ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΩΜΟΥ

Chronic Shoulder Instability

Ο ώμος είναι η πιο κινητή άρθρωση στο σώμα σας. Σας βοηθά να σηκώσετε το χέρι σας, να το περιστρέψετε και να το φτάσετε πάνω από το κεφάλι σας. Είναι σε θέση να κινηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις. Ωστόσο, αυτό το μεγάλο εύρος κίνησης μπορεί να προκαλέσει και αστάθεια λόγω του αυξημένου κινδύνου τραυματισμών.

Αστάθεια ώμου εμφανίζεται όταν η κεφαλή του βραχιονίου οστού ωθείται έξω από την αντίστοιχη υποδοχή της ωμοπλάτης όπου και αρθρώνεται, την ωμογλήνη. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε ως απότοκο τραυματισμού ή λόγω υπέρχρησης.

Όταν ένα επεισόδιο εξαρθρήματος ώμου συμβεί, ό ώμος καθίσταται ευάλωτος σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια. Αυτό το γεγονός επιφέρει μια χαλαρότητα της άρθρωσης με το χρόνο και χαρακτηρίζεται ως χρόνια αστάθεια ώμου.

Ανατομία

Ο ώμος σας αποτελείται από τρία οστά: το εγγύς τμήμα του βραχιονίου (humerus), την ωμοπλάτη (scapula) και την κλείδα (clavicle).

Η σφαιρική κεφαλή του βραχιονίου αντιστοιχεί σε μια ρηχή υποδοχή στην ωμοπλάτη, την ωμογλήνη. Ένα πολύ ισχυρό σύμπλεγμα συνδετικού ιστού, ο αρθρικός θύλακος με τη βοήθεια του στροφικού πετάλου μυών διατηρεί την κεφαλή του βραχιονίου επικεντρωμένη στην γληνοβραχιόνια άρθρωση.

Ο ώμος βασίζεται επίσης και όλους τους τένοντες και μύες της ζώνης για τη σταθερότητά του.

Περιγραφή

Το εξάρθρημα του ώμου μπορεί να είναι πολύ ήπιο με την κεφαλή του βραχιονίου να εξέρχεται μερικώς της άρθρωσης. Αυτό ονομάζεται υπεξάρθρημα. Πλήρες εξάρθρημα συμβαίνει όταν εξέρχεται πλήρως της άρθρωσης.

Όταν οι σύνδεσμοι, οι τένοντες και οι μύες της ωμικής ζώνης χαλαρώσουν ή ρηχθούν, μπορεί να γίνονται πλέον καθέξιν εξαρθρήματα. Η χρόνια αστάθεια ώμου είναι ακριβώς αυτή η κατάσταση της ανεπάρκειας αυτών των ιστών να κρατήσουν επικεντρωμένα την βραχιόνια κεφαλή με την ωμογλήνη.

Αίτια

Υπάρχουν τρεις συνήθεις τρόποι με τους οποίους ένας ώμος μπορεί να αποκτήσει αστάθεια:

Εξάρθρημα Ώμου

Ένας σοβαρός τραυματισμός είναι συχνά η αιτία του πρώτου επεισοδίου εξάρθρωσης του ώμου. Όταν η βραχιόνιος κεφαλή εξαρθρώνεται τόσο η ωμογλήνη όσο και τα πρόσθια συνδεσμικά στοιχεία της άρθρωσης μπορεί να τραυματισθούν. Ρήξη συχνά θα εμφανίσει και ο επιχείλιος χόνδρος, το χόνδρινο περιμετρικό χείλος της ωμογλήνης, η γνωστή βλάβη Bankart. Ένα σοβαρό πρώτο εξάρθρημα οδηγεί συχνά σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια με αποτέλεσμα τη δημιουργία αισθήματος αστάθειας και επικείμενου επανεξαρθρήματος.

Καθέξιν Διάστρεμμα

Μερικοί άνθρωποι με αστάθεια ώμου δεν είχαν ποτέ κάποιο επεισόδιο εξαρθρήματος. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς έχουν απλά πιο χαλαρούς συνδέσμους. Αυτό είναι απλά αποτέλεσμα της κατασκευής τους, η φυσιολογική τους ανατομία. Άλλες φορές, είναι αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων βίαιων κινήσεων σε ακραίες θέσεις.

Το κολύμπι, το τένις και το βόλεϊ είναι μεταξύ των αθλημάτων που απαιτούν επαναλαμβανόμενες ακραίες κινήσεις που επιφέρουν έντονες συνδεσμικές διατάσεις. Πολλές εργασίες απαιτούν επίσης τέτοιου είδους κινήσεις.

Η χαλαρή συνδεσμολογία καθιστούν δύσκολη τη διατήρηση της σταθερότητας του ώμου. Διάφορες δραστηριότητες μπορεί να αποτελούν πρόκληση σε έναν χαλαρό ώμο. Αυτό οδηγεί συχνά σε έναν επώδυνο και ασταθή ώμο.

