέπει μια διαμήκους επιμήκυνση της τάξεως του 55-60 % του μήκους ηρεμίας της. Αυτός ο βαθμός έλξης προσεγγίζει τις ελαστικές ιδιότητες του ανθρώπινου δέρματος. Η ταινία δεν έχει σχεδιαστεί να επιμηκύνεται κατά τον οριζόντιο άξονα. Η ταινία KinesioTex® διατειθεται πάνω σε υπόστρωμα χαρτιού σε περίπου 10% έλξη. Η μέση επιμήκυνση της Kinesio Tex® ταινίας είναι περίπου 35% του μήκος ηρεμίας της. Οι ελαστικές ιδιότητες της ταινίας Kinesio Tex είναι αποτελεσματικές για 3-5 ημέρες πριν το ελαστικό πολυμερές αρχίσει να αποτυγχάνει λειτουργικά.ο πάχος της ταινίας Kinesio Tex® είναι περίπου το ίδιο με την επιδερμίδα. Αυτό είχε ως στόχο να περιορίσει την αίσθημα της αντίληψης ξένου σώματος στο δέρμα καθώς και την προσομοίωση των ιδιοτήτων του δέρματος και την δημιουργία των σωστών ερεθισμάτων, όταν εφαρμόζεται ορθά. Μετά από περίπου 10 λεπτά, οι ασθενείς γενικά δεν αντιλαμβάνονται την ύπαρξη της ταινίας στο δέρμα τους.

Η Kinesio Tex® ταινία αποτελείται από νήματα ελαστικού πολυμερούς επικαλυμμένο με 100% ίνες βαμβακιού. Οι βαμβακερές ίνες επιτρέπουν την αναπνοή του δέρματος και την μείωση της υγρασίας επιτρέποντας και πιο γρήγορο στέγνωμα σε περίπτωση που βραχεί. Δεν υπάρχουν ίνες τύπου latex στην ταινία. Η κόλλα είναι ακρυλική και ενεργοποιείται με την παραγόμενη από την τριβή θερμότητα, όταν εφαρμόζουμε την ταινία. Το δέρμα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από λιπαρότητα και υγρασία πριν την εφαρμογή. Η πρόσφυση της ακρυλικής κόλλας γίνεται όλο και καλύτερη όσο περισσότερο προσκολλημένη παραμένει η ταινία Kinesio Tex® στο δέρμα.Η ακρυλική κόλλα είναι τοποθετημένη πάνω στην ταινία σε κυματοειδές σχήμα σαν αποτύπωμα δακτύλου προσομοιάζοντας τις ιδιότητες του αποτυπώματος των δακτύλων.Μετά την απομάκρυνση της Kinesio Tex®Tape, δεν απομένει υπόλειμμα κόλλας. Αυτό επιτρέπει πολλαπλές εφαρμογές της τεχνικής με την ταινία να μην προκαλεί ερεθισμό του δέρματος.

Εάν ο ασθενής έχει ευαίσθητη επιδερμίδα, συνιστάται ότι ο ιατρός να εφαρμόζει μια μικρή λωρίδα ταινίας δοκιμαστικά και να αξιολογεί την αντίδραση του ασθενούς πριν από την πλήρη εφαρμογή.Ο συνδυασμός των εμβιομηχανικών ιδιοτήτων της ταινίας όπως η ελαστικότητα, το πάχος και η ακρυλική πρόσφυση επιτρέπουν στην ταινία KinesioTex® να προσεγγίζει τις ιδιότητες του δέρματος. Ο σχεδιασμός της ταινίας KinesioTex® σε συνδυασμό με τη μοναδική τεχνική εφαρμογής καθιστούν την μέθοδο τόσο επιτυχή.

Η επιτυχία της μεθόδου Kinesio Taping® εξαρτάται από δύο παράγοντες:

Όταν τα δύο συνδυάζονται, μία αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας είναι διαθέσιμη για τον ιατρό. Νωρίς στη διαδικασία της μάθησης, πολλοί επαγγελματίες πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο με λίγη εξάσκηση. Γενικά, αυτό είναι αλήθεια.

Ωστόσο, περιοριστικός παράγοντας επιτυχίας είναι η ανάπτυξη της ικανότητας του ιατρού να αξιολογήσει και να εκτιμήσει σωστά την κατάσταση του ασθενούς και η δυνατότητα αναγνώρισης τεχνικών λαθών κατά την εφαρμογή της ταινίας. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η μέθοδος Kinesio Taping® συνίσταται στην χρησιμοποίηση ταινίας με ελαστικότητα 35-40%. Χρησιμοποιώντας μια ταινία η οποία έχει διαφορετικές ιδιότητες πρόσφυσης με μια διαφορετική κόλλα, παχύτερη, χωρίς δυνατότητα αναπνοής, με διαφορετικές ελαστικές ιδιότητες δεν θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα. Κατά κύριο λόγο ο ιατρός θα πρέπει να αποβάλλει μεθόδους εφαρμογής ταινιών που έχει ήδη γνωρίσει στο παρελθόν. Για τη σωστή εφαρμογή συμβατικής αθλητικής ταινίας απαιτείται έλξη της διαθέσιμης ταινίας στο έπακρο. Η φιλοσοφία αυτής της εφαρμογής έγκειται στην ιδέα ότι με τη λήψη όλου του εύρους της ταινίας θα περιορισθεί η κίνηση και θα παρέχεται προστασία από τον τραυματισμό κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων. Με την μέθοδο Kinesio Taping® η Kjnesio Tex ταινία θα βοηθήσει στην επιστροφή του σώματος στην ομοιόσταση μέσω της εφαρμογής της πάνω στο δέρμα. Το κύριο αποτέλεσμα της εφαρμογής της ταινίας ξεκινά με μια επιφανειακή, χωρίς τάσεις εφαρμογή της. Η περίσσεια τάσης καθιστά την αποτελεσματικότητά της περιορισμένη.

