ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Meniscal Tears

Εισαγωγή

Η ρήξη μηνίσκου είναι από τις πιο κοινές τραυματικές καταστάσεις στο γόνατο. Οι αθλητές, ιδίως εκείνοι που ασχολούνται με αθλήματα επαφής, διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο για ρήξη. Ωστόσο, οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να τραυματίσει έναν μηνίσκο.

Ανατομία

Τρία οστά συναντώνται για να σχηματίσουν την άρθρωση του γόνατός σας: το μηριαίο, η κνήμη και η επιγονατίδα. Δύο χόνδρινοι σχηματισμοί με σφηνοειδές σχήμα λειτουργούν ως αποσβέστες των κραδασμών μεταξύ των οστών του μηρού και της κνήμης, οι μηνίσκοι. Είναι ανθεκτικοί και ελαστικοί για να βοηθήσουν στην απορρόφηση των κραδασμών της άρθρωσης και να τη διατηρήσουν σταθερή.

Περιγραφή

Οι μηνίσκοι μπορούν τραυματιστούν με διαφορετικούς τρόπους. Οι ρήξεις εξετάζονται από το πώς απεικονίζονται, καθώς και από το σημείο όπου η ρήξη παρατηρείται στον μηνίσκο. Συνήθεις ρήξεις είναι του τύπου δίκην λαβής κάδου, πτερύγιου και ακτινωτή.

Οι ρήξεις που σχετίζονται με τον αθλητισμό εμφανίζονται συχνά μαζί με άλλους τραυματισμούς στο γόνατο, όπως τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Αιτιοπαθογένεση

Ξαφνικές ρήξεις μηνίσκου συμβαίνουν συχνά κατά τη διάρκεια του αθλητισμού. Οι παίκτες μπορεί να στρέψουν, κάποια στιγμή το γόνατο, προκαλώντας τη βλάβη.

Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν εκφυλιστικές ρήξεις μηνίσκου. Ο χόνδρος εξασθενεί και φθείρεται με την πάροδο του χρόνου. Ο ηλικιωμένος, φθαρμένος ιστός είναι πιο επιρρεπής σε ρήξη. Ακόμα και μια ατυχής στροφή όταν σηκωθείτε από μια καρέκλα μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσετε ρήξη, εάν οι μηνίσκοι έχουν εκφυλισθεί.

Συμπτωματολογία

Μπορεί να αισθανθείτε έναν ήχο να συνοδεύει τη ρήξη του μηνίσκου. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν ακόμα και να περπατήσουν μετά από μια τέτοια ρήξη. Πολλοί αθλητές συνεχίζουν να παίζουν. Μετά από 2 έως 3 ημέρες, το γόνατό σας θα γίνει σταδιακά πιο άκαμπτο και πρησμένο.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ρήξης είναι:

Χωρίς θεραπεία, ένα κομμάτι μηνίσκου μπορεί να χαλαρώσει και να αποσπασθεί μέσα στην άρθρωση. Αυτό μπορεί να κάνει το γόνατό σας να υπολειτουργεί και να κλειδώνει.

Κλινική εξέταση

Αφού συζητήσετε για τα συμπτώματα και το γενικότερο ιατρικό σας ιστορικό, ο γιατρός θα σας εξετάσει στο γόνατο. Θα ελέγξει για ευαισθησία στο μεσοδιάστημα όπου βρίσκεται ο μηνίσκος, γεγονός που σηματοδοτεί συχνά ρήξη.

Μια από τα κύριες δοκιμασίες για ρήξη μηνίσκου είναι το test McMurray. Ο γιατρός σας θα λυγίσει το γόνατo και, στη συνέχεια, θα το ισιώσει περιστρέφοντάς το. Αυτό θέτει σε μηχανική επιφόρτιση έναν ρηχθέντα μηνίσκο. Εάν η δοκιμασία είναι θετική η κίνηση θα προκαλέσει έναν ήχο και πόνο.

Τεχνικές Απεικόνισης

Επειδή και άλλα προβλήματα στο γόνατο προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις απεικόνισης για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Ακτινογραφίες

Αν και οι ακτινογραφίες δεν απεικονίζουν μια τέτοια βλάβη, εν τούτοις, μπορεί να καταδείξουν άλλα αίτια πόνου στο γόνατο, όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Μαγνητική τομογραφία (MRI)

Αυτή η τεχνική μπορεί να παρέχει καλύτερες εικόνες των μαλακών ιστών της άρθρωσης του γόνατός σας, όπως ένας μηνίσκος.

