ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΙΣΧΙΟΥ

Osteoarthritis of the Hip

Ενώ μερικές φορές ονομάζεται και αρθρίτιδα από φθορά, η οστεοαρθρίτιδα είναι μια συνήθης κατάσταση που πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν κατά τη μέση ηλικία ή και αργότερα. Το 2011, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 28 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος, αλλά συνήθως αναπτύσσεται σε αρθρώσεις που φέρουν βάρος, όπως το γόνατο και το ισχίο.

Η οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο προκαλεί πόνο και δυσκαμψία. Μπορεί να είναι δύσκολο να εκτελέσει κάποιος τις καθημερινές του δραστηριότητες, όπως να λυγίζει το σώμα για να δέσει ένα κορδόνι στο παπούτσι, να σηκωθεί από μια καρέκλα ή να κάνει έναν σύντομο περίπατο.

Επειδή η οστεοαρθρίτιδα επιδεινώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει κάποια μορφή θεραπείας, τόσο πιο πιθανό είναι να μειωθεί η επίδρασή της στη ζωή του ασθενούς. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστεί κάποιος τον πόνο και να παραμείνει δραστήριος.

Ανατομία

Το ισχίο είναι μία από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις του σώματος. Είναι μια άρθρωση τύπου ένωση σφαίρας και υποδοχή της. Η υποδοχή σχηματίζεται από την κοτύλη, η οποία είναι μέρος του οστού της λεκάνης. Η σφαίρα είναι η μηριαία κεφαλή, το οποίο είναι το άνω άκρο του μηριαίου οστού (μηρός).

Οι επιφάνειες των οστών της σφαίρας και της υποδοχής καλύπτονται με αρθρικό χόνδρο, μια λεία και ολισθηρή επιφάνεια που προστατεύει, λιπαίνει και απορροφά τους κραδασμούς των οστών και τους επιτρέπει να κινούνται εύκολα.

Η έσω επιφάνεια της άρθρωσης καλύπτεται από μια λεπτή επένδυση που ονομάζεται υμένας (synovium). Σε ένα υγιές ισχίο, ο αρθρικός υμένας παράγει μια μικρή ποσότητα υγρού που λιπαίνει τον χόνδρο και βοηθά στην κίνηση.

Περιγραφή

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστικού τύπου αρθρίτιδα που εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, αν και μπορεί φυσικά σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες να εμφανιστεί και νωρίτερα.

Στην οστεοαρθρίτιδα, ο χόνδρος στην άρθρωση του ισχίου σταδιακά φθείρεται με την πάροδο του χρόνου. Καθώς ο χόνδρος φθείρεται, γίνεται άγριος και τραχύς και ο προστατευτικός χώρος των αρθρώσεων μεταξύ των οστών μειώνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τριβή των οστών. Για να αντισταθμισθεί η φθορά του χόνδρου, τα κατεστραμμένα οστά μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται προς τα έξω και να σχηματίσουν οστεόφυτα. Η οστεοαρθρίτιδα αναπτύσσεται αργά και ο πόνος που προκαλεί επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Αιτιοπαθογένεση

Η οστεοαρθρίτιδα δεν έχει καμία συγκεκριμένη αιτία, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να σας καταστήσουν πιο επιρρεπή να αναπτύξετε την ασθένεια, όπως:
Ακόμα κι αν δεν έχετε κάποιον από τους παράγοντες κινδύνου που αναφέρονται παραπάνω, μπορείτε ακόμα να αναπτύξετε οστεοαρθρίτιδα

Συμπτωματολογία

Το πιο κοινό σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας ισχίου είναι ο πόνος γύρω από την άρθρωση του ισχίου. Συνήθως, ο πόνος αναπτύσσεται αργά και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, αν και είναι επίσης δυνατή μια αιφνίδια έναρξη. Ο πόνος και η δυσκαμψία μπορεί να είναι εντονότεροι το πρωί ή κατά την έγερση από καθιστή θέση ή μετά από ξεκούραση και άμεση έναρξη κινητικότητας. Με την πάροδο του χρόνου, τα επώδυνα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται πιο συχνά, ακόμα και στην ανάπαυση ή τη νύχτα. Επιπλέον συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Κλινική εξέταση

Κατά τη διάρκεια της ιατρικής σας επίσκεψης, ο γιατρός θα μιλήσει μαζί σας για τα συμπτώματά σας και το γενικότερο ιατρικό ιστορικό σας, θα διενεργήσει κλινική εξέταση και ενδεχομένως να ζητήσει κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες.

Κατά τη φυσική εξέταση, ο γιατρός σας θα αναζητήσει:

Τεχνικές απεικόνισης

Ακτινογραφίες

Αποτελούν εξέταση που δημιουργεί λεπτομερείς εικόνες πυκνών δομών, όπως τα οστά. Οι ακτινογραφίες ενός αρθριτικού ισχίου μπορεί να παρουσιάζουν στένωση του χώρου των αρθρώσεων, μεταβολές στα οστά και σχηματισμό οστεοφύτων.