Τέσσερις σημαντικές λειτουργίες

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα, γίνεται σε χειρουργική αίθουσα, ολοκληρώνεται στον ίδιο χρόνο, δεν απαιτείται νοσηλεία ή ειδική προφύλαξη μετά την έγχυση. Μέσω διαδερμικής προσπέλασης, υπό μέθη ή και γενική αναισθησία, με δύο συνήθως βελόνες και αφού με ακτινοσκοπικό μέσο καθορίσουμε τη σωστή θέση αυτών, ενίεται το ήδη παρασκευασμένο υπό άσηπτες συνθήκες δείγμα PRP. Εφαρμόζεται μικρή πιεστική επίδεση. Δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας ή υπερευαισθησίας μιας και χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο το ίδιο το αίμα του ασθενούς. Μπορεί να επαναληφθεί σε μία εβδομάδα και ανάλογα τη βαρύτητα του προβλήματος μπορεί να φθάσει και τις πέντε εγχύσεις.

Τα αποτελέσματα από τη διεθνή βιβλιογραφία είναι πολύ ενθαρρυντικά αφού η μέθοδος χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στο εξωτερικό εδώ και μερικά χρόνια. Οι εγχύσεις αποδεδειγμένα ανακουφίζουν από οξύ και χρόνιο πόνο και επιταχύνουν την επούλωση. Με τον τρόπο αυτό έχουμε ταχύτερη αποκατάσταση και πρώϊμη επάνοδο στις δραστηριότητες του πάσχοντος.

Πώς η ελαστικότητα επιδρά με το λεμφικό σύστημα

Δέρμα

Η ελαστικότητα της ταινίας μπορεί να επιδράσει στο δέρμα με τρόπο που προκαλεί ένα είδος κινησιομαλάξεων που αποσυμφορούν το δέρμα στην περιοχή εφαρμογής, κατευθύνοντας την λέμφο μακριά. Όταν τοποθετείται σε περιοχές με αυξημένη ίνωση. λόγω κάποιας ουλής, ανυψώνει σε πτυχώσεις το δέρμα και με την αύξηση της κινητικότητας στην περιοχή προσδίδει ελαστικότητα στα μαλακά μόρια.

Μυοσκελετικό Σύστημα

Η κίνηση της ταινίας κατά τη διάρκεια της άσκησης διεγείρει αισθητικούς υποδοχείς στο δέρμα και μπορεί να βελτιώσει την μυϊκή συστολή. Η εν τω βάθει αγγειακή λεμφική λειτουργία ενισχύεται από την τοπική δράση άντλησης, απότοκος της εναλλαγής μυϊκής συστολής και χαλάρωσης.

Κυκλοφορικό Σύστημα

Καθώς η ταινία επηρεάζει τους μύες και το δέρμα βελτιώνει επίσης και την ικανότητα του αίματος να μετακινείται από και προς την υπό θεραπεία περιοχή με τη δημιουργία μεταβολών πιέσεως. Αυτή η βελτιωμένη κυκλοφορία επιδρά θετικά στην επούλωση.

Νευρικό Σύστημα

Το οίδημα ασκεί πίεση στους αισθητικούς υποδοχείς στο δέρμα που προκαλώντας πόνο, αιμωδίες ή μειωμένη ευαισθησία. Όταν απομακρύνεται η περίσσεια του υγρού, η πίεση μειώνεται και η ικανότητα αυτών των υποδοχέων για επικοινωνία με τον εγκέφαλο βελτιώνεται σημαντικά.

Αναπνευστικό Σύστημα

Ενδοθωρακικές αλλαγές πίεσης αντλούν λέμφο από τα άκρα μέσω ενός μηχανισμού αντλίας. Μια ειδική επίσης εφαρμογή ταινίας για το διάφραγμα μπορεί να βελτιώσει την αναπνευστική ικανότητα αυξάνοντας τον εκπνεόμενο όγκο.

Taping και λεμφοίδημα

Η τεχνική μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη ως θεραπευτικό συμπλήρωμα σε hands-on πρωτόκολλα αντιμετώπισης του λεμφοιδήματος και σε θεραπείες συμπίεσης, όπως αυτά εφαρμόζονται από ειδικούς θεραπευτές λεμφοιδήματος.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην μείωση του λεμφοιδήματος στον κορμό, στο κεφάλι και στον τράχηλο, περιοχές στις οποίες η θεραπεία συμπίεσης είναι δύσκολη ή δεν είναι ενδείκνυται. Η εφαρμογή της ελαστικής ταινίας στον κορμό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του λεμφοιδήματος των άκρων.