Αστάθεια Πολλαπλής Κατεύθυνσης

Σε μια μικρή μειοψηφία ασθενών, ο ώμος μπορεί να γίνει ασταθής χωρίς ιστορικό τραυματισμού ή επαναλαμβανόμενης διάτασης. Σε αυτούς τους ασθενείς, ο ώμος μπορεί να φαίνεται χαλαρός και να μετατοπίζεται η βραχιόνια κεφαλή σε πολλαπλές κατευθύνσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η κεφαλή μετατοπίζεται πρόσθια, οπισθίως ή και περιφερικά προς τη μασχάλη. Αυτό ονομάζεται αστάθεια πολλαπλής κατεύθυνσης. Οι ασθενείς αυτοί έχουν φυσικά χαλαρούς συνδέσμους σε όλο το σώμα.

Συμπτώματα

Φυσική Εξέταση & Ιστορικό Ασθενούς

Αφού συζητήσετε τα συμπτώματά σας και το γενικότερο ιατρικό σας ιστορικό, ο γιατρός θα εξετάσει τον ώμο σας. Ειδικές ιατρικές δοκιμές βοηθούν το γιατρό να εκτιμήσει το βαθμό αστάθειας στον ώμο σας και να ελέγξει για γενικότερη χαλαρότητα στους συνδέσμους σας. Για παράδειγμα, μπορεί να σας ζητηθεί να προσπαθήσετε να αγγίξετε τον αντίχειρά σας στην κάτω πλευρά του αντιβραχίου σας.

Απεικονιστικός Έλεγχος

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων για να επιβεβαιώσει τη διάγνωσή του και να εντοπίσει οποιαδήποτε άλλα προβλήματα.

Ακτινογραφίες

Αυτές οι εικόνες θα δείξουν τυχόν τραυματισμούς στα οστά που συνθέτουν τον ώμο σας

Μαγνητική τομογραφία (MRI)

Παρέχει λεπτομερείς εικόνες μαλακών ιστών. Μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να εντοπίσει τραυματισμούς στους συνδέσμους και τους τένοντες που περιβάλλουν τον ώμο σας

Θεραπευτική Αγωγή

Η χρόνια αστάθεια του ώμου συχνά αντιμετωπίζεται αρχικά με μη χειρουργικές επιλογές. Εάν αυτές οι επιλογές δεν απαλλάξουν τον ασθενή από τον πόνο και την αστάθεια, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Συντηρητική Θεραπεία

Ο γιατρός θα αναπτύξει ένα θεραπευτικό πλάνο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σας. Χρειάζονται συχνά αρκετοί μήνες συντηρητικής θεραπείας για να μπορέσετε να καταλάβετε αν αποδίδει. Η μη χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως:

Τροποποίηση δραστηριοτήτων Πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και να αποφύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας.

Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη μειώνουν τον πόνο και το πρήξιμο.

Φυσικοθεραπεία Η μυϊκή ενδυνάμωση και ο έλεγχος της ευστάθειας του ώμου μπορούν να αυξήσουν τη σταθερότητα. Ο φυσιοθεραπευτής θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο ασκησεολόγιο αποκατάστασης.

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση είναι συχνά απαραίτητη για την επιδιόρθωση ρηχθέντων ή τραυματισμένων συνδέσμων, έτσι ώστε να μπορούν να δέχονται εμβιομηχανικά τις ασκούμενες δυνάμεις και να κρατούν στη θέση της την άρθρωση καλύτερα.

Οι βλάβες Bankart μπορούν να επιδιορθωθούν χειρουργικά. Pάμματα και άγκυρες χρησιμοποιούνται για την επανασύνδεση του συνδέσμου στο οστό.

Αρθροσκόπηση

Οι μαλακοί ιστοί στον ώμο μπορούν να προσεγγισθούν θεραπευτικά χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά όργανα και μικρές τομές. Πρόκειται για μια επέμβαση ημερήσιας νοσηλείας ή και βραχείας παραμονής στο νοσοκομείο. Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση. Ο χειρουργός σας θα επισκοπήσει τον ώμο με μια μικρή κάμερα και θα διεξάγει τη χειρουργική επέμβαση με ειδικά εργαλέια πάντα μέσω μικρών τομών.

Ανοικτή Χειρουργική

Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστούν ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Αυτό συνεπάγεται την δημιουργία μεγαλύτερης τομής και την διενέργεια της επέμβασης υπό άμεση όραση.

Αποκατάσταση

Μετά από τη χειρουργική επέμβαση, ο ώμος σας θα ακινητοποιηθεί προσωρινά με μια ανάρτηση ώμου.

Με την αφαίρεση της ανάρτησης θα ξεκινήσουν ασκήσεις για την αποκατάσταση των συνδέσμων. Αυτές οι ασκήσεις θα βελτιώσουν σημαντικά το εύρος κίνησης στον ώμο σας και θα αποτραπούν ουλές καθώς θεραπεύονται οι σύνδεσμοι. Οι ασκήσεις μυϊκής ενίσχυσης θα προστεθούν σταδιακά στο σχέδιο αποκατάστασής σας.

Να συμμορφώνεστε με το πρόγραμμα θεραπείας του γιατρού σας. Αν και είναι μια αργή διαδικασία, η δέσμευσή σας στη φυσικοθεραπεία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιστροφή στις καθημερινές σας δραστηριότητες.