ΚΗΛΗ ΑΥΧΕΝΙΚΟΥ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

Cervical Intervertebral Disc

Μια συχνή πηγή του πόνου στην πλάτη ή στον αυχένα είναι μια ή περισσότερες δισκοκήλες. Μερικές φορές η κήλη αφορά μόνο σε μια προβολή του εξωτερικού περιβλήματος, του ινώδους δακτυλίου, άλλες φορές μπορεί να υπάρχει πλέον ρήξη αυτού και έξοδος υλικού από τον ζελατινώδη πυρήνα του δίσκου. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συνήθως στο κάτω μέρος της πλάτης, στην οσφύ καθώς και στους μικρότερους δίσκου του αυχένα.

Αν και μια δισκοκήλη μπορεί μερικές φορές να είναι μια οδυνηρή κατάσταση, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται πολύ καλύτερα σε λίγους μόνο μήνες ακολουθώντας απλές συντηρητικές θεραπείες.

Ανατομία

Οι δίσκοι είναι μαλακά, ελαστικά ανατομικά στοιχεία που βρίσκονται ανάμεσα στις οστέινες μάζες των σπονδύλων που μαζί αποτελούν τη σπονδυλική στήλη. Οι δίσκοι μεταξύ των σπονδύλων επιτρέπουν στην σπονδυλική στήλη να κάμπτεται και να εκτείνεται. Οι δίσκοι λειτουργούν επίσης ως αποσβέστες κραδασμών.

Οι δίσκοι στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελούνται από ένα παχύ εξωτερικό δακτύλιο (ινώδης δακτύλιος) και από μια κεντρική ζελατινώδη ουσία που μοιάζει με γέλη (πυρήνας). Στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, οι δίσκοι είναι παρόμοιοι αλλά μικρότεροι σε μέγεθος.

Αίτιο-Παθογένεση

Ένας δίσκος εμφανίζει κήλη ή ρήγνυται όταν μέρος του κεντρικού του πυρήνα ασκεί πίεση στο εξωτερικό περίβλημα και βρίσκοντας κάποιο αδύνατο σημείο λόγω φθοράς ή ξαφνικής βλάβης εξέρχεται προς το σπονδυλικό σωλήνα. Αυτή η κατάσταση δύναται να ασκεί πίεση στα νεύρα στο σημείο όπου εξέρχονται και αυτά από το νωτιαίο σωλήνα . Τα νεύρα είναι πολύ ευαίσθητα ακόμη και σε μικρής έντασης πίεση, που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία σε ένα ή και στα δύο πόδια

Παράγοντες κινδύνου

Στα παιδιά και τους νέους ενήλικες, οι δίσκοι έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό. Με την ηλικία, η περιεκτικότητα σε νερό των δίσκων μειώνεται και οι δίσκοι γίνονται λιγότερο εύκαμπτοι. Οι δίσκοι αρχίζουν να συρρικνώνονται και οι χώροι μεταξύ των σπονδύλων γίνονται στενότεροι. Συνθήκες που εξασθενούν και προδιαθέτουν τον δίσκο στην ανάπτυξη κήλης περιλαμβάνουν:

Συμπτώματα

Όπως και με τον πόνο στην οσφύ και ο πόνος στον αυχένα είναι επίσης κοινός. Όταν ασκείται πίεση σε ένα νεύρο στον αυχένα, προκαλείται πόνος στους μύες του άνω τμήματος της πλάτης, συχνότερα στους τραπεζοειδείς μύες. Ο πόνος μπορεί να γίνει αντιληπτός μέχρι κάτω στο χέρι. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Κλινική Εξέταση

Για να διαπιστωθεί αν έχετε δισκοκήλη, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και θα πραγματοποιήσει μια πλήρη φυσική εξέταση.

Η κλινική εξέταση θα βοηθήσει να προσδιοριστούν οι νευρικές ρίζες που επηρεάζονται.

Για να επιβεβαιωθεί η κλινική εικόνα, ο γιατρός σας θα συστήσει τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας, εξέταση που θα δώσει σαφέστερη εικόνα από μαλακούς ιστούς όπως είναι οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι.

Θεραπευτική αγωγή

Συντηρητική Θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία είναι συχνά αποτελεσματική στη θεραπεία των συμπτωμάτων από δισκοκήλη στους περισσότερους ασθενείς. Η ύφεση της συμπτωματολογίας θα επέλθει σταδιακά και με απλά μέτρα, όπως:

Οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα πρέπει να είναι αργή και ελεγχόμενη, ιδιαίτερα με κινήσεις κάμψης ή υπερέκτασης. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι τα συμπτώματα δεν θα υποτροπιάσουν. Μπορείτε επίσης να κάνετε σύντομες βόλτες και να αποφεύγετε να κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα για την οσφυϊκή μοίρα, οι ασκήσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση των ραχιαίων και κοιλιακών μυών. Για τον αυχένα, οι ασκήσεις αλλά και οι αυχενικές έλξεις μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες. Για να αποφύγετε μελλοντικά υποτροπές, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να στέκεστε, να κάθεστε και να σηκώνετε βάρη σωστά.

Αν αυτά τα μη χειρουργικά μέτρα θεραπείας αποτύχουν, επισκληρίδιες ενέσεις κορτιζόνης μπορεί να μειώσουν τον ερεθισμό των νεύρων και να επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη συμμετοχή των ασθενών στη φυσικοθεραπεία. Αυτές οι ενέσεις χορηγούνται ασθενείς και σε εξωτερική βάση χωρίς νοσηλεία, για μια περίοδο μερικών εβδομάδων.

Χειρουργική Θεραπεία

Μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου απαιτούν χειρουργική προσέγγιση. Η χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη συνιστάται συνήθως μόνο μετά από μια περίοδο αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας να  ανακουφίσει από τα οδυνηρά συμπτώματα.

Οσφυϊκή Μικροδισκεκτομή

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη επέμβαση ελάχιστης επεμβατικότητας για αφαίρεση δισκοκήλης. Η μικροδισκεκτομή συνίσταται στην αφαίρεση του δακτυλιοειδούς τμήματος του δίσκου και τυχόν θραυσμάτων που ασκούν πίεση στο νωτιαίο νεύρο.

Αυχενική Δισκεκτομή & Σπονδυλοδεσία

Εκτός από την περίπτωση της μικροδισκεκτομής που και στον αυχένα έχει τη θέση της, συχνά για την ανακούφιση της πίεσης, αφαιρείται ολόκληρη η δισκοκήλη ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και υλικό στήριξης της σπονδυλικής στήλης.

Διαδερμική Δισκεκτομή με Laser

Διαδερμική Εφαρμογή DiscoGel

Διαδερμική Έγχυση PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια)

VIDEO Δισκοκήλης & Ανατομίας Σπονδυλικής Στήλης AAOS:

 

Medical Doctor
George Emanuel Chatzimarkakis MD MSc

Newsletter

Κάντε εγγραφή με το email σας