Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/orthopaedia.gr/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2734

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/orthopaedia.gr/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2738

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/orthopaedia.gr/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3679
Πελματιαία Απονευρωσίτιδα (Plantar Fasciitis) - Χατζημαρκάκης Γεώργιος | Ορθοπαιδικός Ιατρός | Πατρα

All fields are required.

Close Appointment form
Πελματιαία Απονευρωσίτιδα (Plantar Fasciitis)

ΓΕΝΙΚΑ

Ο πόνος στην περιοχή της πτέρνης είναι μια συχνή πάθηση του ποδιού. Γίνεται αισθητή συνήθως ως ένας έντονος πόνος κατά τη χρήση του επηρεασμένου άκρου.Ο πόνος στην περιοχή της πτέρνης εκδηλώνεται σταδιακά και έχει βαθμιαία επιδείνωση με την πάροδο του χρόνου. Ο πόνος είναι συχνά σοβαρός και εμφανίζεται όταν τοποθετούμε το βάρος στην πτέρνα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο το ένα πόδι επηρεάζεται, αν και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου το ένα τρίτο των ατόμων βιώνουν πόνο και στα δύο πόδια.

Ο πόνος είναι συνήθως χειρότερος με το ξύπνημα του ασθενούς το πρωί ή όταν πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα μετά από μια περίοδο αδράνειας και ακινητοποίησης του άκρου. Το περπάτημα συνήθως βελτιώνει τον πόνο, αλλά συχνά επιδεινώνεται και πάλι μετά από πολύωρη ορθοστασία ή έντονη μηχανική καταπόνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί και εμφανίσουν χωλότητα στη βάδισή τους ή να αναπτύξουν ανώμαλο τρόπο βάδισης στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την τοποθέτηση του βάρους τους στην πληγείσα πτέρνα.

Τι προκαλεί όμως τον πόνο στην πτέρνα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις πόνου στην πτέρνα μια πυκνή ινώδης ταινία στο πόδι, που είναι γνωστή ως πελματιαία περιτονία, λόγω επαναλαμβανόμενου τραυματισμού υφίσταται πάχυνση και σκλήρυνση. Πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι ο ιατρικός όρος για την πάχυνση της πελματιαίας περιτονίας.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ

Η πελματιαία περιτονία είναι μια πυκνή ινώδης ταινία συνεκτικού ιστού που ξεκινά από το οστό της πτέρνης και εκτείνεται κάτω από τις κεφαλές και των πέντε μεταταρσίων, στη βάση των δακτύλων. Η πελματιαία απονεύρωση είναι το κεντρικότερο τμήμα της πελματιαίας περιτονίας και βρίσκεται φυσιολογικά σε τάση, έτσι ώστε να διατηρείται η έσω επιφάνεια της ποδικής καμάρας και λειτουργεί ως αποσβεστήρας κραδασμών στο πόδι. Μπορούμε να φανταστούμε πως λειτουργεί αντικαθιστώντας την καμάρα με ένα τόξο που κρατιέται λυγισμένο από μια τεντωμένη χορδή, την πελματιαία απονεύρωση. Αν τεντώσουμε περισσότερο τη χορδή το τόξο κάμπτεται ακόμη περισσότερο και η ποδική καμάρα ψηλώνει, έχοντας κοιλοποδία. Αυτό συμβαίνει με ρικνή ή κοντή περιτονία. Στην αντίθετη περίπτωση της χαλαρής περιτονίας έχουμε πλατυποδία.

Ξαφνική βλάβη, όπως κατά τη διάρκεια άθλησης, χορού σε νεότερη ηλικία ή επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί σε άτομα μεγαλύτερης (άνω των 40) κατά τη διάρκεια πολλών μηνών ή ετών, μπορεί να προκαλέσει μικρορήξεις στον ιστό της πελματιαίας περιτονίας, προκαλώντας πάχυνση της πελματιαίας περιτονίας και κατά συνέπεια πόνο στην πτέρνα.

Οι περιβάλλοντες ιστοί καθώς και το οστό της πτέρνας μπορεί επίσης μερικές φορές να συμμετέχουν στη φλεγμονή.

