ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

Carpal Tunnel Syndrome

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια κοινή κατάσταση που προκαλεί πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στο χέρι. Εκδηλώνεται όταν ένα από τα σημαντικότερα νεύρα στο χέρι, το μέσο νεύρο, συμπιέζεται καθώς κατέρχεται στην παλάμη.

Στους περισσότερους ασθενείς, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, επομένως η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντικές. Σε αρχικά στάδια, τα συμπτώματα μπορούν συχνά να υφεθούν με απλά μέτρα όπως τη χρήση ενός νάρθηκα πηχεοκαρπικής ή την αποφυγή ορισμένων δραστηριοτήτων.

Εάν όμως η πίεση στο μέσο νεύρο δεν υποχωρήσει, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του νεύρου και επιδείνωση των συμπτωμάτων. Για να αποφευχθεί η μόνιμη βλάβη, μπορεί να συσταθεί για ορισμένους ασθενείς χειρουργική επέμβαση για την αποσυμπίεση του νεύρου.

Ανατομία

Το καρπιαίο κανάλι είναι μια στενή δίοδος στον καρπό, πλάτους περίπου δυόμιση εκατοστών. Το δάπεδο και οι πλευρές αυτού του χώρου σχηματίζονται από μικρά οστά καρπού.

Η οροφή του καρπιαίου σωλήνα αποτελείται από μια ισχυρή δέσμη συνδετικού ιστού που ονομάζεται εγκάρσιος σύνδεσμος. Επειδή τα όρια είναι ανένδοτα η οστική αυτή σήραγγα του καρπού έχει μικρή ικανότητα διάτασης και αύξησης σε μέγεθος.

Το μέσο νεύρο είναι ένα από τα κύρια νεύρα στο χέρι. Προέρχεται από μια ομάδα νευρικών ριζών του αυχένα που συνενώνονται για να σχηματίσουν το νεύρο το οποίο έπειτα κατέρχεται στο χέρι. Το μέσο νεύρο κατεβαίνει λοιπόν από το βραχίονα στο αντιβράχιο, διέρχεται από τον καρπιαίο σωλήνα και καταλήγει στην παλάμη. Το νεύρο παρέχει αισθητικότητα στα πρώτα τρία δάκτυλα και στον μισό παράμεσο. Το νεύρο ελέγχει, μέσω του κινητικού του κλάδου, τους μύες γύρω στη βάση του αντίχειρα (θέναρ). Εννέα καμπτήρες τένοντες ( που λυγίζουν τα δάχτυλα και τον αντίχειρα) ταξιδεύουν επίσης μέσω του καρπιαίου τούνελ.

Όταν τα υμενώδη στοιχεία διογκώνονται, λόγω οιδήματος, καταλαμβάνουν χώρο στον σωλήνα και, με την πάροδο του χρόνου, πλήττουν το νεύρο. Αυτή η ασυνήθιστη πίεση στο νεύρο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και αδυναμία στο χέρι.

Αίτια

Οι περισσότερες περιπτώσεις συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα προκαλούνται από ένα συνδυασμό παραγόντων. Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι γυναίκες και ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την κατάσταση αυτή. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνουν:

Κληρονομικότητα Αυτό είναι πιθανώς ένας σημαντικός παράγοντας. Η καρπιαία σήραγγα μπορεί να είναι μικρότερη σε μερικούς ανθρώπους ή μπορεί να υπάρχουν ανατομικές διαφορές που αλλάζουν το μέγεθος του χώρου που έχει διαθέσιμο το νεύρο.

Επαναλαμβανόμενες κινήσεις χεριών Η επανάληψη των ίδιων κινήσεων του χεριού και του καρπού για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο μπορεί να οιδηματοποιήσει τα έλυτρα των τενόντων στον καρπό, προκαλώντας πίεση στο νεύρο.

Θέσεις καρπού και χεριού Η άσκηση δραστηριοτήτων που συνεπάγονται υπερβολική κάμψη ή έκταση του χεριού και του καρπού για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει την πίεση επίσης.

Εγκυμοσύνη Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση των ιστών.

Κατάσταση υγείας Ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός) είναι καταστάσεις που σχετίζονται με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Συμπτωματολογία

Τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα αρχίζουν σταδιακά, χωρίς απαραίτητα κάποιο προγενέστερο τραυματισμό. Πολλοί ασθενείς διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους πάνε κι έρχονται αρχικά. Ωστόσο, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται συχνότερα ή μπορεί να παραμείνουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Τα νυχτερινά συμπτώματα είναι πολύ συνηθισμένα. Επειδή πολλοί άνθρωποι κοιμούνται με τους καρπούς τους λυγισμένους, τα συμπτώματα μπορεί συχνά να μας ξυπνούν νωρίτερα το πρωί. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα συμπτώματα γίνονται πιο συχνά όταν κρατάμε κάτι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα με τον καρπό λυγισμένο, όπως όταν χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο, οδηγούμε ή διαβάζουμε ένα βιβλίο.

