ΜΥΪΚΕΣ ΘΛΑΣΕΙΣ ΜΗΡΟΥ

Hip Fractures

Περιγραφή

Η μυϊκή θλάση (μυϊκό τράβηγμα ή ρήξη) είναι ένας κοινός τραυματισμός, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων που συμμετέχουν σε αθλήματα. Ο μηρός έχει τρείς ομάδες ισχυρών μυών: τους μύες του οπίσθιου μηρού (hamstrings), τους μύες του τετρακέφαλου στον πρόσθιο μηρό και τους προσαγωγούς μύες εσωτερικά στο μηρό. Ο τετρακέφαλος μυς και οι οπίσθιοι μηριαίοι συνεργάζονται για να ορθώνουν το σώμα και να λυγίσουν το γόνατο. Οι προσαγωγοί μύες φέρουν τα κάτω άκρα στη μέση γραμμή.

Οι μυϊκές ομάδες των hamstrings και του τετρακέφαλου διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για μυϊκές θλάσεις επειδή διασχίζουν τις αρθρώσεις και του ισχίου και του γόνατος. Χρησιμοποιούνται επίσης για δραστηριότητες υψηλής ταχύτητας, όπως αγώνες ταχύτητας και διαφόρων αθλημάτων τρέξιμο, εμπόδια, άλμα, ποδόσφαιρο, μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Μυϊκές θλάσεις συμβαίνουν συνήθως όταν ένας μυς διατείνεται πέραν των ορίων του, σκίζοντας τις μυϊκές ίνες. Αυτός ο τραυματισμός εμφανίζεται συχνά κοντά στο σημείο όπου ο μυς ενώνεται με τον σκληρό, ινώδη συνδετικό ιστό του τένοντα. Ένα άμεσο πλήγμα στον μυ μπορεί επίσης να προκαλέσει παρόμοιο τραυματισμό. Οι μυϊκές καταπονήσεις στο μηρό μπορεί να είναι αρκετά επώδυνες. Είναι σημαντικό να αφήσετε τον μυ να επουλωθεί σωστά και να ακολουθήσετε προληπτικές οδηγίες από το γιατρό σας.

Συμπτωματολογία

Ένα άτομο που βιώνει μυϊκή καταπόνηση στο μηρό περιγράφει συχνά ένα αίσθημα αναπήδησης ή σχισίματος καθώς ο μυς τραυματίζεται. Ο πόνος είναι ξαφνικός και μπορεί να είναι και ιδιαίτερα σοβαρός. Η περιοχή γύρω από τον τραυματισμό μπορεί να είναι ευαίσθητη στην αφή, με ορατό μωλωπισμό εάν συνυπάρξει και ρήξη αγγείων. Οίδημα και περιοχές εκχύμωσης συχνά εκτείνονται κάτω από το μηρό στη γαστροκνημία και στα σφυρά. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και μία ή δύο ημέρες μετά τον τραυματισμό.

Κλινική εξέταση

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει για τον τραυματισμό και θα εξετάσει το μηρό σας για ευαισθησία ή μώλωπες. Μπορεί να σας ζητηθεί να λυγίσετε ή να ισιώσετε το γόνατο ή / και το γοφό σας, ώστε ο γιατρός να μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Ίσως χρειαστεί ακτινογραφία εάν υπάρχει πιθανό κάταγμα ή άλλος τραυματισμός στο οστό ή και μια μαγνητική τομογραφία (MRI) για περαιτέρω αξιολόγηση των μυών και των τενόντων στο πόδι σας.

Οι μυϊκές θλάσεις βαθμολογούνται ανάλογα με τη σοβαρότητά τους. Μια θλάση πρώτου βαθμού είναι ήπια και συνήθως θεραπεύεται εύκολα, ενώ μια θλάση τρίτου βαθμού είναι ένας σοβαρός τραυματισμός που μπορεί να χρειαστεί μήνες για να επουλωθεί.

Θεραπεία

Οι περισσότερες θλάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με το πρωτόκολλο RICE. Το RICE σημαίνει ανάπαυση, παγοθεραπεία, συμπίεση και ανάρροπη θέση
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει και ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, όπως η ιβουπροφαίνη, για την ανακούφιση του πόνου. Καθώς ο πόνος και το πρήξιμο υποχωρούν, η φυσιοθεραπεία θα βοηθήσει στη βελτίωση του εύρους κίνησης και της δύναμης. Ο μυς πρέπει να είναι σε πλήρη ισχύ και χωρίς πόνο πριν επιστρέψετε στον αθλητισμό. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη πρόσθετου τραυματισμού.

Πρόληψη

Παράγοντες Κινδύνου

Προφυλάξεις

Μπορείτε να λάβετε τις ακόλουθες προφυλάξεις για να αποφύγετε την καταπόνηση των μυών: