ΣΦΥΡΟΔΑΚΤΥΛΙΑ

Mallet Finger

Η σφυροδακτυλία είναι ένας τραυματισμός στον εκτατικό μηχανισμό που φέρει την τελική άρθρωση ενός δακτύλου ή του αντίχειρα σε ευθειασμό. Αν και είναι επίσης γνωστό ως δάχτυλο του μπέιζμπολ, αυτός ο τραυματισμός μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε όταν ένα αντικείμενο, όπως μια μπάλα, χτυπήσει την άκρη του δακτύλου ή του αντίχειρα ενώ βρίσκεται σε έκταση και το αναγκάζει σε βίαιη κάμψη. Ως αποτέλεσμα, χάνεται η ανατομική συνέχεια του τένοντα και η τελική φάλαγγα δεν μπορεί πλέον να έλθει σε έκταση.

Ανατομία

Οι τένοντες είναι ιστοί που συνδέουν τους μύες με τα οστά. Οι μύες που κινούν τα δάχτυλα και τον αντίχειρα βρίσκονται στο αντιβράχιο. Μακροί τένοντες εκτείνονται από αυτούς τους μύες μέσω του καρπού και προσκολλώνται στα μικρά οστά των δακτύλων και του αντίχειρα.

Οι εκτείνοντες τένοντες στο πάνω μέρος του χεριού ισιώνουν τα δάχτυλα. Οι καμπτήρες τένοντες στην παλάμη του χεριού λυγίζουν τα δάχτυλα.

Περιγραφή

Σε έναν τραυματισμό που οδηγεί σε σφυροδακτυλία, ένα αντικείμενο χτυπά το άκρο του δακτύλου ή του αντίχειρα, και η δύναμη που ασκείται κάνει τον εκτείνοντα του δακτύλου να αστοχήσει μηχανικά.

Ο τραυματισμός μπορεί να σπάσει τον τένοντα ή να τον αποσπάσει από την κατάφυσή του, από το σημείο δηλαδή που συνδέεται με το οστό του δακτύλου (περιφερική φάλαγγα). Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα μικρό κομμάτι οστού τραβιέται μαζί με τον τένοντα. Αυτό ονομάζεται αποσπαστικό κάταγμα.Ο μέσος, ο παράμεσος και το μικρό δάκτυλο στο επικρατούν χέρι είναι πιθανότερο να τραυματιστούν.

Συμπτωματολογία

Το δάχτυλο είναι συνήθως επώδυνο, πρησμένο και μωλωπισμένο. Η άκρη του δακτύλου πέφτει προς την παλάμη και θα ισιώνει μόνο παθητικά και όχι ενεργητικά.

Κίνδυνος μόλυνσης

Είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν υπάρχει υπονύχιο αιμάτωμα ή αποκόλληση του τένοντα ή ανοιχτό τραύμα. Αυτό μπορεί να είναι ήδη ένα σημάδι για να υποπτευθούμε τον εν λόγω τραυματισμό. Αυτοί οι τύποι τραυματισμών σας θέτουν σε κίνδυνο μόλυνσης.

Πρώτες βοήθειες

Για να ανακουφίσετε τον πόνο και να μειώσετε το πρήξιμο, εφαρμόστε πάγο στο δάχτυλό σας αμέσως και κρατήστε το χέρι σας ψηλά σε ανάρροπη θέση.

Κλινική εξέταση

Ένας τραυματισμός τύπου σφυροδακτυλίας απαιτεί ιατρική φροντίδα για να εξασφαλισθεί ότι στο δάχτυλο θα επανέλθει όσο το δυνατόν περισσότερη λειτουργικότητα. Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν την αναζήτηση θεραπείας μέσα σε μια εβδομάδα από τον τραυματισμό. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες η θεραπεία καθυστέρησε για ένα μήνα μετά τον τραυματισμό και επιτεύχθηκε πλήρης επούλωση.

Αφού συζητήσει μαζί σας για το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματά σας, ο γιατρός θα εξετάσει το δάχτυλο ή τον αντίχειρά σας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, θα κρατήσει το προσβεβλημένο δάχτυλο και θα σας ζητήσει να το ισιώσετε μόνοι σας.

Ακτινογραφίες

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα ζητήσει να διενεργηθούν ακτινογραφίες του τραυματισμένου δακτύλου. Αυτές μπορούν να καταδείξουν αν υπάρχει αποσπαστικό κάταγμα της περιφερικής φάλαγγας από την ελκτική δύναμη που άσκησε ο τένοντας όταν έσπασε ή εάν υπάρχει μεγαλύτερο κάταγμα στο οστό της φάλαγγας. Αυτό θα αλλάξει δυνητικά τη φύση της επέμβασης. Μια ακτινογραφία θα δείξει επίσης εάν ο τραυματισμός άλλαξε την ευθυγράμμιση της άρθρωσης.

Θεραπεία

Τραυματισμοί τέτοιου τύπου που δεν αντιμετωπίζονται, συνήθως οδηγούν σε δυσκαμψία και παραμόρφωση του δακτύλου. Η πλειονότητα των τραυματισμών αυτών μπορεί να αντιμετωπιστεί και χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Στα παιδιά, ο τραυματισμός μπορεί να περιλαμβάνει βλάβη της χόνδρινης επιφυσιακής πλάκας που ελέγχει την ανάπτυξη των οστών. Ο γιατρός πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά και να θεραπεύσει αυτόν τον τραυματισμό σε παιδιά, έτσι ώστε το δάχτυλο να μην παραμορφωθεί και να επουλωθεί σωστά.

Συντηρητική Θεραπεία

Οι περισσότεροι τραυματισμοί στα δάκτυλα αντιμετωπίζονται με νάρθηκα. Ένας νάρθηκας κρατά το δάχτυλο σε ευθεία μέχρι να επουλωθεί, περίπου για 4-6 εβδομάδες.

Για να επανέλθει η λειτουργία στο δάχτυλο, ο νάρθηκας πρέπει να φοριέται αδιάληπτα για 8 εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το φοράτε κατά το μπάνιο και μετά να το αλλάζετε προσεκτικά. Καθώς ο νάρθηκας στεγνώνει, πρέπει να κρατήσετε το τραυματισμένο δάχτυλό σας ίσιο. Εάν η άκρη του δακτύλου πέσει, η επούλωση διακόπτεται και θα χρειαστεί να φορεθεί ο νάρθηκας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επειδή η χρήση νάρθηκα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, ο γιατρός μπορεί να μιλήσει μαζί σας για το πώς να ελέγξετε προσεκτικά το δέρμα σας για προβλήματα. Ο γιατρός επίσης θα προγραμματίσει επιπλέον επισκέψεις κατά τη διάρκεια των 8 εβδομάδων για να παρακολουθεί την πρόοδό σας.

Για 3 έως 4 εβδομάδες μετά την εφαρμογή του νάρθηκα, θα τον φοράτε σταδιακά λιγότερο συχνά, κυρίως μόνο τη νύχτα. Η θεραπεία με νάρθηκα συνήθως οδηγεί σε αποδεκτή λειτουργία και εμφάνιση, ωστόσο, πολλοί ασθενείς ενδέχεται να μην ανακτήσουν πλήρη επέκταση των δακτύλων. Ένας προσωρινός νάρθηκας εφαρμόζεται με δύο κομμάτια ταινίας. Για ορισμένους ασθενείς, η συμμόρφωση είναι πολύ δύσκολη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει να τοποθετήσει χειρουργικά ένα ευθύ σύρμα προσωρινά μέσα στα οστά για να κρατήσει τον ευθειασμό για 8 εβδομάδες.

Χειρουργική Θεραπεία

Εάν υπάρχει μεγάλο αποσπαστικό κάταγμα ή αν η άρθρωση δεν είναι ευθυγραμμισμένη, μπορεί να προταθεί χειρουργική παρέμβαση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, γίνεται χειρουργική καθήλωση της άρθρωσης χρησιμοποιώντας ειδικά σύρματα για να συγκρατούν τα κομμάτια. Ενημερωθείτε υπεύθυνα από τον ορθοπεδικό σας.