Πολλοί ασθενείς διαπιστώνουν ότι η κίνηση ή η αλλαγή της θέσης των χεριών τους βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Φυσική εξέταση

Κατά την αξιολόγηση σας, ο γιατρός θα συζητήσει μαζί σας για το ιατρικό ιστορικό και θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας.

Αφού εξετάσει προσεκτικά το χέρι και τον καρπό σας θα ερευνήσει την πηγή των συμπτωμάτων. Δοκιμασίες που συχνά διενεργούνται στην φυσική εξέταση είναι:

DUNKAN TEST Πίεση επί του νεύρου στον καρπό και αίσθημα μουδιάσματος ή/και αιμωδιών στην κατανομή του νεύρου

ΣΗΜΕΙΟ TINEL Επίκρουση του νεύρου στον καρπό και αίσθημα μουδιάσματος ή/και αιμωδιών στην κατανομή του νεύρου

PHALEN TEST Λύγισμα και κράτημα των καρπών σε μια ακραία κάμψη ή έκταση και έλεγχος για μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια

LIGHT TOUCH SENSATION Έλεγχος αισθητικότητας στις άκρες των δακτύλων και γενικότερα στο χέρι ακουμπώντας ελαφρά με ένα ειδικό όργανο όταν τα μάτια είναι κλειστά

MUSCLE STRENGTH Έλεγχος για μυϊκή ατροφία στους μύες στην βάση του αντίχειρα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτοί οι μύες μπορεί να γίνουν ορατά ατροφικοί.

Ηλεκτροφυσιολογική μελέτη

Αυτές οι εξετάσεις θα βοηθήσουν τον γιατρό να μετρήσει πόσο καλά λειτουργεί το μέσο νεύρο και να προσδιορίσει εάν υπάρχει υπερβολική πίεση σε αυτό. Οι εξετάσεις θα βοηθήσουν επίσης να καθορισθεί εάν συνυπάρχει και άλλη νευρολογική κατάσταση, όπως νευροπάθεια ή και κάποιο άλλο σύνδρομο παγίδευσης νεύρου σε άλλες περιοχές που μπορεί να συμβάλλουν στα συμπτώματά σας. Οι ηλεκτροφυσιολογικές εξετάσεις περιλαμβάνουν:

Μελέτες Αγωγιμότητας Νεύρων
Αυτές οι δοκιμές μετρούν την ένταση των σημάτων στα νεύρα του χεριού και των δακτύλων και μπορούν να ανιχνεύσουν πότε ένα νεύρο δεν ανταποκρίνεται λειτουργικά. Οι μελέτες αγωγιμότητας των νεύρων μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να καθορίσει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημά σας και να βοηθήσει στην καθοδήγηση της θεραπείας

Ηλεκτρομυογράφημα (EMG)
Ένα EMG μετράει την ηλεκτρική δραστηριότητα στους μύες. Τα αποτελέσματα EMG μπορούν να δείξουν αν έχετε κάποια νευρική ή μυϊκή βλάβη.

Υπερηχογράφημα

Ένας υπερηχογράφος χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για τη δημιουργία εικόνων οστών και άλλων ιστών. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει υπερηχογράφημα του καρπού σας για να αξιολογήσει το μέσο νεύρο για συμπτώματα συμπίεσης.

Ακτινογραφίες

Οι ακτινογραφίες παρέχουν εικόνες πυκνών δομών, όπως τα οστά. Εάν έχετε περιορισμένη κίνηση στον καρπό ή πόνο, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει τη διενέργεια ακτινογραφιών για να αποκλείσει άλλες αιτίες για τα συμπτώματά σας, όπως αρθρίτιδα, τραυματισμό συνδέσμου ή κάταγμα.

Μαγνητικός συντονισμός (MRI)

Αυτή η μέθοδος απεικόνισης παρέχει καλύτερες εικόνες των μαλακών ιστών του σώματος. Ο γιατρός θα ζητήσει μια μαγνητική τομογραφία για να προσδιορίσει άλλες αιτίες για τα συμπτώματά σας ή να αναζητήσει την ύπαρξη παθολογικού ιστού που θα μπορούσε να επηρεάσει το μέσο νεύρο. Μια μαγνητική τομογραφία μπορεί επίσης να βοηθήσει τον ιατρό σας να προσδιορίσει εάν υπάρχουν προβλήματα με το ίδιο το νεύρο – όπως ουλές από τραυματισμό ή όγκο.

Θεραπεία

Όντας μια εξελικτική κατάσταση, για τα περισσότερα άτομα το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, χωρίς κάποια μορφή θεραπείας. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αξιολογηθεί και να διαγνωστεί νωρίς. Στα αρχικά στάδια, μπορεί να επιβραδυνθεί ή να διακοπεί η εξέλιξη της νόσου.

Συντηρητική Θεραπεία

Αν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί νωρίς, τα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα μπορούν συχνά να ανακουφιστούν χωρίς αναγκαία τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης. Εάν η διάγνωσή σας είναι αβέβαιη ή εάν τα συμπτώματά σας είναι ήπια, ο γιατρός σας θα συστήσει πρώτα μη χειρουργική θεραπεία.

Οι μη χειρουργικές θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Χρήση Νάρθηκα. Φορώντας ένα στήριγμα ή νάρθηκα τη νύχτα θα αποτραπεί η κάμψη του καρπού σας ενώ κοιμάστε. Κρατώντας τον καρπό σας σε ευθεία ή ουδέτερη θέση αυτό μειώνει την πίεση στο νεύρο στο καρπιαίο τούνελ. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να φοράτε ένα νάρθηκα κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν κάνετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ). Φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.

Τροποποίηση Δραστηριοτήτων. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά όταν το χέρι και ο καρπός βρίσκονται στην ίδια θέση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα – ιδιαίτερα όταν ο καρπός σας είναι σε έκταση ή κάμψη.

Εάν η δουλειά σας ή οι δραστηριότητες αναψυχής επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας, η αλλαγή ή η τροποποίηση αυτών των δραστηριοτήτων μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να συνεπάγεται ανάγκη αλλαγών ακόμα και στο χώρο εργασίας σας.

Ασκήσεις Ολίσθησης Νεύρου Μερικοί ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από ασκήσεις που βοηθούν το μέσο νεύρο να κινηθεί πιο ελεύθερα μέσα στα όρια του καρπιαίου σωλήνα. Ειδικές ασκήσεις μπορεί να προταθούν από το γιατρό ή το φυσιοθεραπευτή σας.

Ενέσεις Στεροειδών Τα κορτικοστεροειδή είναι ένας ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας και μπορεί να γίνει έγχυση στον καρπιαίο σωλήνα. Παρόλο που οι ενέσεις αυτές συχνά ανακουφίζουν από τα συμπτώματα ή έστω βοηθούν ύφεσή τους, η επίδρασή τους είναι συχνά προσωρινή. Μια ένεση κορτιζόνης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

Χειρουργική Θεραπεία

Εάν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει να ελέγξει τα συμπτώματά σας μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ο γιατρός μπορεί πλέον να συστήσει χειρουργική επέμβαση.

Η απόφαση για το εάν θα κάνετε χειρουργική επέμβαση βασίζεται στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας, πόσο δηλαδή πόνο και μούδιασμα έχετε στο χέρι σας. Σε μακροχρόνιες περιπτώσεις όπου το μούδιασμα είναι συνεχές και επέρχεται πλέον ατροφία των μυών του αντίχειρα, επιβάλλεται η χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη μη αναστρέψιμης βλάβης.

Χειρουργικές Τεχνικές  Η χειρουργική διαδικασία που διενεργείται για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ονομάζεται αποσυμπίεση καρπιαίου σωλήνα. Υπάρχουν δύο διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές για να το κάνετε αυτό, αλλά ο στόχος και των δύο είναι να ανακουφισθεί το μέσο νεύρο από την πίεση κόβοντας τον εγκάρσιο σύνδεσμο που σχηματίζει την οροφή της σήραγγας. Αυτό αυξάνει το μέγεθος του διαθέσιμου χώρου και μειώνει την πίεση στο νεύρο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση καρπιαίου σωλήνα γίνεται σε εξωτερική βάση. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με γενική αναισθησία είτε με τοπική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα σας δοθεί επίσης ένα ελαφρύ ηρεμιστικό, μία ήπια μέθη μέσω μιας ενδοφλέβιας (IV) γραμμής που εισάγεται σε μια φλέβα στο χέρι σας.

Ανοικτή Τεχνική Αποσυμπίεσης Καρπιαίου Σωλήνα – OCTR

Στην ανοιχτή τεχνική, ο χειρουργός θα κάνει μια μικρή τομή στην παλάμη του χεριού σας, μέσω της οποίας ελέγχει το εσωτερικό του χεριού σας και τον καρπό. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο γιατρός θα κόψει τον εγκάρσιο καρπιαίο σύνδεσμο, που αποτελεί την οροφή του καρπιαίου σωλήνα. Αυτό αυξάνει το μέγεθος της σήραγγας και μειώνει την πίεση στο μέσο νεύρο.
Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο σύνδεσμος μπορεί σταδιακά να ουλοποιηθεί, αλλά θα υπάρχει πλέον περισσότερος χώρος στον καρπιαίο σωλήνα.

Ενδοσκοπική Αποσυμπίεση Καρπιαίου Σωλήνα – ECTR

Στην ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός θα κάνει μία μικρότερη τομή μόλις 0,5-1 εκατοστό στο δέρμα στο όριο παλάμης και αντιβραχίου στη δερματική πτυχή, δημιουργώντας μια πύλη, μέσω της οποίας εισάγεται μια μικροσκοπική κάμερα, το ενδοσκόπιο, για να δει μέσα στο χέρι και στον καρπό σας. Ένα ειδικό μαχαιρίδιο οπλίζεται μέσω μιας σκανδάλης και χρησιμοποιείται για τη διαίρεση του εγκάρσιου καρπιαίου συνδέσμου, παρόμοια με την ανοιχτή διαδικασία απελευθέρωσης, αλλά εκ των έσω

Τα αποτελέσματα της ανοιχτής χειρουργικής και της ενδοσκοπικής χειρουργικής είναι παρόμοια. Υπάρχουν οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται και με τις δύο τεχνικές. Ο γιατρός σας θα σας μιλήσει για ποια χειρουργική τεχνική είναι καλύτερη για εσάς.

Αποκατάσταση

Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός θα σας ενθαρρύνει να σηκώνετε το χέρι σας ψηλά και να κινητοποιείτε τα δάχτυλά σας για να μειώσετε το οίδημα και να αποτρέψετε την δυσκαμψία.

Είναι λογικό να περιμένετε λίγο πόνο, οίδημα και δυσκαμψία μετά τη διαδικασία.

Η δύναμη δραγμού και λαβής ανακάμπτει συνήθως περίπου 2 έως 3 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Εάν η κατάσταση του μέσου νεύρου δεν ήταν ιδιαίτερα καλή πριν από τη χειρουργική επέμβαση, η παραπάνω δύναμη μπορεί να μην βελτιωθεί πριν από περίπου 6 έως 12 μήνες.

Ίσως χρειαστεί να φορέσετε νάρθηκα ή κάποιο στήριγμα καρπού για λίγο καιρό. Συχνά δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προφύλαξη και θα σας επιτραπεί να χρησιμοποιείτε το χέρι σας για ελαφριές δραστηριότητες, φροντίζοντας να αποφύγετε βαριές εργασίες. Η οδήγηση, οι δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης και το κράτημα ελαφρού βάρους ενδέχεται να επιτρέπονται αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας για το πότε θα μπορέσετε να επιστρέψετε στη δουλειά και εάν θα έχετε περιορισμούς στις εργασιακές σας δραστηριότητες.

Επιπλοκές

Αν και είναι πιθανές οι επιπλοκές με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας θα λάβει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους. Οι πιο συχνές επιπλοκές της χειρουργικής αποσυμπίεσης καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνουν:

Αποτελέσματα

Για τους περισσότερους ασθενείς, η χειρουργική επέμβαση θα βελτιώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Η ανάκτηση, ωστόσο, μπορεί να είναι σταδιακή και η πλήρης ανάκαμψη μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.

Εάν έχετε κάποια συνυπάρχουσα πάθηση που προκαλεί παράλληλα πόνο ή δυσκαμψία στο χέρι ή στον καρπό σας, όπως αρθρίτιδα ή τενοντίτιδα, αυτό μπορεί να επιβραδύνει τη συνολική ανάρρωσή σας. Σε μακροχρόνιες περιπτώσεις συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα με σοβαρή απώλεια αίσθησης ή / και απώλεια τροφισμού μυών γύρω από τη βάση του αντίχειρα, η ανάκαμψη θα είναι επίσης πιο αργή. Για αυτούς τους ασθενείς, μπορεί να μην είναι δυνατή η πλήρης ανάρρωση.

Περιστασιακά, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί και να υποτροπιάσει, αν και αυτό είναι σπάνιο. Εάν συμβεί, μπορεί να χρειαστείτε αναθεώρηση της χειρουργικής επέμβασης.

Play Video