ΡΗΞΗ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ

Rotator Cuff Tears

Ρήξη στροφικού πετάλου αποτελεί μια κοινή αιτία πόνου και αναπηρίας των ενηλίκων. Κάθε χρόνο, σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες επισκέπτονται κάποιον ορθοπεδικό εξαιτίας ενός προβλήματος στον ώμο που αφορά το στροφικό πέταλο.

Μια τέτοια βλάβη θα εξασθενίσει τον ώμο σας. Αυτό σημαίνει ότι πολλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το χτένισμα των μαλλιών ή το ντύσιμο, μπορεί να γίνουν επώδυνες ή και αδύνατες.

Ανατομία

Ο ώμος αποτελείται από τρία οστά: το εγγύς τμήμα του βραχιονίου οστού (humerus), την ωμοπλάτη (scapula) και την κλείδα (clavicle). Ο ώμος είναι μία σύνθετη άρθρωση όπου η κεφαλή του βραχιονίου οστού αντιστοιχεί σε μια σχετικά ρηχή υποδοχή της ωμοπλάτης. Η συγκράτηση και η σταθερότητα οφείλονται στο στροφικό πέταλο, ένα μυοτενόντιο σύστημα τεσσάρων μυών που καλύπτουν την βραχιόνιο κεφαλή και ανασηκώνουν ή περιστρέφουν την άρθρωση.

Υπάρχει ένας ανατομικός σχηματισμός, η bursa, μεταξύ του πετάλου των στροφέων και του οστού πάνω από τον ώμο (acromion), που σκοπό έχει να λιπαίνει την περιοχή και να επιτρέπει την ευκολότερη ολίσθηση των στοιχείων, όταν κινείται το χέρι. Όταν τραυματιστούν ή υποστούν βλάβη οι τένοντες του στροφικού πετάλου, αυτό επηρεάζει την bursa και μπορεί να γίνει φλεγμονώδης και οδυνηρή.

Περιγραφή

Όταν ένας ή περισσότεροι από τους τένοντες του στροφικού πετάλου τραυματισθεί, ο τένοντας αυτός πλέον δεν συνδέεται σταθερά με την κεφαλή του βραχιονίου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ρήξης στροφικού πετάλου, η βλάβη εντοπίζεται εγγύτερα της κατάφυσης του τένοντα στο οστό.

Η βλάβη αυτή εμφανίζεται συχνότερα  στον τένοντα του υπερακανθίου μυός, αλλά μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι τένοντες.

Σε πολλές περιπτώσεις, η αρχική βλάβη έχει τη μορφή φθοράς, ενώ καθώς αυτή εξελίσσεται, ο τένοντας μπορεί να σκιστεί τελείως, μερικές φορές ακόμα και με την ανύψωση κάποιου όχι ιδιαίτερα βαρέως αντικειμένου.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ρήξεων:

Στις περισσότερες περιπτώσεις ρήξης στροφικού πετάλου, η βλάβη εντοπίζεται εγγύτερα της κατάφυσης του τένοντα στο οστό.

Η βλάβη αυτή εμφανίζεται συχνότερα  στον τένοντα του υπερακανθίου μυός, αλλά μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι τένοντες.

Σε πολλές περιπτώσεις, η αρχική βλάβη έχει τη μορφή φθοράς, ενώ καθώς αυτή εξελίσσεται, ο τένοντας μπορεί να σκιστεί τελείως, μερικές φορές ακόμα και με την ανύψωση κάποιου όχι ιδιαίτερα βαρέως αντικειμένου.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ρήξεων:

Μερική Ρήξη  Αυτός ο τύπος ρήξης ονομάζεται επίσης και ατελής. Βλάπτει τον τένοντα, αλλά δεν το αποκόπτει εντελώς.

Ρήξη Ολικού Πάχους  Αυτός ο τύπος ρήξης ονομάζεται επίσης και πλήρης. Αποκολλάται όλος ο τένοντας από το οστό. Με μια ρήξη ολικού πάχους δημιουργείται ουσιαστικά μια τρύπα στον τένοντα. 

Αίτιο Παθογένεση

Υπάρχουν δύο κύριες αιτίες ρήξης του στροφικού πετάλου: τραυματισμός και εκφυλισμός.

Οξεία Ρήξη -Τραματισμός

Εάν πέσετε έχοντας τεντωμένο το χέρι σας ή ανυψώσετε κάτι πάρα πολύ βαρύ με απότομη κίνηση, μπορεί να υποστεί ρήξη το στροφικό πέταλο. Αυτός ο τύπος αστοχίας του τένοντα μπορεί να συμβεί και με άλλους τραυματισμούς των ώμων, όπως κάταγμα κλείδας ή εξάρθρωση ώμου.

Εκφυλιστική Ρήξη

Οι περισσότερες ρήξεις αυτού του τύπου είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας φθοράς του τένοντα που συμβαίνει αργά με την πάροδο του χρόνου. Αυτός ο εκφυλισμός επέρχεται ως φυσικό ακόλουθο της γήρανσης. Οι ρήξεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο συνηθισμένες στον κυρίαρχο βραχίονα. Εάν έχετε μια ρήξη στροφικού πετάλου εκφυλιστικής αιτιολογίας σε έναν ώμο, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανισθεί και στον αντίθετο ώμο, ακόμα κι αν δεν υπάρχει ενοχοποιητική συμπτωματολογία ή πόνος.

Αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στην εκφυλιστική ή χρόνια ρήξη στροφικού πετάλου.

Επαναλαμβανόμενο Μηχανικό Stress  Η έντονη επανάληψη των ίδιων κινήσεων των ώμων ξανά και ξανά μπορεί να αλλοιώσει την  μηχανική αντοχή στους τένοντες. Το μπέιζμπολ, το τένις, η κωπηλασία και η άρση βαρών είναι παραδείγματα αθλητικών δραστηριοτήτων που μπορεί να σας βάλουν σε κίνδυνο εκδήλωσης τέτοιων ρήξεων. Πολλές δραστηριότητες αλλά και καθημερινές δουλειές μπορούν να προκαλέσουν επίσης ρήξεις.

Έλλειψη Αιματικής Παροχής  Καθώς γερνάμε, μειώνεται η παροχή αίματος στους τένοντες του στροφικού πετάλου. Χωρίς καλή αιματική παροχή, η φυσική ικανότητα του σώματος να επιδιορθώνει κάποια βλάβη των τενόντων μειώνεται. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κάποια τενόντια ρήξη.

Ανάπτυξη Οστεοφύτων Καθώς γερνάμε, αναπτύσσονται σε διάφορα σημεία του σώματός μας οστεόφυτα (υπερβολική ανάπτυξη οστού), όπως και στην κάτω πλευρά του ακρωμίου. Όταν σηκώνουμε τα χέρια μας, οι οστικές αυτές προβολές τρίβονται πάνω σε τένοντες του στροφικού πετάλου. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται συνδρόμου πρόσκρουσης του ώμου και με την πάροδο του χρόνου θα αποδυναμώσει τον τένοντα και θα τον καταστήσει πιο επιρρεπή σε ρήξη.

 

Παράγοντες Κινδύνου

Επειδή οι περισσότερες ρήξεις του πετάλου των στροφέων προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από την φυσιολογική φθορά που συμβαίνει με τη γήρανση, τα άτομα άνω των 40 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι άνθρωποι που κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις σε δραστηριότητες όπου τα άνω άκρα κινούνται πάνω από το ύψος του ώμου κινδυνεύουν επίσης για ρήξεις. Οι αθλητές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, ιδιαίτερα παίκτες του τένις και του μπέιζμπολ. Αυτό συμβαίνει και για μια πληθώρα επαγγελμάτων. Αν και οι ρήξεις που προκαλούνται από αθλητικές δραστηριότητες ή εναέρια εργασία συμβαίνουν επίσης σε νεότερους, οι περισσότερες ρήξεις σε νέα άτομα προκαλούνται από τραυματικά αίτια, όπως πτώσεις.

Συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μιας ρήξης στροφικού πετάλου περιλαμβάνουν:

Οι ρήξεις που συμβαίνουν ξαφνικά, όπως από μια πτώση, συνήθως προκαλούν έντονο πόνο. Μπορεί να υπάρχει ένα αίσθημα υπεξαρθρήματος /ανάταξης και άμεση αδυναμία στον βραχίονα σας.

Οι ρήξεις που αναπτύσσονται αργά λόγω υπέρχρησης προκαλούν επίσης πόνο και αδυναμία του βραχίονα. Μπορεί να έχετε πόνο όταν σηκώσετε το χέρι σας ή πόνο που αντανακλά περιφερικά. Στην αρχή, μπορεί να είναι ήπιος και μόνο όταν το σηκώσετε το χέρι πάνω από το κεφάλι σας, όπως φτάνοντας ένα ψηλό ντουλάπι. Φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη, μπορεί να ανακουφίσουν πρώϊμα από τον πόνο.

Με την πάροδο του χρόνου, ο πόνος μπορεί να γίνει πιο αισθητός ακόμα και σε ηρεμία, που δεν υφίεται με φάρμακα. Ο πόνος και η αδυναμία στον ώμο μπορεί να κάνουν τις συνήθεις δραστηριότητες όπως το χτένισμα των μαλλιών σας ή το να φθάσετε το χέρι πίσω στην πλάτη σας πιο δύσκολη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες ρήξεις δεν είναι επώδυνες. Κι αυτές, ωστόσο, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία κίνησης του βραχίονα ή και άλλα συμπτώματα.

