ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΩΜΟΣ

Frozen Shoulder

Ο παγωμένος ώμος, μια κατάσταση που ονομάζεται και συμφυτική θυλακίτιδα, προκαλεί πόνο και ακαμψία στον ώμο. Με τον καιρό, ο ώμος γίνεται πολύ δύσκολο να κινηθεί.

Μετά από μια περίοδο επιδείνωσης των συμπτωμάτων, ο παγωμένος ώμος τείνει να βελτιωθεί, αν και η πλήρης ανάκαμψη μπορεί να διαρκέσει έως και 3 χρόνια. Η φυσικοθεραπεία, με επίκεντρο την αποκατάσταση της ελαστικότητας των ανατομικών δομών του ώμου, είναι η κύρια σύσταση θεραπείας για τον παγωμένο ώμο.

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει συχνότερα άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών και εμφανίζεται στις γυναίκες πιο συχνά από ότι στους άνδρες. Επιπλέον, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παγωμένου ώμου.

Ανατομία

Ο ώμος είναι μία άρθρωση που αποτελείται από τρία οστά: το εγγύς τμήμα του βραχιονίου οστού (humerus), την ωμοπλάτη (scapulae) και την κλείδα (clavicle).

Η κεφαλή του βραχιονίου αντιστοιχεί σε μια ρηχή υποδοχή της ωμοπλάτης την ωμογλήνη. Ισχυρά συνδεσμικά στοιχεία σχηματίζουν τον αρθρικό θύλακο, που περιβάλλει την άρθρωση.

Για να κινείται πιο εύκολα η άρθρωση υπάρχει ένα υγρό που περιβάλλει τα οστά, το αρθρικό υγρό το οποίο λιπαίνει και έτσι, μειώνοντας τις τριβές, κάνει ευκολότερη την κίνηση.

Ο αρθρικός θύλακος περιβάλλει την άρθρωση του ώμου και τους τένοντες του στροφικού πετάλου.

Περιγραφή

Στον παγωμένο ώμο, ο αρθρικός θύλακος υφίσταται πάχυνση και γίνεται έτσι άκαμπτος και σφιχτός. Πυκνά ιστικά στοιχεία, που ονομάζονται συμφύσεις, αναπτύσσονται. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει ακόμα και λιγότερος όγκος αρθρικού υγρού στην άρθρωση.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα αυτής της κατάστασης είναι ο έντονος πόνος και η αδυναμία μετακίνησης του ώμου σας, τόσο παθητικά όσο και ενεργητικά. Χαρακτηρίζεται από τρία στάδια:

Στάδιο 1: Πάγωμα

Στο στάδιο του παγώματος, υπάρχει όλο και περισσότερος πόνος. Καθώς ο πόνος επιδεινώνεται βαθμιαία, ο ώμος χάνει συνέχεια από εύρος κίνησης. Η κατάσταση αυτή τυπικά διαρκεί από 6 εβδομάδες έως 9 μήνες

Στάδιο 2: Παγίωση

Το σύμπτωμα του πόνου μπορεί να βελτιωθεί κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, αλλά η δυσκαμψία παραμένει. Το στάδιο διαρκεί 4 έως 6 μήνες και οι καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να κατασταθούν  πολύ δύσκολες.

Στάδιο 3: Αποκατάσταση

Η κίνηση του ώμου σταδιακά αλλά αργά βελτιώνεται. Η πλήρης επιστροφή στην κανονική ή κοντά στην κανονική λειτουργία της άρθρωσης διαρκεί από 6 μήνες έως 2 χρόνια.

Στον παγωμένο ώμο οι λείες επιφάνειες του θυλάκου καθίστανται πυκνές, λιγότερο ελαστικές και φλεγμονώδεις

Αίτια

Τα αίτια του παγωμένου ώμου δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένα. Δεν υπάρχει σαφής σύνδεση με το πιο χέρι είναι το επικρατούν ή με την εργασία του ασθενούς. Μερικοί παράγοντες μπορεί να θέσουν περισσότερο σε κίνδυνο για την ανάπτυξη παγωμένου ώμου. Ενδεικτικά:

Διαβήτης

Ο παγωμένος ώμος εμφανίζεται πολύ πιο συχνά σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Ο λόγος για αυτό δεν είναι γνωστός. Επιπλέον, οι διαβητικοί ασθενείς με παγωμένο ώμο τείνουν να έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκαμψίας της άρθρωσης που συνεχίζεται και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν από την αποκατάσταση.

Άλλες ασθένειες

Ορισμένα επιπλέον ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με τον παγωμένο ώμο περιλαμβάνουν τον υποθυρεοειδισμό, τον υπερθυρεοειδισμό, τη νόσο του Parkinson και την καρδιακή νόσο.

