ΩΛΕΝΙΑ ΝΕΥΡΙΤΙΔΑ ΑΓΚΩΝΑ

Ulnar Nerve Entrapment at the Elbow - Cubital Tunnel Syndrome

Εισαγωγή

Ωλένια νευρίτιδα στον αγκώνα συμβαίνει όταν το ωλένιο νεύρο παγιδεύεται στον βραχίονα όταν συμπιεστεί ή ερεθιστεί.

Το ωλένιο νεύρο είναι ένα από τα τρία κύρια νεύρα στο χέρι σας. Κατέρχεται από το λαιμό κάτω στο χέρι και μπορεί να παγιδευθεί σε διάφορα σημεία κατά μήκος της οδού του, όπως κάτω από την κλείδα ή στον καρπό. Ο συνηθέστερος τύπος, όμως, παγίδευσης του νεύρου είναι πίσω από το εσωτερικό μέρος του αγκώνα. Η πίεση του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα ονομάζεται ωλένια νευρίτιδα στον αγκώνα.

Το μούδιασμα και το αίσθημα νυγμών στο χέρι και στα δάχτυλα είναι συνηθισμένα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητική προσέγγιση όπως με τροποποίηση δραστηριοτήτων και με χρήση κάποιου νάρθηκα. Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν βελτιώσει τα συμπτώματά σας ή εάν η πίεση του νεύρου προκαλεί μυϊκή αδυναμία ή δυσλειτουργία στο χέρι σας, ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.

Ανατομία

Στον αγκώνα, το ωλένιο νεύρο κατέρχεται μέσα από μια σήραγγα ιστών που αφορίζεται από μια αύλακα οστών στην έσω μεριά του αγκώνα σας. Το πιο εσωτερικό σημείο ορίζεται από τον έσω επικόνδυλο. Στο σημείο αυτό το νεύρο βρίσκεται αρκετά επιφανειακά κοντά στο δέρμα και η πρόσκρουση σε αυτό το σημείο του νεύρου δημιουργεί ένα αίσθημα ηλεκτρικού ρεύματος και μούδιασμα.

Περιφερικότερα του αγκώνα, το ωλένιο νεύρο διέρχεται κάτω από τους μύες στο εσωτερικό του αντιβραχίου και στο χέρι στο πλάι της παλάμης προς το μικρό δάχτυλο. Καθώς το νεύρο εισέρχεται στο χέρι, περνά μέσω μιας άλλης ανατομικής σηραγγώδους δομής το κανάλι του Guyon.

Το ωλένιο νεύρο είναι υπεύθυνο για την αισθητικότητα στο μικρό δάχτυλο και στο μισό παράμεσο. Ελέγχει επίσης τους περισσότερους από τους μικρούς μυς στο χέρι που προσφέρουν την λεπτή κινητικότητα και δεξιοτεχνία στο χέρι και μερικούς από μεγαλύτερους μύες του αντιβραχίου που ελέγχουν τον ισχυρό δραγμό.

ΑΙΤΙΑ

Σε πολλές περιπτώσεις συνδρόμου ωλένιας νευρίτιδας στον αγκώνα, τα ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά. Το ωλένιο νεύρο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην πίεση στην περιοχή του αγκώνα επειδή διέρχεται μέσα από ένα αρκετά στενό διάστημα με πολύ μικρή προστασία υπερκείμενων μαλακών μορίων.


Κοινά Αίτια Πίεσης

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν πίεση στο νεύρο στον αγκώνα:

Παράγοντες Κινδύνου

Μερικοί παράγοντες σας θέτουν περισσότερο σε κίνδυνο για την ανάπτυξη του συνδρόμου. Αυτά περιλαμβάνουν:

Συπτοματολογία

Το σύνδρομο παγίδευσης του ωλενίου νεύρου προκαλεί πόνο στο εσωτερικό του αγκώνα. Τα περισσότερα από τα συμπτώματα, ωστόσο, εμφανίζονται περιφερικότερα, στο χέρι σας.

Αρχικά μέτρα

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να βοηθήσετε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Εάν η συμπτωματολογία σας επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες ή αν διαρκεί περισσότερο από μερικές εβδομάδες, φροντίστε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας.