Ιατρικό Ιστορικό και Φυσική Εξέταση

Αφού συζητήσετε τα συμπτώματά σας και το γενικότερο ιατρικό σας ιστορικό, ο γιατρός θα εξετάσει τον ώμο σας, ελέγχοντας αν υπάρχει κλινική ευαισθησία σε οποιαδήποτε περιοχή ή αν υπάρχει παραμόρφωση. Για την εκτίμηση του εύρους κίνησης του ώμου σας, ο γιατρός θα μετακινήσει το χέρι σας προς διάφορες κατευθύνσεις, εκτιμώντας παράλληλα και τη δύναμη του χεριού σας.

Ο γιατρός θα ελέγξει και για άλλα προβλήματα της άρθρωσης του ώμου. Μπορεί επίσης να εξετάσει τον αυχένα σας για να βεβαιωθεί ότι ο πόνος δεν προέρχεται από κάποια ενδεχόμενη κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και να αποκλείσει άλλες καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα.

Μέθοδοι Απεικόνισης

Άλλες τεχνικές που μπορεί να βοηθήσουν τον γιατρό να επιβεβαιώσει τη διάγνωσή σας περιλαμβάνουν:

Ακτινογραφίες

Οι πρώτες δοκιμές απεικόνισης που εκτελούνται είναι συνήθως οι ακτινογραφίες. Επειδή οι ακτινογραφίες δεν απεικονίζουν τους μαλακούς ιστούς του ώμου σας όπως το στροφικό πέταλο είναι συνήθως φυσιολογικές ή μπορεί να εμφανίζουν κάποιο μικρό οστεόφυτο.

Μαγνητική τομογραφία (MRI) και υπερηχογράφημα (US)

Αυτές οι μέθοδοι απεικόνισης μπορούν να αναδείξουν καλύτερα μαλακούς ιστούς όπως οι τένοντες του πετάλου στροφέων. Μπορούν να παρουσιάσουν τη ρήξη, το μέγεθός της και την ακριβή της θέση. Μια μαγνητική τομογραφία μπορεί επίσης να δώσει στον γιατρό μια καλύτερη εκτίμηση της ηλικίας της βλάβης, αποκαλύπτοντας την ποιότητα των τενόντων και του βαθμού εκφύλισής τους.

Θεραπευτική Αγωγή

Σε περίπου 80% των ασθενών, η μη χειρουργική θεραπεία ανακουφίζει από τον πόνο και βελτιώνει τη λειτουργία του ώμου. Οι επιλογές συντηρητικής θεραπευτικής αγωγής μπορούν να περιλαμβάνουν:

Ξεκούραση  Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ανάπαυση και περιορισμό των δραστηριοτήτων. Μπορεί επίσης να προτείνει την χρήση φακέλου ανάρτησης για να προστατεύσετε τον ώμο σας και να τον κρατήσετε ακίνητο.

Τροποποίηση δραστηριότητας Αποφύγετε δραστηριότητες που προκαλούν πόνο στον ώμο.

Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα Φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μειώνουν τον πόνο και το οίδημα.

Ασκήσεις Ενδυνάμωσης & Φυσικοθεραπεία Ειδικές ασκήσεις θα αποκαταστήσουν την κίνηση και θα ενισχύσουν τους μύες του ώμου σας. Το ασκησεολόγιο θα περιλαμβάνει ασκήσεις για τη βελτίωση της ελαστικότητας των δομών και του εύρους κίνησης. Η ενδυνάμωση των μυών που στηρίζουν τον ώμο σας μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να αποτρέψει περαιτέρω τραυματισμούς.

Ενέσεις Στεροειδών Εάν η ανάπαυση, τα φάρμακα και η φυσική θεραπεία δεν ανακουφίζουν τον πόνο σας, μπορεί να σας βοηθήσει μία ένεση τοπικού αναισθητικού σε συνδυασμό με κορτιζόνη. Η κορτιζόνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική για όλους τους ασθενείς.

Το κύριο πλεονέκτημα της μη χειρουργικής θεραπείας είναι ότι αποφεύγει κινδύνους χειρουργικής επέμβασης, όπως:

Τα μειονεκτήματα της μη χειρουργικής θεραπείας είναι:

Χειρουργική θεραπεία

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση εάν ο πόνος σας δεν βελτιώνεται με μη χειρουργικές μεθόδους. Ο συνεχής πόνος είναι η κύρια ένδειξη για τη χειρουργική επέμβαση. Αν είστε πολύ δραστήριοι και χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για εναέρια εργασία ή αθλητισμό, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει χειρουργική επέμβαση.

Άλλα σημάδια ότι η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι πλέον μια ενδεικνυόμενη θεραπευτική επιλογή περιλαμβάνουν:

Η χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση μιας ρήξης στροφικού πετάλου συχνότατα περιλαμβάνει επανακαθήλωση του τένοντα στην κεφαλή του βραχιόνιου. Υπάρχουν μερικές τεχνικές επιλογές για την επιδιόρθωση αυτή. Ο ορθοπεδικός χειρουργός θα συζητήσει μαζί σας την καλύτερη διαδικασία για να ικανοποιήσετε τις ατομικές σας ανάγκες υγείας.