Παρατεταμένη Ακινητοποίηση

Ο παγωμένος ώμος μπορεί να αναπτυχθεί αν ο ώμος ακινητοποιηθεί για μια χρονική περίοδο λόγω χειρουργικής επέμβασης, κατάγματος ή άλλου τραυματισμού. Η όσο το δυνατόν πιο πρώϊμη κινητοποίηση της άρθρωσης αμέσως μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση είναι ένα μέτρο που προλαμβάνει ώστε να αποφευχθεί η κατάσταση αυτή

Συμπτώματα

Ο πόνος από τον παγωμένο ώμο είναι συνήθως αδρός και βύθιος. Είναι συνήθως χειρότερα στις αρχές της νόσου ή  όταν μετακινείτε το χέρι σας. Ο πόνος εντοπίζεται στην περιοχή του ώμου και στο εγγύς βραχιόνιο.

Φυσική Εξέταση & Ιστορικό Ασθενούς

Αφού συζητήσετε τα συμπτώματά σας και το γενικότερο ιατρικό σας ιστορικό, ο γιατρός θα εξετάσει τον ώμο σας. Ειδικές ιατρικές δοκιμές βοηθούν το γιατρό να εκτιμήσει το βαθμό αστάθειας στον ώμο σας και να ελέγξει για γενικότερη χαλαρότητα στους συνδέσμους σας. Για παράδειγμα, μπορεί να σας ζητηθεί να προσπαθήσετε να αγγίξετε τον αντίχειρά σας στην κάτω πλευρά του αντιβραχίου σας.

Ιατρική Εξέταση

Αφού συζητήσετε τα συμπτώματά σας και για το γενικότερο ιατρικό σας ιστορικό, ο γιατρός θα εξετάσει τον ώμο σας. Η εξέταση επιβάλλει να μετακινηθεί ο ώμος προς όλες τις κατευθύνσεις για να διαπιστωθεί εάν η κίνηση έχει  περιορισμούς και εάν υπάρχει πόνος με αυτήν. Ο γιατρός θα συγκρίνει το παθητικό εύρος με το ενεργητικό εύρος κίνησης. Τα άτομα με παγωμένο ώμο έχουν περιορισμένη κίνηση τόσο ενεργητικά όσο και παθητικά.

Απεικονιστικές Μεθόδοι

Μέθοδοι που μπορεί να βοηθήσουν διαφοροδιαγνωστικά να αποκλεισθούν άλλες αιτίες δυσκαμψίας και πόνου περιλαμβάνουν:

Ακτινογραφίες

Οι πυκνές δομές, όπως τα οστά, εμφανίζονται με σαφήνεια στις ακτινογραφίες, οι οποίες μπορούν να αποσαφηνίσουν και άλλα προβλήματα στον ώμο σας, όπως η αρθρίτιδα.

Μαγνητική τομογραφία (MRI) και Υπερηχογράφημα

Αυτές οι απεικονιστικές μέθοδοι αποδίδουν καλύτερες εικόνες των μαλακών μορίων. Δεν είναι απαραίτητο  να διαγνώσουν τον παγωμένο ώμο, ωστόσο, μπορεί να βοηθήσουν να εντοπιστούν άλλα προβλήματα στον ώμο, όπως μια ρήξη του στροφικού πετάλου.

Θεραπευτική αγωγή

Ο παγωμένος ώμος γενικά βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, αν και μπορεί να χρειαστούν έως και 3 χρόνια. Το επίκεντρο της θεραπείας είναι ο έλεγχος του πόνου και η αποκατάσταση της κίνησης και της δύναμης μέσω της φυσικοθεραπείας.

Συντηρητική Θεραπεία

Οι περισσότεροι ασθενείς με παγωμένο ώμο βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου με σχετικά απλές θεραπείες που αποσκοπούν βασικά στον έλεγχο του πόνου και την αποκατάσταση της κίνησης.

Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα

Η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή.

Ενέσεις/Εγχύσεις Στεροειδών

Η κορτιζόνη είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που εγχέεται απευθείας στον ώμο.

Υδρο-Διαστολή

Εάν τα συμπτώματά σας δεν υφεθούν με άλλες μη χειρουργικές μεθόδους, ο γιατρός θα σας συστήσει υδροδιαστολή. Αυτή η διαδικασία ενέχει την αργή έγχυση ενός μεγάλου όγκου αποστειρωμένου διαλύματος μέσα στην άρθρωση του ώμου για να διαταθεί ο αρθρικός θύλακος του ώμου. Η υδροδιαστολή γίνεται υπό υπερηχογραφική συνήθως καθοδήγηση για να οδηγήσει την έγχυση του υγρού.