Θεραπεία

Ο τρόπος με τον οποίο ο ορθοπεδικός χειρουργός θα αντιμετωπίσει τη ρήξη σας θα εξαρτηθεί από τον τύπο ρήξης που έχετε, το μέγεθος και την τοποθεσία της.

Το εξωτερικό ένα τρίτο του μηνίσκου έχει πλούσια παροχή αίματος. Μία ρήξη σε αυτήν την κόκκινη ζώνη μπορεί να επουλωθεί μόνη της ή συχνά μπορεί να επιδιορθωθεί με χειρουργική επέμβαση. Μια επιμήκης ρήξη είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Αντιθέτως, τα εσωτερικά δύο τρίτα του μηνίσκου δεν διαθέτουν καλή παροχή αίματος. Χωρίς θρεπτικά συστατικά από το αίμα, οι ρήξεις σε αυτήν την λευκή ζώνη δεν μπορούν να επουλωθούν. Αυτές οι σύνθετες περιπτώσεις ρήξεων είναι συχνές σε λεπτούς, φθαρμένους μηνίσκους. Επειδή τα κομμάτια δεν μπορούν να επουλωθούν ξανά σε αυτήν τη ζώνη συνήθως απομακρύνονται χειρουργικά.

Βάσει του τύπου ρήξης, της ηλικίας σας, του επιπέδου δραστηριότητας και τυχόν σχετικών τραυματισμών θα οργανωθεί ένα πλάνο θεραπείας και αντιμετώπισης.

Συντηρητική Θεραπεία

Εάν η ρήξη είναι μικρής έκτασης και εμφανίζεται στην εξωτερική άκρη του μηνίσκου, ενδέχεται να μην απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση. Εφόσον τα συμπτώματά σας δεν επιμείνουν και το γόνατό σας εμφανίζει σταθερότητα η συντηρητική θεραπεία μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε.

RICE

Το πρωτόκολλο RICE είναι αποτελεσματικό για τους περισσότερους τραυματισμούς που σχετίζονται με αθλήματα. Το RICE σημαίνει ανάπαυση, παγοθεραπεία, συμπίεση και ανάρροπη θέση.

Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα

Φάρμακα όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη μειώνουν τον πόνο και το πρήξιμο.

Χειρουργική Θεραπεία

Εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν με τη συντηρητική αντιμετώπιση, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση.

Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι μία από τις πιο συχνά εφαρμοζόμενες χειρουργικές επεμβάσεις. Σε αυτήν, μια μικροσκοπική κάμερα εισάγεται μέσω μιας μικρής τομής (πύλη). Αυτό παρέχει μια σαφή εικόνα του εσωτερικού του γόνατος. Ο ορθοπεδικός χειρουργός σας εισάγει μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία μέσω άλλων πυλών για να μορφοποιήσει και να επιδιορθώσει τη ρήξη.

Μερική Μηνισκεκτομή

Σε αυτήν τη διαδικασία, ο κατεστραμμένος ιστός μηνίσκου κόβεται.

Συρραφή Μηνίσκου

Μερικές ρήξεις μηνίσκου μπορούν να επιδιορθωθούν με συρραφή των αποσχισμένων κομματιών μαζί. Το εάν μια ρήξη μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με συρραφή εξαρτάται από τον τύπο της ρήξης, καθώς και από τη γενικότερη κατάσταση του τραυματισμένου μηνίσκου. Επειδή ο μηνίσκος πρέπει να επουλωθεί, ο χρόνος ανάρρωσης είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι στη μηνισκεκτομή.

Μόλις ολοκληρωθεί η αρχική επούλωση, ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει ασκήσεις αποκατάστασης. 

τακτική άσκηση για την αποκατάσταση της κινητικότητας και της δύναμης του γονάτου σας είναι απαραίτητη. Θα ξεκινήσετε με ασκήσεις βελτίωσης του εύρους κίνησής σας. Οι ασκήσεις ενίσχυσης θα προστεθούν σταδιακά στο πλάνο αποκατάστασης.

Ως επί το πλείστον, η αποκατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι, αν και ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φυσικοθεραπεία σε εξωτερική βάση. Ο χρόνος αποκατάστασης για συρραφή μηνίσκου είναι περίπου 3 μήνες. Η μηνισκεκτομή απαιτεί λιγότερο χρόνο για επούλωση – περίπου 3 έως 4 εβδομάδες.

Αποκατάσταση

Οι ρήξεις μηνίσκου είναι εξαιρετικά κοινά τραύματα στο γόνατο. Με τη σωστή διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση, οι ασθενείς επιστρέφουν συχνά στην πριν τον τραυματισμό καθημερινότητα.

Video

Play Video