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης των συμπτωμάτων σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο του 30, σε άτομα που λόγω της εργασίας τους είναι σε συνεχή ορθοστασία και σε άτομα που φορούν μη ανατομικά υποδήματα, χωρίς τακούνια όπως σαγιονάρες και επίπεδα πέδιλα.

Λιγότερο συχνά αίτια είναι:

1.Κατάγμα εκ κοπώσεως από οστικό τραυματισμό της πτέρνης

2.Ατροφία του λιπώδους σώματος ανάμεσα στο δέρμα και το οστό, που επέρχεται με συνεχή άσκηση μεγάλης πίεσης στην πτέρνα Η λιπώδης αυτή μάζα λειτουργεί ως μαξιλάρι και ως αποσβέστης κραδασμών. Αυτό συμβαίνει συχνά σε γυναίκες που για πολλά συναπτά έτη φέρουν υψηλά τακούνια.

3.Bursitis : Φλεγμονή μικρών σάκων γεμάτων με βλεννώδες υγρό που βρίσκονται σε σημεία, όπου χρειάζεται να προστατεύσουν από έντονες πιέσεις δομές όπως τένοντες, μύες και οστά. Τέτοιες φλεγμονώδεις καταστάσεις υπάρχουν και σε άλλα σημεία του σώματος πέραν του ποδιού.

4.Σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνος : Τα νεύρα, που νευρώνουν το πέλμα μας, περνούν μέσω ενός συνδετικού ιστού καναλιού από την έσω μεριά της ποδοκνημικής άρθρωσης, γνωστό ως ταρσιαίο κανάλι. Κύστες, γάγγλια ή και άλλα αίτια που στενεύουν τη διάμετρο του καναλιού, πιέζουν τα νεύρα προκαλώντας πόνο και στην περιοχή της πτέρνης

5.Νόσος Sever : Είναι μια κοινή αιτία πόνου πτέρνης στα παιδιά. Προκαλείται από τις ελκτικές δυνάμεις που ασκούν στην πτέρνα οι μύες και οι τένοντες της γαστροκνημίας, ως αποτέλεσμα της αναπτυξιακής διαδικασίας. Ο πόνος επιδεινώνεται από δραστηριότητες, ενώ εμφανίζεται κυρίως στο πλάϊ της πτέρνης και λιγότερο συχνά στο κέντρο. Διατατικές ασκήσεις των εμπλεκόμενων μυϊκών ομάδων ή και χρήση ειδικής σόλας πτέρνης δύναται να βοηθήσει στην καλυτέρευση της κλινικής εικόνας.

6.Άκανθα πτέρνης : Οι άκανθες αποτελούν ανώμαλη ανάπτυξη οστού επί της κατάφυσης τένοντα ή συνδέσμου πάνω σε υγιές οστό ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων φλεγμονών από τραυματισμούς και μικρορήξεις στην περιοχή (ενθεσίτιδα). Οι άκανθες μπορουν να υπάρχουν χωρίς να συνοδεύονται από πόνο.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οικογενειακός σας γιατρός ή ο ορθοπαιδικός θα είναι σε θέση να διαγνώσει την αιτία του πόνου φτέρνα σας, συζητώντας για τα συμπτώματά σας και το ιατρικό ιστορικό, εξετάζοντας την πτέρνα και το πόδι σας.

Συνήθως θα χρειαστεί περαιτέρω εξετάσεις μόνον εάν έχετε επιπλέον συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι η αιτία του πόνου φτέρνα σας δεν είναι τραυματική φλεγμονή, όπως:

1.Μούδιασμα ή αίσθημα καύσου στο πόδι σας – αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι βλάβης των νεύρων στα πόδια σας (περιφερική νευροπάθεια).

2.Αίσθημα ζέστης και πυρετού άνω του 38C – αυτά θα μπορούσαν να είναι συμπτώματα μιας λοίμωξης των οστών.

