ΓΑΓΓΛΙΑΚΗ ΚΥΣΤΗ ΚΑΡΠΟΥ & ΔΑΚΤΥΛΩΝ

Ganglion Cyst of the Wrist and Hand

Οι γαγγλιακές κύστεις είναι το πιο κοινό μόρφωμα στο χέρι. Δεν αποτελούν καρκινική βλάβη και γενικά είναι ακίνδυνες. Εμφανίζονται σε διάφορες θέσεις, αλλά πιο συχνά αναπτύσσονται στη ραχιαία μεριά του καρπού. Αυτές οι κύστεις είναι γεμάτες με υγρό και μπορούν να εμφανιστούν σε σύντομο διάστημα, να εξαφανίζονται αλλά και να αλλάζουν μέγεθος. Σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζονται θεραπεία. Ωστόσο, εάν η κύστη είναι επώδυνη, παρεμβαίνει στη λειτουργία ή έχει ενοχλητική εμφάνιση, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές θεραπείας.

Περιγραφή

Ένα γάγγλιο εξορμάται από κάποια άρθρωση, σαν ένα μπαλόνι πάνω σε μίσχο. Αναπτύσσεται από ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση, όπως συνδέσμους, έλυτρα τενόντων και θυλακικά στοιχεία της άρθρωσης. Μέσα στην κύστη υπάρχει ένα παχύ, γλοιώδες υγρό, παρόμοιο με το υγρό που λιπαίνει τις αρθρώσεις.

Οι γαγγλιακές κύστεις μπορούν να αναπτυχθούν σε αρκετές αρθρώσεις στο χέρι και στον καρπό, συμπεριλαμβανομένης τόσο της ραχιαίας όσο και της παλαμιαίας πλευράς του καρπού, καθώς και στην ονυχοφόρο φάλαγγα ενός δακτύλου αλλά και στη βάση του. Διαφέρουν σε μέγεθος και, σε πολλές περιπτώσεις, μεγαλώνουν όταν υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα στον καρπό. Με την ανάπαυση, το εύρος της κύστης γίνεται συνήθως μικρότερο.

Αίτια

Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς προκαλεί το σχηματισμό ενός γαγγλίου. Είναι πιο συχνό σε νέους ηλικίας μεταξύ 15 και 40 ετών και ιδιαίτερα στα πλαίσια του γυναικείου πληθυσμού. Αυτές οι κύστεις είναι επίσης συχνές σε άτομα που έχουν έντονη δραστηριότητα όπως οι γυμναστές, στους οποίους παρατηρείται επαναλαμβανόμενο μηχανικό στρες στον καρπό.

Οι κύστεις που αναπτύσσονται στην τελική άρθρωση ενός δακτύλου, επίσης γνωστές ως βλεννώδεις κύστες, συνήθως σχετίζονται με αρθρίτιδα στην άρθρωση των δακτύλων και είναι πιο συχνές σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών.

Συμπτωματολογία

Τα περισσότερα γάγγλια σχηματίζουν ένα ορατό μόρφωμα, ωστόσο, μικρότερα γάγγλια μπορεί να παραμένουν κρυμμένα κάτω από το δέρμα (απόκρυφα γάγγλια). Αν και πολλά από αυτά δεν παράγουν κάποιο σύμπτωμα, εν τούτοις εάν ασκούν πίεση στα νεύρα που διέρχονται από την άρθρωση, μπορεί και να προκαλέσουν πόνο, μυρμήγκιασμα και μυϊκή αδυναμία.

Οι μεγαλύτερες, ακόμη και αν δεν είναι επώδυνες, μπορούν να εγείρουν αισθητικές ανησυχίες λόγω εμφάνισης.

Κλινική εξέταση

Κατά τη διάρκεια του αρχικού ραντεβού, ο γιατρός θα συζητήσει μαζί σας για το ιατρικό σας ιστορικό, τα συμπτώματά σας, αλλά για πόσο καιρό είχατε το γάγγλιο, αν αλλάζει σε μέγεθος και αν είναι επώδυνο.