Ιατρικό ιστορικό & φυσική εξέταση

Ο γιατρός θα συζητήσει μαζί σας για το γενικότερο ιατρικό σας ιστορικό και την υγεία σας. Θα ρωτήσει για την εργασία σας, τις δραστηριότητές σας και τα φάρμακα που παίρνετε. Αφού συζητήσετε τα συμπτώματά σας και το ιατρικό ιστορικό, ο γιατρός θα εξετάσει το άνω άκρο σας πλήρως για να προσδιορίσει ποιο νεύρο συμπιέζεται και πού εστιάζεται η πίεση. Ορισμένες από τις δοκιμασίες φυσικής εξέτασης που μπορεί να διενεργήσει ο γιατρός σας περιλαμβάνουν:

Απεικονιστικές μέθοδοι

Ακτινογραφίες Αυτές οι μέθοδοι απεικόνισης παρέχουν λεπτομερείς εικόνες πυκνών δομών, όπως τα οστά. Οι περισσότερες αιτίες συμπίεσης του ωλενίου νεύρου δεν μπορούν να παρατηρηθούν σε μια ακτινογραφία. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει ακτινογραφίες του αγκώνα ή του καρπού σας για να ανιχνεύσει οστεόφυτα, αρθρίτιδα ή άλλες οστικές παραμορφώσεις που μπορεί να συμπιέζουν το νεύρο.

Μελέτες αγωγιμότητας νεύρων Αυτές οι δοκιμές μπορούν να καθορίσουν πόσο καλά λειτουργεί το νεύρο και να βοηθήσουν να εντοπιστούν τα σημεία που συμπιέζονται.

Τα νεύρα είναι σαν ηλεκτρικά καλώδια που ταξιδεύουν μέσα στο σώμα μεταφέροντας μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών σας. Όταν ένα νεύρο δεν λειτουργεί καλά, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να μεταφερθεί η πληροφορία που μεταφέρει.

Κατά τη διάρκεια μιας δοκιμασίας αγωγιμότητας νεύρων, το νεύρο διεγείρεται σε ένα σημείο του και μετράται ο χρόνος που χρειάζεται για να υπάρξει απόκριση. Αρκετές θέσεις κατά μήκος του νεύρου θα δοκιμαστούν ενώ η περιοχή όπου η απάντηση παίρνει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να ανταποκριθεί είναι πιθανά ο τόπος όπου το νεύρο είναι συμπιεσμένο.

Οι μελέτες αγωγιμότητας των νεύρων μπορούν επίσης να καθορίσουν εάν η συμπίεση προκαλεί επίσης μυϊκή βλάβη. Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας, μικρές βελόνες τοποθετούνται σε μερικούς από τους μύες που ελέγχει το υπό έλεγχο νεύρο. Η βλάβη των μυών αποτελεί ένδειξη σοβαρότερο βαθμού συμπίεσης.

Θεραπεία

Εκτός από την περίπτωση συμπίεσης που έχει προκαλέσει απώλεια μυϊκής μάζας, ο γιατρός πιθανότατα θα συστήσει αρχικά μη χειρουργική θεραπεία.
Συντηρητική Θεραπεία

Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα Εάν τα συμπτώματά σας είναι σε αρχικό στάδιο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει κάποιο αντιφλεγμονώδες φάρμακο, όπως την ιβουπροφαίνη, για να συμβάλει στη μείωση του οιδήματος πέριξ του νεύρου.

Αν και τα στεροειδή, όπως η κορτιζόνη, είναι πολύ αποτελεσματικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, οι ενέσεις στεροειδών γενικά δεν χρησιμοποιούνται επειδή υπάρχει κίνδυνος βλάβης στο νεύρο.

Χρήση Νάρθηκα Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα νάρθηκα με άνετα ένθετα για νυχτερινή χρήση ώστε να κρατήσει τον αγκώνα σας σε ευθεία θέση.

Ασκήσεις Ολίσθησης Νεύρου Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι οι ασκήσεις ολίσθησης του νεύρου μέσα στο ανατομικό του τούνελ στον αγκώνα και το κανάλι του Guyon στον καρπό μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποφυγή δυσκαμψίας στο χέρι και στον καρπό.

Χειρουργική θεραπεία

Ο γιατρός θα σας συστήσει χειρουργική επέμβαση αποσυμπίεσης του νεύρου εάν:

Υπάρχουν μερικές διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις που θα ανακουφίσουν την πίεση στο ωλένιο νεύρο στον αγκώνα. Ο ορθοπεδικός χειρουργός θα μιλήσει μαζί σας για την επιλογή που θα ήταν καλύτερη για εσάς.

Αυτές οι επεμβάσεις εκτελούνται συχνότερα σε εξωτερική βάση, ως One Day Clinic, ενώ μερικοί ασθενείς μπορεί και να διανυκτερεύσουν.

Αποσυμπίεση Ωλενίου Νεύρου Σε αυτή την επέμβαση, τέμνονται τα υπερκείμενα του νεύρου συνδεσμικά στοιχεία στο ύψος του έσω επικόνδυλου . Αυτό αυξάνει το μέγεθος του καναλιού και μειώνει την πίεση στο νεύρο.

Μετά τη διαδικασία αυτή, τα μαλακά στοιχεία της περιοχής επουλώνονται σε χαλαρή θέση και έτσι δημιουργείται νέος ιστός, που επιτρέπει περισσότερο χώρο για να ολισθαίνει το ωλένιο νεύρο.

Η αποσυμπίεση του ωλενίου νεύρου λειτουργεί καλύτερα όταν η συμπίεση είναι ήπια ή μέτρια και το νεύρο δεν μετατοπίζεται επί τα έσω του έσω επικόνδυλου όταν ο αγκώνας είναι σε κάμψη.

Πρόσθια Μεταφορά Ωλενίου Νεύρου Σε πολλές περιπτώσεις, το νεύρο μετακινείται από τη θέση πρόσθια του έσω επικόνδυλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις χειρουργικά μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κανάλι ενδομυϊκά πρόσθια και να μην εγκλωβίζεται το νεύρο στον έσω επικόνδυλο όταν λυγίζετε τον αγκώνα σας. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται πρόσθια μεταφορά του ωλενίου νεύρου.

Για την πρόσθια μεταφορά γίνεται μια τομή κατά μήκος του εσωτερικού του αγκώνα.


Το νεύρο μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το δέρμα και το λίπος, αλλά πάνω από το μυ (υποδόρια μεταφορά) ή μέσα στον μυ (ενδομυϊκή μεταφορά) ή κάτω από τον μυ (υπομυϊκή μεταφορά).


Έσω Επικονδυλεκτομή Μια άλλη χειρουργική επιλογή είναι η αφαίρεση μέρους του έσω επικόνδυλου. Όπως και η πρόσθια μεταφορά του νεύρου, έτσι και αυτή η τεχνική εμποδίζει το νεύρο να παγιδευτεί και να διαταθεί όταν ο αγκώνας είναι σε κάμψη.


Ενδοσκοπική Αποσυμπίεση Μια τεχνική πιο σύγχρονη είναι η χρήση ενός συστήματος οπτικής κάμερας σε συνδυασμό με ειδικό μαχαιρίδιο επάνω σε μια ειδικά σχεδιασμένη λαβή με σκανδάλη. Αφού δημιουργηθεί μια μικρή τομή στο δέρμα και τους υπερκείμενους του νεύρου ιστούς εισέρχεται το σύστημα αυτό και με τη βοήθεια ενός μόνιτορ ελέγχουμε την αποσυμπίεση από το μαχαιρίδιο.

Αποκατάσταση

Ανάλογα με τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης, ίσως χρειαστεί να φορέσετε ένα νάρθηκα για μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση. Μια υπομυϊκή μεταφορά απαιτεί συνήθως μεγαλύτερο χρόνο (3 έως 6 εβδομάδες) σε νάρθηκα.

Ο χειρουργός σας μπορεί να συστήσει ασκήσεις φυσικoθεραπείας για να σας βοηθήσει να ανακτήσετε δύναμη και κίνηση στο χέρι σας, ενώ θα σας συμβουλεύσει για το πότε θα είναι ασφαλές να επιστρέψετε σε όλες τις κανονικές σας δραστηριότητες.

Χειρουργική Πρόγνωση

Τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης είναι γενικά καλά. Κάθε μέθοδος χειρουργικής επέμβασης έχει ένα παρόμοιο ποσοστό επιτυχίας για περιπτώσεις ρουτίνας συμπίεσης νεύρων. Εάν το νεύρο είναι έντονα συμπιεσμένο ή εάν υπάρχει μυϊκή αδυναμία ή και ατροφία, το νεύρο μπορεί να μην είναι σε θέση να επιστρέψει στο φυσιολογικό και κάποια συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν ακόμα και μετά την επέμβαση. Τα νεύρα αναρρώνουν αργά και μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να μάθουμε πόσο καλά θα αποκατασταθεί το νεύρο μετά τη χειρουργική επέμβαση.