3.Δυσκαμψία και οίδημα στην πτέρνα σας – αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι αρθρίτιδας

Πιθανές περαιτέρω εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

1.Εξετάσεις αίματος

2.Ακτινογραφίες – όπου μικρές δόσεις ακτινοβολίας χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση προβλημάτων με τα οστά

3.Μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα – οι οποίες είναι πιο λεπτομερείς εξετάσεις

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΤΗΣ ΠΤΕΡΝΑΣ

Υπάρχει μια σειρά από θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν να ανακουφισθεί ο πόνος στην πτέρνα και να επιταχυνθεί η ανάρρωσή σας. Αυτή περιλαμβάνει:

1.Ανάπαυση – προσπαθήστε να αποφύγετε μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια και ορθοστασία

2.Τακτικές διατατικές ασκήσεις – τέντωμα των μυών της γαστροκνημίας σας και της πελματιαία απονεύρωσης

Ένας αριθμός διατατικών ασκήσεων περιγράφονται παρακάτω. Συνήθως συνιστάται να κάνετε τις ασκήσεις και στα δύο πόδια, ακόμα κι αν μόνο ένα από τα δύο έχει επηρεαστεί από τον πόνο. Αυτό θα βελτιώσει την ισορροπία και τη σταθερότητα σας και θα βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου της πτέρνας.

Διατάσεις με Πετσέτα

Κρατήστε μια μεγάλη πετσέτα δίπλα στο κρεβάτι σας. Προτού να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί, περάστε την πετσέτα γύρω από το πόδι σας και χρησιμοποιήσετε την για να τραβήξει τα δάχτυλα των ποδιών σας προς το σώμα σας, διατηρώντας παράλληλα το γόνατό σας ίσια. Επαναλάβετε τρεις φορές σε κάθε πόδι.

Διατάσεις στον Τοίχο

Τοποθετήστε και τα δύο χέρια σε έναν τοίχο στο ύψος των ώμων, με ένα από τα πόδια σας μπροστά από το άλλο. Το μπροστινό πόδι πρέπει να είναι περίπου 30cm μακριά από τον τοίχο Με το μπροστινό γόνατο σας λυγισμένο και πίσω πόδι σας τεντωμένο, πάρτε κλίση προς τον τοίχο μέχρι να νιώσετε ένα σφίξιμο στους μύες της γαστροκνημίας σας. Στη συνέχεια χαλαρώστε. Επαναλάβετε αυτήν την άσκηση 10 φορές πριν αλλάξετε πόδι και επαναλάβετε τον κύκλο. Θα πρέπει να κάνετε πρακτική δύο φορές την ημέρα.

Διατάσεις στα Σκαλοπάτια

Σταθείτε σε ένα σκαλοπάτι της σκάλας σας ανεβαίνοντάς την και χρησιμοποιήστε το κάγκελο για υποστήριξη. Τα πόδια σας θα πρέπει να είναι ελαφρώς σε διάσταση με τις πτέρνες σας να βρίσκονται στον αέρα.

Χαμηλώστε τα πόδια μέχρι να αισθανθείτε ένα σφίξιμο στο γάμπες σας. Κρατήστε αυτή τη θέση για περίπου 40 δευτερόλεπτα, πριν από την επαναφορά πίσω στην αρχική θέση. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία έξι φορές, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Διατάσεις σε Καρέκλα

Καθίστε σε μια καρέκλα, με τα γόνατα λυγισμένα σε ορθή γωνία. Γυρίστε τα πόδια σας στο πλάι, έτσι ώστε οι πτέρνες σας να αγγίζουν το πάτωμα και τα δάχτυλα των ποδιών σας να δείχνουν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Σηκώστε τα δάχτυλα του προσβεβλημένου ποδιού προς τα πάνω, διατηρώντας τη πτέρνα σταθερά στο πάτωμα.

Θα πρέπει να αισθάνεσθε τους μύες της γάμπας σας και τον αχίλλειο τένοντα να σφίγγουν. Κρατήστε αυτή τη θέση για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαλαρώστε. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία 10 φορές, πέντε έως έξι φορές την ημέρα.

Δυναμικές Διατάσεις

Ενώ κάθεστε, κυλήστε την καμάρα του ποδιού σας (το κυρτό κάτω μέρος του ποδιού μεταξύ των δακτύλων και της φτέρνας σας) πάνω από ένα στρογγυλό αντικείμενο, όπως ένα πλάστη, μπάλα του τένις ή κουτάκι αναψυκτικού. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμο να δοκιμάζουν με ένα παγωμένο δοχείο από το ψυγείο τους που έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα του να βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου.

Μετακινήστε το πόδι σας και την ποδοκνημική σας σε όλες τις κατευθύνσεις πάνω στο αντικείμενο για αρκετά λεπτά. Επαναλάβετε την άσκηση δύο φορές την ημέρα.

3.  Αναλγησία – εφαρμόζοντας παγοθεραπεία στην πληγείσα πτέρνα και λαμβάνοντας παυσίπονα, όπως μη-στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)

4. Ανατομικά υποδήματα με καλή εφαρμογή : υποστηρίζουν και λειτουργούν ως μαξιλάρι για την πτέρνη – αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο είναι ιδιαίτερα χρήσιμα

5. Χρήση ναρθηκών υποστήριξης ή και επιδέσμων (άκαμπτα υποστηρίγματα που τοποθετούνται στο εσωτερικό του παπουτσιού) ή medical taping

6. Ενέσεις κορτικοστεροειδών: Εάν η θεραπεία δεν έχει βοηθήσει στην ανακούφιση των επώδυνων συμπτωμάτων σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ενέσεις κορτικοστεροειδών. Τα κορτικοστεροειδή είναι ένας τύπος φαρμάκου που έχουν ισχυρό αντι-φλεγμονώδη δράση. Αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ επειδή κατάχρηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως η αύξηση βάρους και η υψηλή πίεση του αίματος (υπέρταση). Ως αποτέλεσμα, συνήθως συνιστάται όχι περισσότερες από τρείς ενέσεις κορτικοστεροειδών μέσα σε ένα χρόνο σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Πριν από την μια ένεση κορτικοστεροειδών, ένα τοπικό αναισθητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μουδιάσει το πόδι σας, ώστε να μην αισθάνεσθε πόνο.

Περίπου το 80% των περιπτώσεων πόνου πτέρνας υποχωρούν μέσα σε ένα χρόνο. Ωστόσο, έχοντας την συμπτωματολογία για αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί συχνά να είναι απογοητευτικό και οδυνηρό.

Σε περίπου μία στις 20 περιπτώσεις, οι παραπάνω θεραπείες δεν είναι αρκετές και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συστηθεί για να απελευθερώσει την πελματιαία απονεύρωση.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει και έχετε ακόμα επώδυνα συμπτώματα μετά από ένα χρόνο, ο ορθοπαιδικός σας μπορεί να σας υποδείξει το δρόμο του χειρουργείου.

Η χειρουργική επέμβαση μερικές φορές συνιστάται για επαγγελματίες αθλητές και άλλους των οποίων η συμπτωματολογία στην πτέρνα επηρεάζει αρνητικά την καριέρα τους.

Χειρουργική Επέμβαση Απελευθέρωσης της Πελματιαίας Απονεύρωσης

Η χειρουργική επέμβαση απελευθέρωσης της πελματιαίας απονεύρωσης είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική χειρουργικής αποκατάστασης του πόνου στην πτέρνα. Ο ορθοπαιδικός θα προχωρήσει σε διατομή της περιτονίας, ώστε να την αποκολλήσει από το οστό της πτέρνας σας και να μειωθεί η τάση στην πελματιαία περιτονία σας. Αυτό θα περιορίσει τη φλεγμονή και θα προάγει την ανακούφιση των επώδυνων συμπτωμάτων σας.

Τα είδη της χειρουργικής επέμβασης :

1.Ανοικτή χειρουργική επέμβαση – όπου η πελματιαία περιτονία απελευθερώνεται κάνοντας μια τομή στην φτέρνα σας

2.Ενδοσκοπική ή Ελάχιστης επεμβατικότητας προσπέλαση – όπου διενεργείται μια μικρότερη τομή ενώ ειδικά όργανα εισάγονται μέσω της τομής για να αποκτήσουν πρόσβαση στην πελματιαία περιτονία.

Η ενδοσκοπική προσέγγιση και η ελάχιστης επεμβατικότητας χειρουργική τεχνική έχουν ταχύτερο χρόνο αποκατάστασης, έτσι ώστε θα είστε σε θέση να περπατήσετε κανονικά, πολύ νωρίτερα (σχεδόν αμέσως), σε σύγκριση με δύο έως τρεις εβδομάδες με την ανοικτή χειρουργική τεχνική.

Ένα μειονέκτημα της ενδοσκοπικής χειρουργικής είναι ότι απαιτεί τόσο μια ειδικά εκπαιδευμένη χειρουργική ομάδα όσο και εξειδικευμένο εξοπλισμό, οπότε ίσως χρειαστεί να περιμένουν περισσότερο χρόνο για τη θεραπεία από ό,τι εάν επρόκειτο να επιλέξετε την ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Η ενδοσκοπική χειρουργική τεχνική ενέχει επίσης υψηλότερο κίνδυνο ιατρογενούς καταστροφής νεύρων στην γύρω περιοχή, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή και μερική απώλεια κινητικότητας στο πόδι σας.

Όπως συμβαίνει με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, η πελματιαία απελευθέρωση ενέχει τον κίνδυνο για επιπλοκές όπως λοίμωξη, βλάβη των νεύρων και επιδείνωση των συμπτωμάτων σας μετά την επέμβαση (αν και αυτό είναι σπάνιο).

Θα πρέπει να συζητήσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο τεχνικών με το χειρουργό σας.

Εξωσωματική Θεραπεία με Χρήση Κρουστικών Κυμάτων (Extracorporeal Shockwave Therapy)

Η εφαρμογή εξωσωματικής θεραπείας με κρουστικά κύματα (EST) είναι ένας αρκετά νέος τύπος μη-επεμβατικής θεραπείας. Μη επεμβατική μέθοδος σημαίνει ότι δεν συνεπάγεται διατομή δέρματος στο σώμα σας.

Η EST περιλαμβάνει τη χρήση μιας συσκευής που παρέχει υψηλής ενέργειας ηχητικά κύματα στην πτέρνα σας. Τα ηχητικά κύματα μπορούν μερικές φορές να προκαλέσουν πόνο, έτσι, ένα τοπικό αναισθητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για νάρκωση.

Πιστεύεται ότι η EST λειτουργεί με δύο τρόπους. Θεωρείται ότι:

1.Έχει αιμωδιογόνο δράση στα νεύρα που μεταδίδουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο σας

2.Βοηθάει στην ευώδοση και επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί οριστικά.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Άριστης Υγείας και Φροντίδας (NICE) της Μ. Βρετανίας έχει εκδόσει κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη χρήση της EST για τη θεραπεία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια της τεχνικής, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο αποτελεσματική είναι η διαδικασία για τη θεραπεία του πόνου.

Μερικές μελέτες αναφέρουν ότι η EST είναι πιο αποτελεσματική από τη χειρουργική επέμβαση και από άλλες μη χειρουργικές θεραπείες, ενώ άλλες μελέτες διαπιστώνουν ότι η διαδικασία δεν είναι καλύτερη από ένα εικονικό φάρμακο.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

Η παχυσαρκία ασκεί υπερβολική πίεση και μηχανικό στρες στα πόδια σας, ιδιαίτερα στις πτέρνες σας. Η απώλεια βάρους και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, συνδυάζοντάς την με τακτική άσκηση μαζί με μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, μπορούν να είναι επωφελείς για τα πόδια σας.

Φορώντας τα κατάλληλα υποδήματα είναι επίσης σημαντικό. Ιδανικά, θα πρέπει να φοράτε υποδήματα με χαμηλό έως μέτριο τακούνι που να υποστηρίζει και τα απορροφά τους κραδασμούς. Αποφεύγετε να φοράτε παπούτσια χωρίς τακούνια.

Ασκηθείτε τακτικά και εφαρμόστε διατατικές ασκήσεις καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης και ελαστικότητας στο πρόγραμμά σας.

9
  • Share This

Related Posts