ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΙΠΠΟΥΡΙΔΑΣ

Cauda Equina Syndrome

Εισαγωγή

Αν και ο πόνος στα πόδια είναι μια συχνή κατάσταση και συνήθως υφίεται χωρίς χειρουργική επέμβαση, το σύνδρομο ιππουρίδας, όταν εμφανισθεί, μια σπάνια επιπλοκή που αφορά στις νευρικές ρίζες (cauda equina) στο κατώτερο (οσφυϊκό) άκρο του νωτιαίου μυελού, αποτελεί μία επείγουσα κατάσταση που απαιτεί χειρουργική παρέμβαση.

Ως προέκταση του εγκεφάλου, οι ρίζες των νεύρων στέλνουν και λαμβάνουν μηνύματα προς και από τα ενδοπυελικά όργανα και τα κάτω άκρα. Το σύνδρομο εμφανίζεται όταν οι ρίζες των νεύρων στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης συμπιέζονται, καταργώντας αισθητικότητα και κίνηση στα εν λόγω όργανα. Τα νεύρα που ελέγχουν τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε βλάβες, λόγω του συνδρόμου αυτού.

Αν οι ασθενείς δεν αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια για την ανακούφιση από την πίεση των νεύρων, μπορεί να οδηγηθούν σε μόνιμη παράλυση, μειωμένο νευρολογικό έλεγχο της ουροδόχου κύστης ή / και του εντέρου, απώλεια της σεξουαλικής λειτουργικότητας και άλλα προβλήματα. Ακόμη και με άμεση θεραπεία, μπορεί να μην ανακτηθεί πλήρως η λειτουργικότητα.

Αίτιο παθολογία

Το σύνδρομο ιππουρίδας μπορεί να προκληθεί από κήλη, όγκο, λοίμωξη, κάταγμα ή στένωση του σπονδυλικού σωλήνα

Συμπτώματα

Παρόλο που απαιτείται έγκαιρη θεραπεία για την πρόληψη μόνιμων προβλημάτων, το σύνδρομο μπορεί να είναι δύσκολο ακόμα και να διαγνωσθεί και να διαλάθει γενικά της προσοχής. Τα συμπτώματα ποικίλλουν σε ένταση και μπορεί να εξελιχθούν αργά με την πάροδο του χρόνου.

Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας αν έχετε:

Κλινική εξέταση

Ως προς τη διάγνωση του συνδρόμου, ο γιατρός θα αξιολογήσει το ιατρικό σας ιστορικό, θα διενεργήσει μια πλήρη κλινική εξέταση και θα διεξάγει κάποιες απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις.

Ιατρικό Ιστορικό

Περιγράψτε την εικόνα της γενικότερης υγείας σας, πότε άρχισε η εκδήλωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου και πως αυτό επηρεάζει τις δραστηριότητές σας.

Φυσική εξέταση

Ο γιατρός θα αξιολογήσει τη σταθερότητα, την αισθητικότητα, τη δύναμη, τα αντανακλαστικά, την ευθυγράμμιση και την κινητικότητα. Θα σας ζητηθεί να σταθείτε όρθιοι, να καθίσετε, να περπατήσετε στις πτέρνες και τις μύτες των ποδιών σας, να σκύψετε προς τα εμπρός, προς τα πίσω και προς τα πλάγια και να σηκώσετε τα πόδια σας σε έκταση ενώ βρίσκεστε ξαπλωμένοι. Θα ελέγξει τον τόνο και την αισθητικότητα περιπρωκτικά. Μπορεί να χρειαστεί να διεξαχθούν και εξετάσεις αίματος.

Διαγνωστική απεικόνιση

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία ή και αξονική τομογραφία (CT) ώστε να εκτιμήσει επαρκώς και με σαφήνεια το πρόβλημά σας.

Θεραπευτική Αγωγή

Αν πάσχετε από το σύνδρομο ιππουρίδας, μπορεί να χρειαστεί άμεση και επείγουσα χειρουργική επέμβαση ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση και να αφαιρεθεί ο λόγος που πιέζει τα νεύρα. Η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να ανακάμψει την πίεση στα νεύρα και να καταστήσει τη βλάβη αναστρέψιμη.

Ζώντας με το σύνδρομο ιππουρίδας

Η χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί πάντα να αποκαταστήσει μια βλάβη. Αν αυτό συμβεί ο ασθενής πρέπει να μάθει πως μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.

Μερικές προτάσεις

Διαχείριση της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης και του εντέρου

Ορισμένες λειτουργίες της ουροδόχου κύστης και του εντέρου είναι αυτόματες, αλλά κάποιες λειτουργίες εκούσιες μπορεί και να χαθούν εάν πάσχετε από σύνδρομο ιππουρίδας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χαθεί ο έλεγχος του πότε πρέπει να ουρεί κάποιος ή να κινείται το έντερό του αλλά και να μην είναι σε θέση να αποβάλλει τα κόπρανά του κανονικά.

Ορισμένες γενικές συστάσεις για τη διαχείριση της δυσλειτουργίας της ουροδόχου κύστης και του εντέρου

Medical Doctor
George Emanuel Chatzimarkakis MD MSc

Newsletter

Κάντε εγγραφή με το email σας