Φυσικοθεραπεία

Συγκεκριμένο και εξατομικευμένο ασκησεολόγιο θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της κίνησης. Αυτό μπορεί να γίνει υπό την επίβλεψη φυσιοθεραπευτή σε κάποιο επαγγελματικό χώρο ή και στο σπίτι. Η θεραπεία περιλαμβάνει διατάσεις και ασκήσεις που αυξάνουν το εύρος κίνησης του ώμου. Μερικές φορές εφαρμόζεται και θερμότητα για να χαλαρώσουν τα συνδεσμικά και μυϊκά στοιχεία του ώμου πριν τις διατάσεις. Παρακάτω παρατίθενται παραδείγματα μερικών από τις ασκήσεις που συχνά μπορεί να προταθούν.

Εξω Στροφή-Παθητική Διάταση Σταθείτε πλάι σε μια πόρτα και λυγίστε τον αγκώνα του πονεμένου βραχίονα σε 90 μοίρες για να φτάσετε στο κάσωμα της πόρτας. Κρατηθείτε σταθερά με το χέρι και περιστρέψτε το σώμα σας όπως φαίνεται στην εικόνα. Κρατήστε για 30 δευτερόλεπτα. Χαλαρώστε και επαναλάβετε.

Πρόσθια Κάμψη – Ύπτια Θέση Ξαπλώστε με τα πόδια σας σε ευθεία θέση, σε έκταση. Χρησιμοποιήστε το υγιές άκρο για να σηκώσετε τον βραχίονα που πάσχει μέχρι να νιώσετε ένα ελαφρύ τέντωμα. Κρατήστε για 15 δευτερόλεπτα, επαναφέρετε το χέρι και ξεκινήστε ξανά. Ξεκουραστείτε και επαναλάβετε.

Πρόσθιες Διατάσεις Crossover Τραβήξτε απαλά το πάσχον άκρο προς το στήθος σας ακριβώς κάτω από το ύψος του σαγονιού σας όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς να προκαλέσετε πόνο. Κρατήστε για 30 δευτερόλεπτα. Χαλαρώστε και επαναλάβετε.

Χειρουργική θεραπεία

Εάν τα συμπτώματά σας δεν υποχωρήσουν με την συντηρητική θεραπεία, μπορείτε να συζητάτε πλέον για το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης. Είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό σας σχετικά με το δυναμικό αποκατάστασης συνεχίζοντας με απλές θεραπείες και τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση για παγωμένο ώμο έχει θέση κατά κανόνα κατά τη διάρκεια του σταδίου (2) δύο. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να χαλαρώσει και να ελαστικοποιήσει το αρθρικό θύλακο. Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι περιλαμβάνουν την κινητοποίηση δια χειρός υπό αναισθησία και την αρθροσκόπηση του ώμου.

Χειρισμός Υπό Αναισθησία

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο ασθενής υπόκειται σε μέθη/αναισθησία. Ο γιατρός θα κινήσει τον ώμο σας με σκοπό να κερδίσει περαιτέρω εύρος κίνησης, παραβιάζοντας το όριο που φτάνει ο ώμος πριν το χειρισμό, διατείνοντας τον αρθρικό θύλακο και τα ουλωτικά στοιχεία.

Αρθροσκόπηση ώμου

Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός θα απελευθερώσει χειρουργικά τα ρικνά στοιχεία της άρθρωσης, χαλαρώνοντας την έτσι. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας όργανα μεγέθους ενός μολυβιού που εισάγονται μέσω μικρών τομών στον ώμο σας.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο χειρισμός και η αρθροσκόπηση χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό για να επιτευχθούν τα μέγιστα αποτελέσματα. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν καλά αποτελέσματα με αυτές τις παρεμβάσεις.

Αυτές οι φωτογραφίες λήφθηκαν από αρθροσκόπηση και δείχνουν έναν φυσιολογικό θύλακο (αριστερά) και μια φλεγμονή/υμενίτιδα (δεξιά) σε παγωμένο ώμο.

Αποκατάσταση

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η κίνηση που επιτεύχθηκε με την χειρουργική επέμβαση. Οι χρόνοι αποκατάστασης ποικίλλουν από 6 εβδομάδες έως 3 μήνες. Αν και είναι μια αργή διαδικασία, η συμμόρφωση στη θεραπεία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιστροφή σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες.

Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι γενικά καλά, με τους περισσότερους ασθενείς να έχουν μειωμένο ή και καθόλου πόνο και βελτιωμένο εύρος κίνησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, ακόμα και μετά από αρκετά χρόνια, η κίνηση δεν επιστρέφει εντελώς και παραμένει κάποιος βαθμός δυσκαμψίας. Οι διαβητικοί ασθενείς έχουν συχνά κάποιο βαθμό συνεχιζόμενης δυσκαμψίας μετά από τη χειρουργική επέμβαση.

Παρόλο που είναι γενικά πολύ συχνό, ο παγωμένος ώμος μπορεί να υποτροπιάσει, ειδικά σε περιπτώσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.