ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ

Cervical Sprain

Ο αυχένας παρουσιάζει σημαντικό εύρος κίνησης και στηρίζει το βάρος του κεφαλιού. Ωστόσο, επειδή είναι λιγότερο προστατευμένος από το υπόλοιπο της σπονδυλικής στήλης, ο λαιμός μπορεί να είναι ευάλωτος σε τραυματισμούς και διαταραχές που προκαλούν πόνο και κατά συνέπεια περιορίζουν την κίνηση. Για πολλούς ανθρώπους, ο πόνος στον αυχένα είναι μια προσωρινή κατάσταση που υφίεται με το χρόνο. Άλλοι όμως χρειάζονται ιατρική προσέγγιση και θεραπεία για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματά τους.

Αιτιο-Παθολογία

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να οφείλεται σε λειτουργικές ή οργανικές διαταραχές στους μαλακούς ιστούς – τους μύες, τους συνδέσμους και τα νεύρα – καθώς και στα οστά και τους δίσκους της σπονδυλικής στήλης. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες αυχεναλγίας είναι οι βλάβες των μαλακών ιστών λόγω τραυματισμού (διάστρεμμα) ή λόγω  εκφυλιστικών αλλοιώσεων. Πιο σπάνιες περιπτώσεις είναι λοιμώξεις και όγκοι που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα. Σε μερικούς ανθρώπους, προβλήματα του αυχένα ευθύνονται για πόνο στην άνω πλάτη, στους ώμους ή στους βραχίονες.

Εκφυλισμός Μεσοσπονδυλίου Δίσκου (Σπονδύλωση)

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος λειτουργεί ως αποσβέστης κραδασμών μεταξύ των οστών του αυχένα. Στον εκφυλισμό των αυχενικών μεσοσπονδυλίων δίσκων (που συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω), το ζελατινώδες υλικό του κέντρου του δισκίου εκφυλίζεται, αφυδατώνεται και καθιζάνει κάνοντας έτσι το χώρο μεταξύ των σπονδύλων να στενεύει. Καθώς συμβαίνει αυτό ασκείται πλέον μεγαλύτερη αξονική συμπίεση στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης προκαλώντας φθορά και εκφυλιστική νόσο. Ο αυχενικός δίσκος μπορεί επίσης προεξέχοντας, να ασκεί πίεση στο νωτιαίο μυελό ή τις ρίζες των νεύρων, ως αποτέλεσμα της εξασθένησης του ινώδους δακτυλίου. Αυτό είναι γνωστό ως κήλη αυχενικού μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Τραυματικές Βλάβες

Επειδή ο αυχένας είναι τόσο ευέλικτος και επειδή υποστηρίζει το κεφάλι, είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε τραυματισμούς. Αυτοκινητιστικά ατυχήματα ή ατυχήματα κατάδυσης, αθλήματα επαφής και πτώσεις μπορεί να προκαλέσουν σημαντικό τραυματισμό στον αυχένα. Η τακτική χρήση των ζωνών ασφαλείας σε μηχανοκίνητα οχήματα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση αυχενικών τραυματισμών. Μια σύγκρουση αυτοκινήτου με το οπίσθιο του μέρος προκαλεί υπερέκταση του αυχένα και κατόπιν κάμψη, βλάβη που ονομάζεται Whiplash Syndrome. Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί του αυχένα αφορούν τα μαλακά μόρια: μύες και σύνδεσμοι. Σοβαροί τραυματισμοί του αυχένα που επιφέρουν κάταγμα ή εξάρθρημα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο νωτιαίο μυελό και να οδηγήσουν σε παράλυση.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική γνώμη;

Εάν εμφανιστεί σοβαρός πόνος στον αυχένα μετά από τραυματισμό (ατύχημα με αυτοκίνητο, ατύχημα κατάδυσης ή πτώση), ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας  πρέπει να ακινητοποιήσει τον ασθενή για να αποφύγει τον κίνδυνο περαιτέρω τραυματισμού και πιθανής παράλυσης. Πρέπει να αναζητηθεί αμέσως ιατρική βοήθεια.

Θα πρέπει επίσης να αναζητηθεί άμεση ιατρική βοήθεια όταν ένας τραυματισμός προκαλεί αυχεναλγία με αντανάκλαση του πόνου στα χέρια και τα πόδια.

Αντανάκλαση του πόνου στα χέρια ή τα πόδια με συνοδό αδυναμία, ακόμα και χωρίς σημαντικό πόνο στον αυχένα θα πρέπει επίσης να εγείρει ανησυχία.

Εάν δεν υπάρξει τραυματισμός, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια όταν ο πόνος είναι:

Πολλοί ασθενείς αναζητούν ορθοπεδική φροντίδα για πόνο στον αυχένα, επειδή οι ορθοπεδικοί είναι ειδικά εκπαιδευμένοι στη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη των προβλημάτων που αφορούν τους μύες, τα οστά, τους αρθρώσεις, τους συνδέσμους και τους τένοντες. Αν και ορισμένοι ορθοπεδικοί περιορίζουν την ενασχόληση τους σε συγκεκριμένες περιοχές του μυοσκελετικού συστήματος, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών, τραυματισμών και άλλων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στον αυχένα.

Medical Doctor
George Emanuel Chatzimarkakis MD MSc

Newsletter

Κάντε εγγραφή με το email σας