Άλλες Τεχνικές Απεικόνισης

Περιστασιακά, μπορεί να χρειαστεί σάρωση μαγνητικής τομογραφίας (MRI), σάρωση υπολογιστικής τομογραφίας (CT) για τον καλύτερο προσδιορισμό της κατάστασης των οστών και των μαλακών ιστών του ισχίου σας.

Θεραπεία

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στη βελτίωση της κινητικότητας.

Συντηρητική Θεραπεία

Όπως και με άλλες αρθριτικές παθήσεις, η πρώιμη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι μη χειρουργική. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια σειρά θεραπευτικών επιλογών.

Τροποποίηση Δραστηριοτήτων

Ορισμένες αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή μπορούν να προστατεύσουν την άρθρωση του ισχίου και να επιβραδύνουν την πρόοδο της οστεοαρθρίτιδας.

Φυσικοθεραπεία

Συγκεκριμένες ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του εύρους κίνησης και της ευελιξίας, καθώς και στην ενδυνάμωση των μυών στο ισχίο και το πόδι σας. Ο γιατρός και ο φυσιοθεραπευτής σας μπορεί να σας βοηθήσει να ακολουθήσετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας.

Βοηθήματα Βάδισης

Η χρήση υποστηριγμάτων βάδισης όπως μπαστούνι, βακτηρίες μασχάλης ή αντιβραχίου, μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα και την ανεξαρτησία. Η χρήση βοηθημάτων, όπως χειριστήρια με μακριές λαβές, για να μαζέψετε πράγματα από χαμηλά, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε κινήσεις που μπορεί να προκαλέσουν πόνο.

Φάρμακα

Εάν ο πόνος σας επηρεάζει την καθημερινή σας ρουτίνα ή δεν ανακουφίζεται από άλλες μη χειρουργικές μεθόδους, ο γιατρός σας μπορεί να προσθέσει φάρμακα στο θεραπευτικό σας πρόγραμμα.

Χειρουργική Θεραπεία

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση εάν ο πόνος σας από αρθρίτιδα προκαλεί αναπηρία και δεν μπορεί πλέον να ανακουφιστεί με τη συντηρητική θεραπεία.

Οστεοτομία

Είτε η κεφαλή του μηρού είτε η κοτύλη ευθυγραμμίζονται χειρουργικά, ώστε να αφαιρείται η πίεση από την άρθρωση του ισχίου. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται σπάνια για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου.

Επανεμφάνιση ισχίου

Σε αυτήν τη διαδικασία μερικής αντικατάστασης του ισχίου, το κατεστραμμένο οστό και ο χόνδρος στην κοτύλη (υποδοχή ισχίου) αφαιρούνται και αντικαθίστανται με μεταλλικό κέλυφος. Το κεφάλι του μηρού, ωστόσο, δεν αφαιρείται, αλλά αντίθετα καλύπτεται με λείο μεταλλικό κάλυμμα.

Ολική αντικατάσταση ισχίου

Ο γιατρός σας θα αφαιρέσει τόσο την εκφυλισμένη κοτύλη όσο και τη μηριαία κεφαλή και στη συνέχεια θα τοποθετήσει νέες μεταλλικές, πλαστικές ή κεραμικές επιφάνειες αρθρώσεων για να αποκαταστήσει τη λειτουργία του ισχίου σας.

Στην ολική αντικατάσταση ισχίου, τόσο η κεφαλή του μηρού όσο και η κοτύλη αντικαθίστανται από τεχνητά τμήματα.

Επιπλοκές

Αν και είναι πιθανές επιπλοκές με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας θα λάβει μέτρα για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων. Οι πιο συχνές επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης περιλαμβάνουν:

Αποκατάσταση

Μετά από κάθε είδους χειρουργική επέμβαση για οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, υπάρχει μια περίοδος ανάρρωσης. Ο χρόνος ανάρρωσης και η αποκατάσταση εξαρτώνται από τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φυσιοθεραπεία για να σας βοηθήσει να ανακτήσετε δύναμη στο ισχίο σας και να αποκαταστήσετε το εύρος κίνησης. Μετά τη διαδικασία, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα μπαστούνι, πατερίτσες ή έναν περιπατητή για λίγο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση ανακουφίζει τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας και καθιστά δυνατή την ευκολότερη εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων.

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει διεισδύσει σημαντικά στον χώρο της χειρουργικής του ισχίου. Έτσι αναπτύχθηκαν συστήματα ρομποτικής υποβοήθησης ή και ρομποτικοί βραχίονες που προσδίδουν μεγαλύτερη ακρίβεια στην χειρουργική τεχνική.