Μπορεί να εφαρμοστεί πίεση για τον εντοπισμό τυχόν ευαισθησίας. Επειδή ένα γάγγλιο είναι γεμάτο με υγρό, είναι δυνητικά διαφανές. Ο γιατρός μπορεί να εφαρμόσει φως για να επιβεβαιώσει την κυστική φύση του γαγγλίου.

Απεικονιστική προσέγγιση

Ακτινογραφίες

Αυτή η τεχνική απεικόνισης δημιουργεί σαφείς εικόνες πυκνών δομών, όπως τα οστά. Αν και οι ακτινογραφίες δεν απεικονίζουν γάγγλια, εν τούτοις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκλείσουν άλλες καταστάσεις, όπως αρθρίτιδα ή όγκους οστών.

Σάρωση Μαγνητικού Συντονισμού (MRI) & Υπέρηχοι (US)

Αυτές οι μέθοδοι απεικόνισης μπορούν να δείξουν καλύτερα τους μαλακούς ιστούς, άρα και το γάγγλιο. Μερικές φορές, απαιτείται μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα για να βρεθεί ένα απόκρυφο γάγγλιο που δεν είναι ορατό ή για να διαφοροδιαγνώσει την κύστη από άλλους όγκους.

Θεραπευτική προσέγγιση

Συντηρητική Θεραπεία

Η αρχική θεραπεία μιας γαγγλιακής κύστης δεν είναι χειρουργική.

Παρατήρηση Επειδή το γάγγλιο δεν είναι κακοήθης σχηματισμός και μπορεί ακόμα και να εξαφανιστεί εγκαίρως, εάν δεν έχετε συμπτώματα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει απλώς να περιμένετε και να παρακολουθήσετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα συμβούν ασυνήθιστες αλλαγές.

Ακινητοποίηση Η δραστηριότητα συχνά προκαλεί αύξηση του μεγέθους του γαγγλίου και επίσης αύξηση της δυνητικής πίεσης σε νεύρα, προκαλώντας πόνο. Ένας πηχεοκαρπικός νάρθηκας μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα και να προκαλέσει μείωση του μεγέθους του γαγγλίου. Καθώς ο πόνος μειώνεται, ασκήσεις για την ενίσχυση του καρπού ενθαρρύνονται για να βελτιώσουν το εύρος κίνησης.

Αναρρόφηση Εάν το γάγγλιο προκαλεί μεγάλο πόνο ή περιορίζει σοβαρά τις δραστηριότητες, το υγρό μπορεί να αφαιρεθεί από αυτό. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αναρρόφηση.

Η περιοχή γύρω από την κύστη αναισθητοποιείται και κατόπιν τρυπιέται με μια βελόνα έτσι ώστε το υγρό να μπορεί να αφαιρεθεί.

Η αναρρόφηση συχνά αποτυγχάνει να εξαλείψει το γάγγλιο επειδή η βάση της δεν αφαιρείται και υποτροπιάζει. Σε πολλές περιπτώσεις, η κύστη του γαγγλίου επιστρέφει μετά από αναρρόφηση.

Η αναρρόφηση συνιστάται συχνότερα για γάγγλια που βρίσκονται στη ραχιαία επιφάνεια του καρπού

Χειρουργική Θεραπεία

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση εάν τα συμπτώματά σας δεν ανακουφιστούν με μη χειρουργικές μεθόδους ή εάν το γάγγλιο υποτροπιάζει μετά από αναρρόφηση. Η διαδικασία για την αφαίρεση της κύστης των γαγγλίων ονομάζεται εκτομή.

Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση της κύστης καθώς και μέρος του εμπλεκόμενου θυλάκου των αρθρώσεων ή του ελύτρου του τένοντα, που θεωρείται η ρίζα του γαγγλίου. Ακόμα και μετά την εκτομή, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να υποτροπιάσει ξανά.

Η εκτομή είναι συνήθως μια διαδικασία σε εξωτερική βάση και οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σπίτι μετά από μια σύντομη περίοδο παρατήρησης. Μπορεί να υπάρχει κάποια ευαισθησία, δυσφορία και οίδημα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Οι φυσιολογικές δραστηριότητες συνήθως μπορούν να αρχίσουν 2 έως 6 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.