ΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ ΙΣΧΙΟΥ

Hip Bursitis

Περιγραφή

Οι θύλακοι (bursae) είναι μικροί ανατομικοί σχηματισμοί σαν σάκοι ζελατινώδους σύστασης και που βρίσκονται σε όλο μας το σώμα, κυρίως γύρω από τον ώμο, τον αγκώνα, το ισχίο, το γόνατο και την πτέρνα. Περιέχουν μια μικρή ποσότητα υγρού, και παρεμβάλλονται μεταξύ οστών και των μαλακών ιστών, δρώντας ως μαξιλάρια για τη μείωση της τριβής.

Η θυλακίτιδα είναι φλεγμονή του θύλακα. Υπάρχουν δύο μεγάλοι θύλακες στο ισχίο που συνήθως ερεθίζονται και φλεγμαίνουν. Ένας καλύπτει το οστικό εκείνο σημείο του ισχίου που ονομάζεται μείζων τροχαντήρας. Η φλεγμονή αυτού του θυλάκου λέγεται θυλακίτιδα μείζονος τροχαντήρα.

Ένας άλλος θύλακος, εκείνος του λαγονοψοϊτη μυός, βρίσκεται στο εσωτερικό (πλευρά της βουβωνικής χώρας) του ισχίου. Όταν αυτός ο θύλακος φλεγμαίνει αναφέρεται επίσης μερικές φορές ως θυλακίτιδα ισχίου, αλλά ο πόνος βρίσκεται στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Αυτή η πάθηση δεν είναι τόσο συχνή όσο η θυλακίτιδα του τροαχαντήρα, αλλά αντιμετωπίζεται με παρόμοιο τρόπο.

Συμπτωματολογία

Το κύριο σύμπτωμα της τροχαντηρίτιδας είναι ο πόνος στο πλάι του ισχίου. Ο πόνος συνήθως εκτείνεται στο εξωτερικό της περιοχής του μηρού. Στα αρχικά στάδια, ο πόνος συνήθως περιγράφεται ως έντονος και διαξιφιστικός. Αργότερα, μπορεί να γίνει περισσότερο αμβλύς και να αντανακλά σε μια μεγαλύτερη περιοχή του ισχίου.

Συνήθως, ο πόνος είναι εντονότερος τη νύχτα, όταν ξαπλώνετε πάνω στο προσβεβλημένο ισχίο και όταν σηκώνεστε από μια καρέκλα αφού καθίσετε για λίγο. Μπορεί επίσης να επιδεινωθεί με παρατεταμένο περπάτημα, ανέβασμα σκαλοπατιών ή σε θέση οκλαδόν.

Παράγοντες κίνδυνου εκδήλωσης

Η θυλακίτιδα του ισχίου μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά είναι πιο συχνή σε γυναίκες και μεσήλικες ή ηλικιωμένους. Είναι λιγότερο συχνό στους νεότερους και στους άνδρες.

Οι ακόλουθοι παράγοντες κινδύνου έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη θυλακίτιδας ισχίου:

Κλινική εξέταση

Για τη διάγνωση της θυλακίτιδας του ισχίου, ο γιατρός θα κάνει μια ολοκληρωμένη φυσική εξέταση, αναζητώντας ψηλαφητικά ευαισθησία στην περιοχή του τροχαντήρα. Μπορεί επίσης να κάνει επιπλέον εξετάσεις για να αποκλείσει άλλους πιθανούς τραυματισμούς ή καταστάσεις. Αυτές οι δοκιμές μπορούν να περιλαμβάνουν μελέτες απεικόνισης, όπως ακτινογραφίες, σάρωση οστών με αξονική τομογραφία και απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI).

Συντηρητική Θεραπεία

Η αρχική θεραπεία για θυλακίτιδα ισχίου δεν περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση. Πολλά άτομα με θυλακίτιδα ισχίου μπορούν να ανακουφισθούν με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:

Τροποποίηση δραστηριότητας

Αποφύγετε τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ)

Η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη, η πιροξικάμη, η σελεκοξίμπη και άλλα, μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο και να ελέγξουν τη φλεγμονή. Χρησιμοποιήστε τα ΜΣΑΦ προσεκτικά και για περιορισμένες χρονικές περιόδους. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα ΜΣΑΦ που χρησιμοποιείτε. Τα ΜΣΑΦ μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες εάν έχετε ορισμένες ιατρικές καταστάσεις ή παίρνετε ορισμένα φάρμακα.

Βοηθήματα βάδισης

Χρησιμοποιήστε μπαστούνι ή πατερίτσες για μια εβδομάδα ή περισσότερο όταν χρειάζεται.

Φυσικοθεραπεία

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ασκήσεις για να αυξηθεί η δύναμη και το εύρος κίνησης του ισχίου. Μπορείτε να κάνετε αυτές τις ασκήσεις μόνοι σας, ή με τη βοήθεια ενός φυσιοθεραπευτή που μπορεί να σας διδάξει το ασκησεολόγιο αλλά και να χρησιμοποιήσετε άλλες θεραπείες όπως θεραπεία με χειρομαλάξεις, πάγο, θερμότητα ή χρήση υπερήχων.

Έγχυση Στεροειδών

Η ένεση ενός κορτικοστεροειδούς μαζί με ένα τοπικό αναισθητικό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της θυλακίτιδας του ισχίου. Αυτή είναι μια απλή και αποτελεσματική θεραπεία που μπορεί να γίνει στο ιατρείο. Περιλαμβάνει μία μόνο ένεση στον θύλακα. Η ένεση μπορεί να παρέχει προσωρινή (μήνες) ή μόνιμη ανακούφιση. Εάν ο πόνος και η φλεγμονή επιστρέψουν, μπορεί να χρειαστεί μια άλλη ένεση ή δύο, σε απόσταση μερικών μηνών. Είναι σημαντικό να περιοριστεί ο αριθμός των ενέσεων, καθώς οι παρατεταμένες κορτικοστεροειδείς ενέσεις μπορεί να βλάψουν τους γύρω ιστούς.

Χειρουργική Θεραπεία

Σπάνια απαιτείται χειρουργική επέμβαση για θυλακίτιδα ισχίου. Εάν ο θύλακος παραμένει φλεγμαίνων και οδυνηρός και αφού έχουν δοκιμαστεί όλες οι συντηρητικές θεραπείες, ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική αφαίρεση του θύλακα. Η αφαίρεση του θύλακα δεν βλάπτει το ισχίο και το ισχίο μπορεί να λειτουργήσει κανονικά χωρίς αυτό. Μια νεότερη τεχνική που κερδίζει δημοτικότητα είναι η αρθροσκοπική αφαίρεση του θυλάκου. Σε αυτήν την τεχνική, ο θύλακος αφαιρείται μέσω μιας μικρής τομής πάνω από το ισχίο. Μια μικρή κάμερα, ή αρθροσκόπιο, τοποθετείται σε μια δεύτερη τομή, ώστε ο γιατρός να μπορεί να καθοδηγεί μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία και να αποκόψει τον θύλακο. Αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι λιγότερο επεμβατική και η ανάρρωση είναι ταχύτερη και λιγότερο επώδυνη. Και οι δύο τύποι χειρουργικών επεμβάσεων πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς ασθενείς (την ίδια ημέρα), οπότε δεν απαιτείται συνήθως διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

Αποκατάσταση

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να αναμένεται μια σύντομη περίοδος αποκατάστασης. Οι περισσότεροι ασθενείς θεωρούν ότι η χρήση βακτηριών για μερικές ημέρες είναι χρήσιμη. Είναι λογικό να σηκωθείτε και να περπατήσετε το βράδυ μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ο πόνος από τη χειρουργική επέμβαση συνήθως εξαφανίζεται μετά από μερικές ημέρες.

Πρόληψη

Αν και η θυλακίτιδα του ισχίου δεν μπορεί πάντα να προληφθεί, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την επιδείνωση της φλεγμονής: