ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΡΙΖΟΠΑΘΕΙΑ

Cervical Radiculopathy

Η αυχενική ριζοπάθεια, εμφανίζεται όταν ένα νεύρο στην περιοχή του αυχένα υφίσταται συμπίεση ή ερεθισμό  στο σημείο όπου, διακλαδιζόμενο, εξέρχεται του νωτιαίου μυελού. Αυτό το γεγονός μπορεί να προκαλέσει πόνο που συχνά αντανακλά στον ώμο, καθώς και μυϊκή αδυναμία με  μούδιασμα που συχνά γίνονται αντιληπτά περιφερικά στο βραχίονα, στον πήχη αλλά και στο χέρι.

Η αυχενική ριζοπάθεια προκαλείται συχνά από την αθροιστική δράση εκφυλιστικών αλλοιώσεων και φθορών που εντοπίζονται στη σπονδυλική στήλη με την πάροδο των χρόνων, όπως η αρθρίτιδα. Στα νεαρά άτομα, προκαλείται συνήθως από τραυματικά γεγονότα με  αποτέλεσμα τη δημιουργία δισκοκήλης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αυχενική ριζοπάθεια ανταποκρίνεται αρκετά καλά στη συντηρητική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία, καθώς και με χρήση ταινιών κινησιοθεραπείας (Kinesiotaping®).

Ανατομία

Η σπονδυλική σας στήλη αποτελείται από 24 οστά, που ονομάζονται σπόνδυλοι, στοιβαγμένοι ο ένας επάνω στον άλλο. Αυτά τα οστά συνδέονται μεταξύ τους ώστε για να δημιουργήσουν ένα κανάλι, το σπονδυλικό σωλήνα, που προστατεύει το νωτιαίο μυελό.

Οι επτά σπόνδυλοι που αρχίζουν από τη βάση του κρανίου και σχηματίζουν τον τράχηλο (αυχένα), αποτελούν την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Η αυχενική ριζοπάθεια εμφανίζεται στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης – στους επτά μικρούς σπόνδυλους που σχηματίζουν τον τράχηλο.

Η σπονδυλική σας στήλη περιλαμβάνει επίσης τα εξής:

Νωτιαίος Μυελός & Νεύρα

Αυτά τα “ηλεκτρικά καλώδια” κατέρχονται μέσω του σπονδυλικού σωλήνα και μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών. Οι ρίζες των νεύρων εξέρχονται από το νωτιαίο μυελό μέσω πλάγιων οπών-ανοιγμάτων στους σπονδύλους (τρήματα).

Μεσοσπονδύλιος Δίσκος

Μεταξύ των σπονδύλων σας υπάρχουν εύκαμπτοι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Απορροφούν τους κραδασμούς όταν περπατάτε ή τρέχετε.

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι επίπεδοι και στρογγυλοί και πάχους περίπου 1,5-2 cm. Αποτελούνται από δύο ανατομικά στοιχεία:

Ινώδης Δακτύλιος: σκληρός, εύκαμπτος εξωτερικός δακτύλιος του δίσκου
Πυρήνας: μαλακό, ζελατινώδες κέντρο του δίσκου

ΑιτιοΠαθολογία

Η αυχενική ριζοπάθεια συχνότατα προκύπτει από εκφυλιστικές αλλοιώσεις που αφορούν στην σπονδυλική στήλη ως απότοκο γήρανσης ή από τραυματισμό που προκαλεί κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Εκφυλιστικές αλλαγές

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι γηράσκουν και έτσι, χάνουν ύψος και αρχίζουν να εμφανίζουν δισκοκήλες. Επίσης, χάνουν νερό και αρχίζουν να ξηραίνουν και να γίνονται όλο και πιο δύσκαμπτοι. Αυτό το πρόβλημα προκαλεί καθίζηση και κατάρρευση των μεσοσπονδυλίων διαστημάτων και απώλεια όγκου του δίσκου.

Καθώς οι δίσκοι χάνουν ύψος, οι σπόνδυλοι έρχονται όλο και πιο κοντά. Το σώμα αποκρίνεται στην συρρίκνωση του δίσκου σχηματίζοντας περισσότερο οστό περιφερικά του δίσκου- τα οστεόφυτα-για να τον ενισχύσει. Αυτά τα οστεόφυτα-συνδεσμόφυτα συμβάλλουν στην δυσκαμψία της σπονδυλικής στήλης. Μπορούν επίσης να περιορίσουν το εύρος των σπονδυλικών τρημάτων, όπου εξέρχονται οι ρίζες των νεύρων-και  κατά συνέπεια να ασκούν πίεση στη ρίζα του νεύρου.

Οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις των μεσοσπονδυλίων δίσκων ονομάζονται συχνά αρθρίτιδα ή σπονδύλωση. Αυτές οι αλλαγές είναι φυσιολογικές και επέρχονται με την ηλικία σε όλους. Στην πραγματικότητα, σχεδόν στο ήμισυ όλων των ανθρώπων μέσης ηλικίας και σε γηραιότερους απαντώνται φθαρμένοι δίσκοι και πίεση εξερχόμενων ριζών, που όμως δεν επιφέρουν καμία επώδυνη συμπτωματολογία. Δεν είναι γνωστό γιατί μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν συμπτώματα και άλλοι όχι.

Κήλη Μεσοσπονδυλίου

Δίσκου Ένας δίσκος εμφανίζει κήλη όταν ο ζελατινώδης πυρήνας του πιέζει ενάντια στον εξωτερικό ινώδη δακτύλιο. Εάν ο δίσκος είναι πολύ φθαρμένος ή τραυματισμένος, ο πυρήνας μπορεί να εξέλθει σημαντικά και να πιέσει μέσω της κήλης στο σπονδυλικό σωλήνα, τη νευρική ρίζα προκαλώντας πόνο και αδυναμία στην περιοχή που νευρώνει αισθητικά ή κινητικά το νεύρο.

Μία δισκοκήλη εμφανίζεται συχνά με την άρση βαρών, τις έλξεις αντικειμένων, την κάμψη ή με στροφικές κινήσεις.

Συμπτωματολογία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος από αυχενική ριζοπάθεια αρχίζει στον αυχένα και αντανακλά περιφερικά στο άνω άκρο στην περιοχή νεύρωσης από το εν λόγω νεύρο. Αυτός ο πόνος συνήθως περιγράφεται ως καυσαλγία ή ως οξύς πόνος. Ορισμένες κινήσεις του αυχένα, όπως η υπερέκταση ή μία απότομη κίνηση ή η περιστροφή της κεφαλής, μπορεί να αυξήσουν τον πόνο. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Μερικοί ασθενείς αναφέρουν ότι ο πόνος μειώνεται όταν τοποθετούν τα χέρια τους πάνω από το κεφάλι τους. Αυτή η κίνηση μπορεί προσωρινά να απαλύνει την πίεση στις νευρικές ρίζες.

Κλινική εξέταση

Αφού συζητήσετε για το ιατρικό σας ιστορικό και για τη γενικότερη υγεία σας, ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας. Θα εξετάσει έπειτα κλινικά τον αυχένα σας, τους ώμους και τα χέρια ερευνώντας για μυϊκή αδυναμία, διαταραχές αισθητικότητας  ή οποιαδήποτε αλλαγή στα αντανακλαστικά σας.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας ζητήσει να πραγματοποιήσετε ορισμένες κινήσεις του αυχένα και του βραχίονα προσπαθώντας να αναπαράγει τα συμπτώματα ή να βρεί θέσεις εξάληψης αυτών.

Διαγνωστικές Εξετάσεις

6. Θεραπευτική αγωγή

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ασθενών με αυχενική ριζοπάθεια βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου και δεν χρειάζεται θεραπεία. Για ορισμένους ασθενείς, ο πόνος υφίεται  σχετικά γρήγορα – σε ημέρες ή εβδομάδες. Για άλλους, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Είναι επίσης συχνό για την αυχενική ριζοπάθεια, κάποια υποτροπή συμπτωμάτων, κάποια στιγμή στο μέλλον. Ακόμη και όταν συμβεί αυτό, συνήθως η κλινική εικόνα καλυτερεύει ακόμη και χωρίς ειδική θεραπεία.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ριζοπάθεια δεν βελτιώνεται κλινικά. Αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται επαναξιολόγηση και ενεχόμενα πιο επεμβατική θεραπεία.

Συντηρητική Θεραπεία

Η θεραπεία αρχικά για την αυχενική ριζοπάθεια είναι μη χειρουργική. Οι μη χειρουργικές επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

Μαλακό Αυχενικό Κολάρο

Πρόκειται για ένα αφρώδες υλικό που τυλίγεται γύρω από το λαιμό και συγκρατείται στη θέση του με Velcro. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να φορέσετε ένα μαλακό αυχενικό κολάρο για να επιτρέψετε στους μύες του λαιμού σας να ξεκουραστούν και να περιορίσουν την κίνηση του αυχένα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσκαμψίας του αυχένα και την πίεση των ριζών των νεύρων που συνοδεύουν την κίνηση του λαιμού. Ένα μαλακό κολάρο πρέπει να φοριέται για μικρό χρονικό διάστημα, αφού η μακροχρόνια χρήση του μπορεί να μειώσει τη δύναμη των μυών στο λαιμό σας.

Φυσικοθεραπεία

Συγκεκριμένο ασκησεολόγιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου, στην ενίσχυση των μυών του λαιμού και στη βελτίωση του λειτουργικού εύρους κίνησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυχενικές έλξεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ελαφριά αποσυμπίεση των αρθρώσεων και τη διάταση των μυών του λαιμού.

Φαρμακευτική Αγωγή

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φάρμακα μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τα συμπτώματά σας. Συχνά χρησιμοποιούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη σε συνδυασμό με μυοχαλαρωτικά, Μειώνουν την συνυπάρχουσα φλεγμονή. Άλλοτε η θεραπεία βασίζεται στη χρήση από του στόματος κορτικοστεροειδών με βραχεία θεραπεία  μειώνοντας το οίδημα και τη φλεγμονή περιφερικά του νεύρου μειώνοντας την πίεση

KinsesioTaping

Αποτελεί σύγχρονη εναλλακτική θεραπεία με εφαρμογή ταινιών κινησιοθεραπείας

Εγχύσεις Ουσιών

Έγχυση Στεροειδών Σε αυτήν τη διαδικασία, τα στεροειδή εγχέονται κοντά στο προσβεβλημένο νεύρο για τη μείωση της τοπικής φλεγμονής. Η έγχυση μπορεί να εφαρμοσθεί επισκληριδεια κοντά στο τρήμα (επιλεκτική έγχυση νεύρου), ή σε άρθρωση. Αν και οι ενέσεις στεροειδών δεν ανακουφίζουν από την πίεση που ασκείται στο νεύρο λόγω στενού τρήματος ή λόγω δισκοκήλης, εντούτοις μπορούν να μειώσουν το οίδημα πέριξ του νεύρου και να ανακουφίσουν από τον πόνο για αρκετό διάστημα, ώστε να δώσουν χρόνο στο νεύρο να ανακάμψει.

Έγχυση Ναρκωτικών Αυτά τα φάρμακα προορίζονται για ασθενείς με έντονο πόνο που δεν ανταποκρίνονται σε ηπιότερα παυσίπονα. Τα ναρκωτικά συνταγογραφούνται συνήθως μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Χειρουργική θεραπεία

Εάν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η συντηρητική θεραπεία αποτύχει να ανακουφίσει από τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις για τη θεραπεία της αυχενικής ριζοπάθειας, όπως χρήση DiscoGel, ενδοσκοπική χειρουργική με Laser, έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια –PRP, και τέλος ανοικτή ελάχιστης επεμβατικότητας χειρουργική.Η επιλογή που συστήνει ο γιατρός σας θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων βασικά και πρωταρχικά των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζετε, των απεικονιστικών ευρημάτων στην μαγνητική τομογραφία και της θέσης της εμπλεκόμενης νευρικής ρίζας.

Medical Doctor
George Emanuel Chatzimarkakis MD MSc

Newsletter

Κάντε εγγραφή με το email σας